Gemerské koule II
Gemerské koule jsou tradiční slovenský pokrm, který vás okouzlí jemným bramborovým těstem. Můžete podávat se zelím a masem nebo máslovou strouhankou či zakysanou smetanou.
Suroviny pro 2 porce
2porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 7 616 kJ / 1 820 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 41,35 g |
Tuky | 82,58 g |
Vláknina | 23,86 g |
Cholesterol | 321 mg |
Sodík | 946 mg |
Sůl | 2,21 g |
Sacharidy | 217,95 g |
Postup přípravy
Krok 1: Část (200 g) brambor uvaříme ve slupce den před přípravou knedlíků.
Krok 2: Zbytek brambor oloupeme a nastrouháme. Vymačkáme (nejlépe přes plátno, abychom odstranili co nejvíce škrobu a aby vznikla tužší hmota). Vymačkanou vodu necháme ustát, škrob ze dna nevyléváme, můžeme ho použít na zahuštění uvařeného zelí.
Krok 3: Oloupeme brambory ve slupce a umeleme na masovém strojku nebo jemně nastrouháme. Přidáme k nastrouhaným a vymačkaným syrovým bramborám.
Krok 4: Osmahneme na nudličky nakrájenou slaninu a výpek slijeme zvlášť.
Krok 5: Bramborovou směs mírně osolíme, opepříme, přidáme majoránku, vejce, utřený česnek a nudličky slaniny. Promícháme a tvarujeme větší kuličky (o průměru asi 6 cm), které obalíme v hladké mouce.
Krok 6: Vaříme asi 15 minut ve větším množství osolené vody.
Krok 7: Uvařené knedlíky vyjmeme, vložíme do mísy a promícháme s výpekem ze slaniny.
Krok 8: Gemerské kuličky polijeme na talíři cibulkou osmaženou na vepřovém sádle a podáváme s uvařeným kyselým zelím.
Zveřejněno 6. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Gemerské koule II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
Moje poznámka
Gemerské koule II
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/32OR
Nejnovější recepty
Cuketový wrap
Přidáno před 1 hodinou
Jogurtový koláč se zakysanou smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Švestkový džem
Přidáno před 19 hodinami
Mrkvovo-jablečné muffiny bez přidaného cukru
Přidáno před 23 hodinami
Pudinkové BeBe řezy
Přidáno 16. 8. 2025 05:02:01
Topinky se salámovo-vaječnou směsí
Přidáno 15. 8. 2025 15:20:45
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hubník s anglickou slaninou
kacaba10 před 10 hodinami
Jednoduché Margot řezy
Petreli před 11 hodinami
Nekynuté šátečky
Bohunka37 před 11 hodinami
Litý kynutý koláč - hrníčkový, rychlý
majka-24 před 12 hodinami
Švestkový drobenkový koláč s pudinkem
Lucia81 před 13 hodinami
Slaný cuketový koláč
ihrdlick před 14 hodinami
Kuře na leču
Ivet88 před 14 hodinami
Babiččiny kynuté borůvkové knedlíky
Lelekovicero před 14 hodinami
Vynikající langoše
pazderka83 před 15 hodinami
Tortilla plněná kuřecím masem
karel_koutnik před 15 hodinami
Tématické fráze:
gemerské koule,
gemerské gule,
cukrovi melounky,
gemerské knedlíky,
bramborove koule,
gemerské kuličky,
slovenské gule - koule,
bramborove koule cukrovi,
gemerské jiedla,
slovenské bramborové koule,
gule slovenske jidlo,
gremelské koule,
melounky-cukroví,
kynuté bramboračky koule,
gemerské gule recept,
gemelské koule,
gemeské koue,
bramborová koule cukroví,
gemerské gule-recepty,
gemerské gule recepty
Suroviny:
brambory,
slanina uzená,
vejce,
sádlo,
mouka hrubá,
cibule,
pepř mletý,
sůl,
majoránka,
česnek,
mouka hladká
Komentáře (20)