Přesbidlo

Suroviny

500 g brambor
250 g hrubé mouky
1 žloutek
mléko
sůl
sádlo
cibule

Postup přípravy receptu

  1. Z hrubé mouky, žloutku a soli vypracujeme těsto a necháme ho asi hodinu odpočinout.

  2. Mezitím si připravíme brambor (oloupat, pokrájet a uvařit).

  3. Když jsou brambory uvařené slijeme vodu do jiného hrnce ve kterém uvaříme noky z předem připraveného a odpočatého těsta.

  4. Poté smícháme brambory a uvařené noky protřepeme a podáváme na talíři omastíme sádlem s dozlatova opečenou cibulkou.

Poznámka od kuchařky

Toto jídlo si pamatuji z dětství dělávala ho moje babička.

Přesbidlo jde servírovat jako samotný pokrm nebo jako příloha.

Noky jde také nahradit těstovinami, ale to už není ono.

Kdo má rád zelí a uzené může na drobno nakrájet povařit a přimíchat, také je to moc dobré.

Pokud tu tento recept je pod jiným názvem tak se předem omlouvám za dupl.

Alternativy k tomuto receptu

Komentáře k receptu Přesbidlo

  • Marie64 Marie64

    Já to znám pod názvem GRENADÝRMARŠ

    Odpovědět

  • lomačka lomačka(neregistrovaná)

    Do uhlířiny se dává ještě smažená cibulka;-)

    Odpovědět

  • jollka jollka

    My jsme to doma také jídávali ,místo noků se dávali vařit kolínka\těstoviny\,při zaměstnanosti mojí mamky to bylo rychlé a chutné jídlo:-p;-):-K:yes:

    Odpovědět

  • Věrka. Věrka.(neregistrovaný)

    Taky se tomuto jídlu říká uhlířina. Asi je to název jak v kterém kraji.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Tak a toto tu ešte nebolo ? :-O Tento recept som kedysi pred 20 rokmi čítala v jednom časopise a odvtedy občas varím, chutí nám :-D:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • jirholu jirholu

    Dobré jídlo, nám nejlépe chutná s osmaženou cibulkou - bez masa:-p +1 bod:yes:

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Nejedla jsem moooc roků;-) ale pamatuji, že vařívala babička.Taky se přidávalo k cibulce něco od masa jak už je zde psané:-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • Hella Hella

    Znám, máme to moc rádi! Jen dávám na brambory víc vody a když jsou skoro uvařené, zavařím do nich noky a dovařím společně, pak vodu sleju. Tak to dělávaly naše prapra... U nás se tomu říkávalo Házidlo přesbidlo, právě proto, že přes brambory se házely noky. K cibulce se může přidat opečená slanina nebo škvarky. To podle toho, jestli už držíme dietu, nebo se na ní teprve chystáme :-D

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Nám by to určitě chutnalo, recept se mi líbí:yes:

    Odpovědět

  • ondroj ondroj(autor receptu)

    Ještě doplním že se jedná o staročeské jídlo.

    Odpovědět

Tématické fráze: přesbidlo s cibulkou přesbydlo staročeské přesbidlo přezbidlo hazidlo přezbydlo házidlo recept jak se vaří přesbidlo pres bydlo přesbydlo recept jidlo presbidlo brambory přes bidlo břesbidlo přez nebo přes recept na přesbydlo recept--pres bydlo hazidlo pres bydlo staročeské přesbydlo jak uvařit noky staročeské bidlo