Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hřejivý karamelový Salko likér

Pokud rádi zkoušíte něco netradičního a rádi si pochutnáte na jemném karamelu a chilli, pak právě pro vás přinášíme recept na jemně pikantní karamelovou variantu krémového likéru, který dokáže zahřát.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

carpeculinam

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 10 min bez doby přípravy láhví a odstátí likéru

40 min (30 min příprava + 10 min tepelná úprava, bez doby přípravy láhví a odstátí likéru)

Suroviny pro 1 dávka

1 dávka = asi 1 l likéru

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve si připravíme láhve, ve kterých budeme likér uchovávat. Krok 2: Skleněné láhve i s uzávěrem pořádně vypláchneme horkou vodou a necháme volně oschnout. Díky tomu vydrží likér déle čerstvý. Krok 3: V malém rendlíku zahřejeme smetanu s chilli – jen tolik, aby byla těsně pod bodem varu. Nevaříme ji. Krok 4: Smetanu s chilli odstavíme a necháme 10–20 minut stát, aby se do ní koření vylouhovalo. Výsledkem bude hřejivý akcent v likéru. Krok 5: Smetanu poté přecedíme přes jemné sítko, aby v ní nezůstaly kousky koření, a vrátíme ji zpět do rendlíku. Krok 6: Dále do smetany přidáme karamelové Salko a na mírném ohni mícháme, dokud se obě složky nespojí v hladkou směs. Pro sametovou texturu, můžeme směs krátce promixovat tyčovým mixérem. Krok 7: Hotový základ necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Je to důležité – pokud bychom rum přidali do horké směsi, část alkoholu i aroma by se zbytečně odpařila. Krok 8: Do vychladlé směsi vmícháme rum. Likér přelijeme do připravených láhví, uzavřeme a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice, ideálně přes noc. Krok 9: Podáváme dobře vychlazené a před podáváním nezapomeneme láhev dobře protřepat. Krok 10: Tip na servírování: Okraj sklenic můžeme potřít tenkou vrstvou karamelového Salka a povrch dozdobit kopečkem čerstvě ušlehané smetany.

TIP: Co se vše dá připravit ze Salka - oblíbené recepty

Zveřejněno 15. 12. 2025

Poznámka autora carpeculinam

Likér se skvěle hodí jako sladká tečka po sváteční večeři, ke kávě o zimních víkendech i jako domácí jedlý dárek pro blízké.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Hřejivý karamelový Salko likér

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kDjM

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Hřejivý karamelový Salko likér

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2kDjM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
salko karamelové, smetana ke šlehání, chilli, rum, salko karamelové

Přidat fotografie receptu