

Přesbidlo
Suroviny
- 500 g brambor
- 250 g hrubé mouky
- 1 žloutek
- mléko
- sůl
- sádlo
- cibule
Postup přípravy receptu
Z hrubé mouky, žloutku a soli vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu odpočinout.
Mezitím si připravíme brambor (oloupat, pokrájet a uvařit).
Když jsou brambory uvařené slijeme vodu do jiného hrnce ve kterém uvaříme noky z předem připraveného a odpočatého těsta.
Poté smícháme brambory a uvařené noky protřepeme a podáváme na talíři omastíme sádlem s dozlatova opečenou cibulkou.
Poznámka od kuchařky
Toto jídlo si pamatuji z dětství dělávala ho moje babička.
Přesbidlo jde servírovat jako samotný pokrm nebo jako příloha.
Noky jde také nahradit těstovinami, ale to už není ono.
Kdo má rád zelí a uzené může na drobno nakrájet povařit a přimíchat, také je to moc dobré.
Pokud tu tento recept je pod jiným názvem tak se předem omlouvám za dupl.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Přesbidlo
-
Já to znám pod názvem GRENADÝRMARŠ
-
Do uhlířiny se dává ještě smažená cibulka
-
My jsme to doma také jídávali ,místo noků se dávali vařit kolínka\těstoviny\,při zaměstnanosti mojí mamky to bylo rychlé a chutné jídlo
-
Taky se tomuto jídlu říká uhlířina. Asi je to název jak v kterém kraji.
-
Tak a toto tu ešte nebolo ?
Tento recept som kedysi pred 20 rokmi čítala v jednom časopise a odvtedy občas varím, chutí nám
-
-
Dobré jídlo, nám nejlépe chutná s osmaženou cibulkou - bez masa
+1 bod
-
Nejedla jsem moooc roků
ale pamatuji, že vařívala babička.Taky se přidávalo k cibulce něco od masa jak už je zde psané
-
Znám, máme to moc rádi! Jen dávám na brambory víc vody a když jsou skoro uvařené, zavařím do nich noky a dovařím společně, pak vodu sleju. Tak to dělávaly naše prapra... U nás se tomu říkávalo Házidlo přesbidlo, právě proto, že přes brambory se házely noky. K cibulce se může přidat opečená slanina nebo škvarky. To podle toho, jestli už držíme dietu, nebo se na ní teprve chystáme
-
Nám by to určitě chutnalo, recept se mi líbí
-
Ještě doplním že se jedná o staročeské jídlo.