Sushi
Propadli jste kouzlu sushi? Není těžké ho připravit. Vše potřebné seženete v každém supermarketu. Základním kamenem je dobře uvařená a ochucená rýže a mořská řasa otočená správnou stranou nahoru. Plnit už můžete dle fantazie.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 428 kJ / 102 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 0,00 g |
Tuky | 0,00 g |
Vláknina | 0,00 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 3,20 g |
Sůl | 8,00 g |
Sacharidy | 25,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, podle typu rýže. Mělo by se vařit do doby, než se z hrnce vyvaří všechna voda.
Krok 2: Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím nechte rozpustit v octu cukr a sůl. Udělejte nálev.
Krok 3: Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, jen lehce a krátce. Poté nechte rýži v misce dokud nevychladne.
Krok 4: Připravte si na stůl misku s vodou a octem. Použijete ji jako oplach na ruce, aby se nelepila rýže a ocet slouží částečně i jako desinfekční prostředek. S octem opatrně, používá se do rýže a poté na ruce, aby nebylo vše příliš kyselé. Na bambusovou podložku položte mořskou řasu lesklou stranou dolů. Jednu stranu má lesklou a druhou matnější.
Krok 5: Na tu matnější pak naneste rýži (měla by být mírně vlažná, nejlépe studená), kterou rovnoměrně rozetřete stěrkou nebo rukou po řase. Vrstva by neměla být moc silná, ale ani moc tenká (0,5 cm) a měla by být souvislá.
Krok 6: Na rýži pak vyrovnejte suroviny dle fantazie, vše nakrájené na nudličky nebo hranolky.
Na prst si naberte trochu wasabi a potřete jím rybu, krabí tyčinku, nebo jinou pochutinu. Krok 7: Pak začněte rolovat sushi. Pomocí bambusové podložky sviňte sushi a snažte se jej co nejvíce stahovat, ale tak aby neprasklo. Krok 8: Při porcování sushi se okraje odřežou tak, aby byl odpad minimální a řez rovný, dopomůže k tomu velmi ostrý nůž namočený ve vodě. Krok 9: Hotové sushi namáčejte do wasabi nebo sojové omáčky. Jako přílohu podávejte nakládané kyselé ředkvičky, nakládaný marinovaný zázvor..
Na prst si naberte trochu wasabi a potřete jím rybu, krabí tyčinku, nebo jinou pochutinu. Krok 7: Pak začněte rolovat sushi. Pomocí bambusové podložky sviňte sushi a snažte se jej co nejvíce stahovat, ale tak aby neprasklo. Krok 8: Při porcování sushi se okraje odřežou tak, aby byl odpad minimální a řez rovný, dopomůže k tomu velmi ostrý nůž namočený ve vodě. Krok 9: Hotové sushi namáčejte do wasabi nebo sojové omáčky. Jako přílohu podávejte nakládané kyselé ředkvičky, nakládaný marinovaný zázvor..
Zveřejněno 31. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sushi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4WQx
Moje poznámka
Sushi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4WQx
Nejnovější recepty
Fazolový salát s rajčaty
Přidáno před 29 minutami
Čokoládové muffiny
Přidáno před 20 hodinami
Kinder mléčný řez se šlehačkou a kondenzovaným mlékem
Přidáno 11. 5. 2025 06:11
Sýrová tortilla à la garlic bread
Přidáno 11. 5. 2025 05:00
Toast s vajíčkem a anglickou slaninou
Přidáno 10. 5. 2025 21:05
Brokolicový chlebíček s cottagem
Přidáno 10. 5. 2025 18:39
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kuřecí kousky v česnekovém těstíčku podle Čiriny
Helenakle před 12 minutami
Losos s koprem, hořčicí a petrželovými brambory
Moanka před 59 minutami
Nadýchaný hrnečkový perník
Mamka1137 před 2 hodinami
Pesto z medvědího česneku
MartaStehlikova před 13 hodinami
Hrachová polévka II.
Kajkajak před 13 hodinami
Jelení kostky na pepři z pomalého hrnce
LenkaHor před 14 hodinami
Makovec s povidly a pomerančem
Ilias před 14 hodinami
Pudinkovo-tvarohové polštářky
poirotka před 15 hodinami
Boloňská omáčka
poirotka před 15 hodinami
Zeleninová polévka vařená opačně
poirotka před 15 hodinami
Tématické fráze:
sushi recept,
recept na sushi,
sushi,
suchi,
sushi ryze recept,
recept sushi,
sushi recepty,
nálev na sushi,
jak udelat sushi,
rýže na sushi recept,
příprava rýže na sushi,
recept na suchi,
recepty na sushi,
suchi recept,
susi recept,
suchi recepty,
recept na suschi,
jak se dělá sushi,
ryže na sushi příprava,
suschi recept
Suroviny:
rýže na sushi,
mořské řasy,
voda,
ocet,
ocet,
cukr,
sůl,
avokádo,
omeleta vaječná,
krabí tyčinky,
mrkev,
mango,
okurka čerstvá,
ředkev,
paprika,
okurky sterilované,
šunka,
pasta wasabi,
omáčka sojová,
ředkvičky,
zázvor
Komentáře (9)
Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, což nemusí být vždy pravda. Mělo by se vařit do doby, než se z vody vyvaří všechna voda.
Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit ve 2 lžících octu 1 lžíci cukru a 1lžičku soli-Udělejte si takový nálev.
Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíše se s ní mazlete! Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce dokud rýže nevychladne.
tu je postup : www.youtube.com/watch?v=pYtB3Qs9BRw" target = "_blank">
www.youtube.com/watch?v=pYtB3Qs9BRw
p.s. máš to pěkný