Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česneková omáčka s opečenou uzenou krkovicí

Jemná omáčka z pečeného česneku a smetany, voňavé plátky uzené krkovice a nadýchaný knedlík. Takové kombinaci se jen těžko odolává. Pokud patříte mezi milovníky česneku, tento recept je pro vás jako stvořený.

Hodnocení receptu je 5,0 (1×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BinaSa BinaSa

Snadný

Doba přípravy 70 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 50 min

70 min (20 min příprava + 50 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Palici česneku seřízneme shora, zabalíme do alobalu, pokapeme olejem, osolíme a pečeme v troubě při 180 °C asi 20–30 minut. Krok 2: Stroužky česneku očistíme a nastrouháme najemno. Krok 3: V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nastrouhaný česnek a necháme jej rozvonět (nesmí se připálit). Krok 4: Přidáme mouku, zamícháme a vytvoříme jíšku. Krok 5: Přilijeme mléko, pomocí metličky rozmícháme jíšku dohladka a povaříme asi 15 minut do zhoustnutí. Krok 6: Upečenou palici česneku vyndáme z alobalu, necháme ji lehce zchladnout a jednotlivé stroužky vymáčkneme ze slupek. Měkký česnek nastrouháme nebo protlačíme přes lis, přidáme do omáčky a dobře rozmícháme. Případně můžeme upečené stroužky vložit do omáčky vcelku a rozmixovat tyčovým mixérem dohladka. Krok 7: Dobře zamícháme a podle chuti přidáme citronovou šťávu, cukr, sůl a bílý pepř. Krok 8: Nakonec omáčku zjemníme smetanou. Krok 9: Krkovici nakrájíme na jednotlivé porce a opečeme na pánvi na troše oleje z obou stran. Krok 10: Omáčku podáváme s plátky opečené uzené krkovice a s knedlíkem.

TIP: Výběr nejlepších receptů na knedlíky

Zveřejněno 3. 12. 2025

Poznámka autorky BinaSa

Kdo má rád výraznější česnekovou chuť, může do omáčky ještě nastrouhat trochu čerstvého česneku. Případně lze z upečené palice oddělit několik stroužků, nakrájet je na tenké plátky a při servírování jimi omáčku dozdobit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Česneková omáčka s opečenou uzenou krkovicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR63Y

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Česneková omáčka s opečenou uzenou krkovicí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/jR63Y

Marie

Suroviny:
krkovice uzená, česnek, česnek, máslo, mouka hladká, mléko, smetana na vaření, cukr krystal, šťáva citronová, sůl, pepř bílý mletý, česnek

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu