Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 30 869 kJ / 7 378 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 189,98 g |
| Tuky | 230,49 g |
| Vláknina | 22,07 g |
| Cholesterol | 2,49 g |
| Sodík | 2,13 g |
| Sůl | 5,45 g |
| Sacharidy | 1 126,13 g |
Postup přípravy
Krok 1: Piškot:
Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně - už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte kakaem jen polovinu těsta a střídavě budete do formy lít po lžících na sebe, budete mít krásné kruhové mramorování. Krok 2: Krém:
Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 - 600 ml na oba dohromady.
Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout. Krok 3: Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí. Krok 4: Domácí marcipán:
Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar. Krok 5: Rady:
Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu.
Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.
Žloutky si vyšleháme s cukrem a olejem do pěny,pak vmícháme mouku a prášek do pečiva,nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílku. Bílky přidáme do těsta lehkým vmícháváním ručně - už nešlehat. Přidáte-li kakao bude mít tmavý korpus nebo obarvíte kakaem jen polovinu těsta a střídavě budete do formy lít po lžících na sebe, budete mít krásné kruhové mramorování. Krok 2: Krém:
Svaříme si dva pudinky v polovičním množství mléka, tedy v 500 - 600 ml na oba dohromady.
Ještě do horkého pudinku vmícháme připravené čočky nebo nalámanou čokoládu a mícháme, dokud se nerozpustí, je to za chvilku. Pak přikryjeme pudink mikrotenovým sáčkem a necháme vychladnout. Krok 3: Změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem, případně vanilkou, do tmavé varianty dáme trochu víc moučkového, tmavá čokoláda většinou obsahuje méně cukru než světlá. Pak přidáme pudink a vyšleháme do hladka. Tento krém je lehký, jemný a pod potahovky jeden z nejlepších, protože krásně drží a nepropouší vlhkost třeba z ovoce uvnitř, takže se dá použít i na mantinely kolem okrajů, když chcete dát dovnitř třeba tvarohovou náplň, kterou potahovky nesnášejí. Krok 4: Domácí marcipán:
Suš. mléko a cukr v míse pořádně promícháme a zbavíme hrudek, přidáme ost. suroviny a ručně hněteme těsto, napřed hrudkovatí a po chvíli se začne spojovat. Pracovní plochu si posypeme moučk. cukrem nebo když hodně lepí troškou solamylu a propracováváme až se vše spojí v pevnou hmotu. Můžeme několikrát namočit ruce do vody a propracovávat, v žádném případě nepřidávat další vodu po lžících. Sice by se lépe pracovalo, ale marcipán by byl říkdý a tekl by na dortu a figurky by nedržely tvar. Krok 5: Rady:
Na potahování dortu si dělám o trošku měkčí hmotu a na figurky hutnější.
Marcipán ze šuš. mléka není úplně bílý, potřebujete-li bílý, musíte přidat bělobu.
Chcete-li barevný, tak po vypracování těsta vmícháte barvu dle potřeby ( práškové v sáčcích, gelové, pudrové )
Práškové obyšejné potr. barvy rozředíte v pár kapkách alkoholu-nejlépe vodka.
Zveřejněno 6. 11. 2011
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
3D - Iglů s tučňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BpR
Moje poznámka
3D - Iglů s tučňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/1BpR
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Extra pistáciový Paris-Brest podle Heleny Fléglové
Přidáno před 1 hodinou
Bezlepkové rohlíčky
Přidáno před 3 hodinami
Krkovice na černém pivu se zeleninou a nivovou přikrývkou
Přidáno před 4 hodinami
Éclair Tiramisu podle Heleny Fléglové
Přidáno před 5 hodinami
Vánoční vídeňské dortíčky
Přidáno před 14 hodinami
Čokoládová kolečka s mandlemi
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Valašské frgály
Radimjumbo před 17 minutami
Nejlepší bublanina
Radimjumbo před 17 minutami
Bramborák s masovou směsí
lenka.s.r před 51 minutami
Zapečené těstoviny s uzeným masem
Mutsynka před 1 hodinou
Měkoučké vánoční perníčky
Hawisa před 1 hodinou
Obrácené pečené řízky
Kmotrajara před 2 hodinami
Farářské řízky
Elliska4321 před 3 hodinami
Omáčka z čerstvých rajčat
maris před 5 hodinami
Snadné škvarkové pagáčky
Wanilor před 5 hodinami
Tématické fráze:
dort s tučňáky a iglů,
dort s tučnáky,
dort iglu,
tučňáci z marcipánu,
tučňák z marcipánu,
dort s tučňákem,
iglů z kostek cukru,
dorty s tučnáky,
marcipánový tučňák,
iglů z cukru,
dort s tucnakama,
tučňák z marcipánu postup,
recept na tučnaky,
dort iglú s tučňáky,
iglu z marcipanu,
postup na dort tučňák,
dort s tucnaky postup,
dorty s tučňákem,
iglů dort,
iglů z kostkového cukru
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
mouka polohrubá,
olej,
prášek do pečiva,
pudink vanilkový,
mléko,
máslo,
cukr moučkový,
čokoláda,
banán,
mléko sušené,
cukr moučkový,
med,
olej,
voda,
mandlové aroma,
potravinářské barvivo,
solamyl,
cukr moučkový
Komentáře (27)