Hřejivý karamelový Salko likér
Pokud rádi zkoušíte něco netradičního a rádi si pochutnáte na jemném karamelu a chilli, pak právě pro vás přinášíme recept na jemně pikantní karamelovou variantu krémového likéru, který dokáže zahřát.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve si připravíme láhve, ve kterých budeme likér uchovávat.
Krok 2: Skleněné láhve i s uzávěrem pořádně vypláchneme horkou vodou a necháme volně oschnout. Díky tomu vydrží likér déle čerstvý.
Krok 3: V malém rendlíku zahřejeme smetanu s chilli – jen tolik, aby byla těsně pod bodem varu. Nevaříme ji.
Krok 4: Smetanu s chilli odstavíme a necháme 10–20 minut stát, aby se do ní koření vylouhovalo. Výsledkem bude hřejivý akcent v likéru.
Krok 5: Smetanu poté přecedíme přes jemné sítko, aby v ní nezůstaly kousky koření, a vrátíme ji zpět do rendlíku.
Krok 6: Dále do smetany přidáme karamelové Salko a na mírném ohni mícháme, dokud se obě složky nespojí v hladkou směs. Pro sametovou texturu, můžeme směs krátce promixovat tyčovým mixérem.
Krok 7: Hotový základ necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Je to důležité – pokud bychom rum přidali do horké směsi, část alkoholu i aroma by se zbytečně odpařila.
Krok 8: Do vychladlé směsi vmícháme rum. Likér přelijeme do připravených láhví, uzavřeme a dáme alespoň na dvě hodiny do lednice, ideálně přes noc.
Krok 9: Podáváme dobře vychlazené a před podáváním nezapomeneme láhev dobře protřepat.
Krok 10: Tip na servírování: Okraj sklenic můžeme potřít tenkou vrstvou karamelového Salka a povrch dozdobit kopečkem čerstvě ušlehané smetany.
Zveřejněno 15. 12. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hřejivý karamelový Salko likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2kDjM
Moje poznámka
Hřejivý karamelový Salko likér
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/2kDjM
Nejnovější recepty
Pšenično - žitné sádlové pečivo
Přidáno před 11 hodinami
Nepečené Lotus kuličky
Přidáno před 16 hodinami
Burizonové kuličky
Přidáno před 17 hodinami
Vepřové nudličky na pórku s česnekem
Přidáno před 17 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Přidáno před 18 hodinami
Cuketa na kari a česneku s nakládanou červenou paprikou
Přidáno 15. 12. 2025 18:22:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Pikantní pečená kuřecí křídla
petrp před 8 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
Patoja před 8 hodinami
Rakvičkové jednohubky bez amonia
JanaK24 před 10 hodinami
Nejlepší marokánky
veronikatun před 10 hodinami
Máslový krém na vánoční cukroví
Hanka112 před 10 hodinami
Pravý vajíčkový salát podle ČSN
dedektonik před 11 hodinami
Pařížské tyčinky od maminky
KralicekZ před 11 hodinami
Mrkvovo-sýrové placky (vhodné i pro diabetiky)
Wikki před 11 hodinami
Drožďová pomazánka s vločkami
magdalenka před 12 hodinami
Bezlepková vánoční štola
mirka3 před 12 hodinami
Suroviny:
salko karamelové,
smetana ke šlehání,
chilli,
rum,
salko karamelové
Komentáře (1)