Kapr načerno
Kapr načerno je staročeský sváteční pokrm s nezaměnitelnou sladkokyselou chutí, která vzniká spojením piva, povidel, sušeného ovoce a rozinek. Překvapte svou rodinu a připravte tento tradiční pokrm k letošní štědrovečerní večeři.
Postup přípravy
Krok 1: Rozinky předem namočíme do horké vody. Mandle a ořechy nasekáme. Sušené švestky nakrájíme na kousky.
Krok 2: Zeleninu oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Perník nastrouháme.
Krok 3: Kapra očistíme, naporcujeme a osolíme. V pánvi na másle kapra opečeme z obou stran.
Krok 4: Maso vyjmeme a v másle osmažíme nakrájenou zeleninu a cibuli.
Krok 5: Když cibule zezlátne, zalijeme ji pivem a octem. Přidáme povidla, cukr, koření a nastrouhaný perník. Podle potřeby osolíme. Zvolna vaříme až 2 hodiny.
Krok 6: Pak omáčku přecedíme, přidáme do ní předem namočené rozinky a na kousky nakrájené sušené švestky, nasekané mandle a ořechy a citronovou kůru.
Krok 7: Nakonec dáme do omáčky lehce prohřát porce ryby.
Zveřejněno 18. 12. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kapr načerno
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6jWE
Moje poznámka
Kapr načerno
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/R6jWE
Nejnovější recepty
Vánoční nepečená roláda podle Kamily Nývltové
Přidáno před 24 minutami
Domácí arašídový nugát
Přidáno před 1 hodinou
Rolády z plněné tortilly
Přidáno před 12 hodinami
Plněné hvězdičky z listového těsta
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s kuřecím raráškem
Přidáno před 13 hodinami
Uherské řezy z Jičínského salámu Pikant
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vánočka II
JajkaP před 52 minutami
Houskové knedlíky z prášku do pečiva
chatrca před 2 hodinami
Rychlá rajská omáčka
MichalP před 9 hodinami
Vajíčka z trouby
Sahula před 10 hodinami
Chleba ve vajíčku jinak
Sahula před 10 hodinami
Šťouchané brambory s cibulkou a smetanou
jitka cerna před 10 hodinami
Kari s červenou čočkou a brokolicí
monyss před 10 hodinami
Vepřové maso v mrkvi
Evellinka před 10 hodinami
Pařížské rohlíčky (škaredé rohlíčky)
Fitulka před 12 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
MarieBrozova před 12 hodinami
Suroviny:
kapr,
máslo,
zelenina kořenová,
cibule,
pivo černé,
ocet,
povidla švestková,
cukr krupice,
sůl,
pepř celý,
bobkový list,
koření nové koření,
perník,
rozinky,
švestky sušené,
ořechy vlašské,
mandle loupané,
kůra citronová
Komentáře (1)
nepoznal, napoprvé to nedá. Dřív znamenal něco vzácného už kvůli surovinám a mimořádné příležitosti, k níž se připravoval. Stejný osud potkal i třeba kapra v rosolu a namodro. Také na ně nostalgicky vzpomínám, ale rodině už bych je ani nenabídla. Dnes už jsme zvyklí jíst jinak. A je to dobře.
Ale kdyby mi někdo nabídl, byla bych celá euforická...😀