Chuťovka - slaninové tyčky (vrtulky)
Slané tyčky nemusí být pouze sypané kmínem nebo mákem a solí. Zkuste pro změnu tyčinky z listového těsta, obalené plátkem hezky prorostlé slaniny. Uvidíte, jak výborně se tyto "vrtulky" budou hodit k vínu nebo k misce s chutným dipem.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 442 kJ / 106 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 8,68 g |
| Tuky | 7,56 g |
| Vláknina | 0,00 g |
| Cholesterol | 259 mg |
| Sodík | 99 mg |
| Sůl | 0,21 g |
| Sacharidy | 0,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu rozehřejeme na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 2: Listové těsto rozválíme na tenký plát, který rádýlkem nakrájíme na proužky široké 4-5 cm a dlouhé asi 20 cm.
Krok 3: Plátky slaniny upravíme podle tvaru a velikosti proužků těsta. Na každý pruh těsta položíme dlouhý plátek slaniny, který slabě posypeme ostřejší mletou paprikou.
Krok 4: Plátky těsta přehneme podélně (viz foto). Okraje stiskneme prsty a několikrát přetočíme, abychom dosáhli tvaru vrtule.
Krok 5: Slaninové tyčky rozložíme na připravený plech. Každému kousku uděláme dostatek místa, protože těsto během pečení nabude.
Krok 6: Tyčky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubou solí a celým kmínem, případně oblíbenou bylinkou.
Krok 7: Pečeme v předem vyhřáté troubě při 200 °C asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 180 °C a dopečeme do zlatova 10-15 minut.
Zveřejněno 13. 9. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Chuťovka - slaninové tyčky (vrtulky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNOG
Moje poznámka
Chuťovka - slaninové tyčky (vrtulky)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mNOG
Nejnovější recepty
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno před 6 hodinami
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Pstruh se salátem po bořecku
Přidáno 24. 12. 2025 19:52:50
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Šťouchaná buchta
Anickamanicka před 5 hodinami
Pomalu pečený králík s tymiánem
Antusa před 6 hodinami
Vrstvený salát
Haname před 7 hodinami
Sýrové tyčinky
Jitinka před 8 hodinami
Sýrová omáčka
Tamarilka před 11 hodinami
Pečená červená řepa
Hanawagy před 11 hodinami
Rybí vývar z pomalého hrnce
jaroslav.foltyn před 11 hodinami
Domácí vánočka
Zuzu10 před 11 hodinami
Pečené krůtí prso - snadné, ale dobré
Bizon33 před 12 hodinami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Bizon33 před 12 hodinami
Tématické fráze:
vrtulky z listového těsta,
tyčinky z listového těsta se slaninou,
listové těsto slanina,
slaninové tyčinky,
vrtule z listového těsta,
vrtulky z těsta,
tycinky z listoveho testa s anglickou,
listove tycinky se slaninou,
slaninové tyčinky z listového těsta,
kroucené tyčinky z lístkového těsta,
tyčky z lístového těsta,
listové těsto, slanina,
listove těsto ze slaninu,
kroucené tyčinky z listového těsta,
chuťovky z listového těsta,
tyčky z listového těsta se slaninou,
slaninové tyčinky recept,
listové chuťovky,
chuťovky z lístkového těsta,
vrtulky z lístkového těsta
Suroviny:
těsto listové,
slanina anglická,
vejce,
paprika sušená pálivá,
kmín celý,
sůl hrubá
Komentáře (28)
Podle zdravého rozumu by to mělo vyjít nastejno,ale mně se to zdálo rychlejší. Tak kdyby chtěl někdo vyzkoušet. . . Hezký den
Tak tomu říkám vytuněný twistr