Osvědčený velikonoční ořechový beránek
Ořechové těsto se postará o chutnost a kyprost beránka pro velikonoční stůl. Zkuste tuto verzi oblíbeného moučníku, může se stát i vaším nejoblíbenějším. Nezapomeňte ho nakonec bohatě pocukrovat, nebo ozdobit kudrlinkami z bílkového sněhu.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 10 362 kJ / 2 477 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,64 g |
Tuky | 67,72 g |
Vláknina | 3,75 g |
Cholesterol | 518 mg |
Sodík | 398 mg |
Sůl | 0,82 g |
Sacharidy | 423,31 g |
Postup přípravy
Krok 1: Vejce oddělíme na žloutky a bílky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.
Krok 2: Připravíme formu na pečení, vymažeme ji tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas předehřejeme troubu na 200 °C.
Krok 3: Žloutky vyšleháme s cukrem, zašleháme pomalu vodu a olej, vmícháme mouku s kypřicím práškem do pečiva a ořechy. Nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Opatrně přendáme do formy, asi centimetr pod okraj.
Krok 4: Pečeme nejprve 5 minut na 200 °C, dopékáme pomalu na 150 °C, asi tak, jak pečeme bábovku, podle typu trouby (vyzkoušíme vypíchnutím špejle, musí být po vyjmutí suchá).
Krok 5: Na ozdobení ušleháme nad parou sníh z cukru a bílků. Sáčkem se zdobičkou uděláme vychladlému beránkovi kudrlinky. Také lze ještě teplého beránka potřít rozpuštěným máslem a vydatně ze všech stran pocukrovat. Očka a čumáček jde udělat třeba z rozinek.
Zveřejněno 16. 3. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Osvědčený velikonoční ořechový beránek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mG90
Moje poznámka
Osvědčený velikonoční ořechový beránek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mG90
Nejnovější recepty
Tvarohový chia pohár s ostružinami a čokoládou
Přidáno před 10 hodinami
Salát z pečených rajčat
Přidáno před 14 hodinami
Rýžová kaše s jablky
Přidáno před 20 hodinami
Rýže se žampiony, restovanou čerstvou zeleninou a bylinkami
Přidáno před 21 hodinami
Cheesecake podle Míši Landové
Přidáno 2. 9. 2025 06:00:02
Burek z rýžového papíru
Přidáno 2. 9. 2025 05:00:02
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hustá žampiónová omáčka s kuřecími nudličkami
daniela1262 před 1 hodinou
Plovdivské maso
Andyzvesnice před 11 hodinami
Pekáček s cuketou
Andyzvesnice před 11 hodinami
Trenčiansky párek s fazolí po domácku
Andyzvesnice před 11 hodinami
Vepřové ragú na víně a zelenině
Andyzvesnice před 11 hodinami
Houbová omáčka a la kulajda
Andyzvesnice před 11 hodinami
Kuře na paprice (i pro začátečníky)
VPetr před 12 hodinami
Svíčková na smetaně
luciehorakova148 před 12 hodinami
Krkovička po farářsku
Olympus před 12 hodinami
Salát z červené řepy, cibule a jogurtu
Eva z HK před 13 hodinami
Tématické fráze:
ořechový beránek,
velikonoční beránek oříškový,
ořechovy beranek recept,
sníh na zdobení beránka,
sníh na beránka,
recept na velikonocniho beranka orechoveho,
velikonoční beránek z orechoveho testa,
velikonocni oriskovy beranek,
recept na ořechového beránka,
oříškový velikonoční beránek,
oříškový beránek,
velikonoční beránek s jablky,
velikonoční beránek zdravý recept,
beránek s ořechy,
výborný ořechový beránek,
beránek ořechový,
snih na velikonočního beránka,
osvědčený recept na beránka,
recept na sníh na beránka,
velikonoční beránek recept
Suroviny:
vejce,
cukr krupice,
voda,
olej,
mouka hladká,
kypřící prášek,
ořechy vlašské,
bílek,
cukr moučkový,
tuk,
mouka hrubá
Komentáře (6)
No zatím nevkládám, protože zjišťuju, že už tu snad všecko na světě je a navíc ve svých "archívech" nemám uvedené autory a nerada bych někoho naštvala. Tak se chci nejprve trošku zorientovat.
To množství těsta určitě záleží na tom, jakou formu kdo má, tu moji letitou keramickou už nezměřím, je fuč a na tu kovovou je toho až až, že mi to přetéká, jak je to krásně vyšlehané.
A ten křupavý sníh je tam výborný, to mi děcka vždycky ožírala první, ten tam prostě musí být.
Tak zpět!!! Koukám, že už jsem dělala i ořechového, ale z více vajec. Takže super, při ceně vajec...