Sushi
Propadli jste kouzlu sushi? Není těžké ho připravit. Vše potřebné seženete v každém supermarketu. Základem úspěchu je dobře uvařená a ochucená rýže a nori řasa otočená správnou stranou nahoru. Plnit už můžete dle fantazie.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 428 kJ / 102 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 0,00 g |
| Tuky | 0,00 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 3,20 g |
| Sůl | 8,00 g |
| Sacharidy | 25,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Rýži propláchneme několikrát pod tekoucí vodou, dokud neodtéká skoro čirá voda. Rýži a vodu dáme do hrnce bez pokličky, přivedeme k varu. Poté přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut na mírném ohni, dokud se voda zcela nevsákne do rýže.
Krok 2: Než se uvaří rýže, připravíme nálev na rýži. Do malého hrnce dáme ocet, cukr a sůl. Krátce zahřejeme, aby se cukr a sůl lépe rozpustily. Nálev na rýži nesmí být horký. Jednu lžíci nálevu odložíme stranou na namáčení prstů při rolování sushi.
Krok 3: Uvařenou rýži přendáme do mísy a necháme mírně vychladnout.
Krok 4: Rýži polijeme 2 lžícemi připraveného nálevu, opatrně a krátce zamícháme, aby se rýže nepolámala. Necháme zcela vychladnout.
Krok 5: Než rýže vychladne, očistíme a nakrájíme na tenké nudličky všechny suroviny na náplň.
Krok 6: Na rolování sushi připravíme bambusovou podložku, plátky nori řasy, vychladlou rýži, náplně a octový nálev na namáčení prstů, aby se rýže nelepila.
Krok 7: Všechny 4 porce sushi připravíme stejně: Na bambusovou podložku položíme nori řasu lesklou stranou dolů. Naneseme na ni čtvrtinu připravené rýže, kterou rovnoměrně rozetřeme stěrkou nebo rukou. Vrstva by neměla být moc silná, ale ani moc tenká (0,5 cm) a měla by být souvislá.
Krok 8: Do středu rýžové části dáme suroviny dle fantazie. Pomocí bambusové podložky balíme sushi rolky směrem od sebe. Rolky co nejvíce utahujeme, jinak nebude sushi kompaktní a nebude držet pohromadě.
Krok 9: Při porcování sushi z rolky odřízneme okraje, použijeme velmi ostrý nůž namočený ve vodě.
Krájíme na rovnoměrné kousky. Krok 10: Hotové sushi namáčíme do sójové omáčky nebo potíráme tenkou vrstvou wasabi. Jako přílohu podáváme nakládané kyselé ředkvičky a marinovaný zázvor.
Krájíme na rovnoměrné kousky. Krok 10: Hotové sushi namáčíme do sójové omáčky nebo potíráme tenkou vrstvou wasabi. Jako přílohu podáváme nakládané kyselé ředkvičky a marinovaný zázvor.
Zveřejněno 31. 5. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Sushi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4WQx
Moje poznámka
Sushi
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4WQx
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 23 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí vánočka
JanaPav před 20 minutami
Slané palačinkové jednohubky
[email protected] před 38 minutami
Vánoční poleno
Slaninova.L. před 11 hodinami
Sváteční kakao
Kajkajak před 12 hodinami
Polévka ze zbylé čočky
Vaha 1972 před 12 hodinami
Bramborová pomazánka
Kamuna před 13 hodinami
Sýrová kolečka
zonoro před 14 hodinami
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 17 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 18 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 18 hodinami
Tématické fráze:
sushi recept,
recept na sushi,
sushi,
suchi,
sushi ryze recept,
recept sushi,
sushi recepty,
nálev na sushi,
jak udelat sushi,
rýže na sushi recept,
příprava rýže na sushi,
recept na suchi,
recepty na sushi,
suchi recept,
susi recept,
suchi recepty,
recept na suschi,
jak se dělá sushi,
ryže na sushi příprava,
suschi recept
Suroviny:
rýže na sushi,
řasa nori,
voda,
ocet rýžový,
cukr krupice,
sůl,
avokádo,
krabí tyčinky,
mrkev,
mango,
okurka čerstvá,
ředkev,
paprika,
okurky sterilované,
šunka,
pasta wasabi,
omáčka sojová,
ředkvičky,
zázvor
Komentáře (10)
Rýži propláchněte několikrát pod tekoucí vodou, neměla by odtékat bílá voda, ale skoro čirá. Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 2 až 3 minuty na prudkém ohni, jakoby ji zavařte. Voda by se měla vsáknout do rýže. Poté hrnec přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 3, 4 či 5 minut, což nemusí být vždy pravda. Mělo by se vařit do doby, než se z vody vyvaří všechna voda.
Stáhněte z ohně a nechte 10 minut odpočinout. Mezitím si nechte rozpustit ve 2 lžících octu 1 lžíci cukru a 1lžičku soli-Udělejte si takový nálev.
Vyndejte rýži z hrnce do mísy, přidejte nálev z octa, cukru a soli. Přidávejte dle chuti a míchejte opatrně, ať rýži nezničíte, spíše se s ní mazlete! Míchejte chvilku, poté nechte rýži v misce dokud rýže nevychladne.
tu je postup : www.youtube.com/watch?v=pYtB3Qs9BRw" target = "_blank">
www.youtube.com/watch?v=pYtB3Qs9BRw
p.s. máš to pěkný