Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přesbidlo

Přesbidlo je tradiční jídlo z brambor a domácích noků, které voní po sádle a opečené cibulce. Uvařené brambory smícháme s noky z jednoduchého těsta a na talíři posypeme cibulkou opečenou dozlatova. Syté jídlo z poctivých surovin.

Hodnocení receptu je 4,7 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

ondroj

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min bez doby odležení těsta

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 569 kJ /
1 331 kcal
Bílkoviny38,68 g
Tuky9,33 g
Vláknina18,50 g
Cholesterol 213 mg
Sodík 48 mg
Sůl0,03 g
Sacharidy263,85 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z hrubé mouky, žloutku, mléka a soli vypracujeme hladké těsto. Necháme ho asi 1 hodinu odpočinout. Krok 2: Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka (asi 20 minut). Krok 3: Mezitím oloupeme cibuli, nakrájíme ji nadrobno a na rozpáleném sádle ji opečeme dozlatova. Krok 4: Uvařené brambory scedíme, vodu z vaření zachytíme do jiného hrnce a přivedeme ji znovu k varu. Krok 5: Z odpočinutého těsta krájíme malé noky přímo do vroucí vody a vaříme asi 3–4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Krok 6: Uvařené noky vyjmeme a smícháme je s brambory. Krok 7: Na talíři pokrm přelijeme sádlem s opečenou cibulkou. Přesbidlo můžeme servírovat jako samotný pokrm nebo jako přílohu.

Zveřejněno 11. 3. 2011

Poznámka autora ondroj

Toto jídlo si pamatuji z dětství, dělávala ho moje babička. Přesbidlo můžeme servírovat jako samotný pokrm nebo jako přílohu. Noky jde také nahradit těstovinami, ale to už není ono. Kdo má rád zelí a uzené, může je přidat do směsi.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Přesbidlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lv6V

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Přesbidlo

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/lv6V

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Foto tejaji bylo dnes v Zazracich prirody. Upoutal me ten talirek ;-)

Marie64: já myslím, že grenadyrmars je s těstovinami, zatímco presbidlo=uhlirina je s noky. Je to ve výsledku hodně podobné, ale bidlo je podle mne lepší, hooodne cibulky navrch:yes:

clupmi: Díky za upozornenie, opravené. ;-)

Ahoj, v surovinách máš mléko, ale v postupu ho nikde nevidím. Těsto jen z mouky vejce a soli by asi nešlo udělat ... Ale možná jsem se přehlédl, tak se nezlob.http://jidlo.biz

Já to znám pod názvem GRENADÝRMARŠ

Do uhlířiny se dává ještě smažená cibulka;-)

My jsme to doma také jídávali ,místo noků se dávali vařit kolínka\těstoviny\,při zaměstnanosti mojí mamky to bylo rychlé a chutné jídlo:-p;-):-K:yes:

Taky se tomuto jídlu říká uhlířina. Asi je to název jak v kterém kraji.

Tak a toto tu ešte nebolo ? :-O Tento recept som kedysi pred 20 rokmi čítala v jednom časopise a odvtedy občas varím, chutí nám :-D:yes:

Dobré jídlo, nám nejlépe chutná s osmaženou cibulkou - bez masa:-p +1 bod:yes:

Nejedla jsem moooc roků;-) ale pamatuji, že vařívala babička.Taky se přidávalo k cibulce něco od masa jak už je zde psané:-D:-D:yes:

Znám, máme to moc rádi! Jen dávám na brambory víc vody a když jsou skoro uvařené, zavařím do nich noky a dovařím společně, pak vodu sleju. Tak to dělávaly naše prapra... U nás se tomu říkávalo Házidlo přesbidlo, právě proto, že přes brambory se házely noky. K cibulce se může přidat opečená slanina nebo škvarky. To podle toho, jestli už držíme dietu, nebo se na ní teprve chystáme :-D

Tématické fráze:
přesbidlo s cibulkou, přesbydlo, staročeské přesbidlo, přezbidlo, hazidlo, přezbydlo, házidlo recept, jak se vaří přesbidlo, pres bydlo, přesbydlo recept, jidlo presbidlo, brambory přes bidlo, břesbidlo, přez nebo přes, recept na přesbydlo, recept--pres bydlo, hazidlo pres bydlo, staročeské přesbydlo, jak uvařit noky, staročeské bidlo

Suroviny:
brambory, mouka hrubá, žloutek, mléko, sůl, sádlo, cibule

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu
]
]