Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté koláče podle Josefa Maršálka

Kynuté koláče podle Josefa Maršálka jsou překvapivě snadné na přípravu a přitom chutnají jako z vyhlášené cukrárny. Upečte si doma voňavé, nadýchané a bohatě plněné koláče, které provoní celý byt a přilákají ke stolu celou rodinu.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

janatka janatka

Středně náročný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez dob kynutí

45 min (30 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 1 dávka

8 kusů

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: V míse smícháme mléko s rozdrobeným droždím, cukrem, vejcem, nasekanou meduňkou a moukou. Směs dobře prohněteme. Krok 2: Poté přisypeme sůl, přidáme máslo a dál těsto hněteme, dokud není pevné, pružné a nelepí se. Krok 3: Těsto zakryjeme a necháme ho na teplém místě kynout zhruba 1–1,5 hodiny. Krok 4: Plech vyložíme pečicím papírem. Krok 5: Nakynuté těsto přeneseme na vál, rozdělíme na 8 stejných dílů, každý vytvarujeme do bochánku a rozložíme je na připravený plech. Krok 6: Přikryjeme utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout. Krok 7: Troubu včas předehřejeme na 190 °C. Krok 8: Do misky nasypeme mouku, cukr a špetku soli. Přidáme na kostičky nakrájené studené máslo a prsty rychle zpracujeme na sypkou drobenku. Krok 9: Nakynuté bochánky těsta jemně zploštíme dlaní, okraje potřeme rozpuštěným máslem a do středu vložíme náplň. Krok 10: Koláče posypeme drobenkou a ihned je dáme péct do trouby vyhřáté na 190 °C s horkovzduchem. Pečeme asi 14 minut dozlatova. Krok 11: Po vytažení z trouby potřeme koláčky rozpuštěným máslem s troškou rumu.

TIP: Náplně do sladkých koláčů a koláčků

Zveřejněno 30. 1. 2026

Poznámka autorky janatka

Použila jsem jen recept na těsto. Jsou nadýchané, rozplývají na jazyku a dokonce i druhý den byly krásně měkké. Do těsta jsem přidala sušenou meduňku, čerstvou nemám.

Recept: www.marsalkovo.cz/recepty/merunkove-kynute-kolace-marsalek/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADO29

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/ADO29

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka hladká, mléko plnotučné, cukr krupice, máslo, droždí čerstvé, meduňka, vejce, sůl, nutella, mouka hladká, máslo, cukr krupice, sůl, máslo, rum

Přidat fotografie receptu