Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Máslová vánočka s rozinkami

Voňavá vánočka plná másla, rozinek a mandlí je skutečným pokladem adventu. S čerstvým máslem nebo oblíbeným džemem udělá tolik parády, že ji budete chtít péct stále znovu. A navíc vám doma vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Veruncicka

Středně náročný

Doba přípravy 105 min Doba přípravy: 60 min Doba tepelné úpravy: 45 min bez doby kynutí

105 min (60 min příprava + 45 min tepelná úprava, bez doby kynutí)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Do misky dáme droždí, posypeme lžičkou moučkového cukru a vařečkou mícháme, až se droždí rozpustí. Přidáme 80 g mouky, zhruba 60-70 ml vlažného mléka a vše rozmícháme v řidší kvásek, který zaprášíme hladkou moukou. Cukr, mouku i mléko odebreme z celkového rozpisu surovin. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Krok 2: Do další mísy nasypeme zbylou mouku. Přidáme kypřicí prášek do pečiva, zbylý cukr, sůl a dobře promícháme. Do středu uděláme důlek. Do důlku dáme žloutky a vzešlý kvásek. Postupně doléváme zbylé mléko a vypracováváme hladké těsto. Krok 3: Nakonec do těsta zapracujeme rozinky, nakrájené mandle a mírně vychladlé rozpuštěné máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme na teplém místě vykynout. Krok 4: Vykynuté těsto měchačkou je srazíme, aby kleslo a necháme opět nakynout. Sražení opakujeme dvakrát nebo třikrát. Krok 5: Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 stejně velkých dílů. Pokud chceme mít díly skutečně stejně velké, můžeme je odvážit. Z těchto kusů vyválíme dlouhé prameny. Krok 6: Čtyři stejně silné prameny spleteme a upletený cop opatrně přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Po délce copu promáčkneme mělký žlábek hřbetem ruky a potřeme jej bílkem. Tři tenčí prameny opět spleteme a položíme je na první patro. Střed opět trochu promáčkneme a potřeme bílkem. Poslední dva tenčí prameny stočíme a položíme na druhé patro. Jejich konce podsuneme pod vánočku. Krok 7: Upletenou vánočku necháme asi 30 minut v teple kynout. Mezitím rozehřejeme troubu na 180-190 °C. Krok 8: Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, případně posypeme plátky mandlí a vložíme do předehřáté trouby. Nejprve pečeme asi 15 minut prudčeji při 180-190 °C, poté teplotu ztlumíme na 160 °C a dopékáme 30-40 minut dozlatova. Pokud by se vánočka připalovala, přiklopíme ji pečicím papírem nebo alobalem. Krok 9: Upečenou vánočku necháme vychladnout na mřížce.

TIP: Proč vánočka při pečení praskne

Zveřejněno 11. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Máslová vánočka s rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp7QX

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Máslová vánočka s rozinkami

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/wp7QX

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, droždí čerstvé, cukr moučkový, máslo, žloutek, sůl, mléko, kypřící prášek do pečiva, rozinky, mandle loupané, mandle plátkové, vejce

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu