Linecké těsto 3 2 1
Věřím, že každý si pod pojmem "linecké" představí vynikající křehké těsto vonící máslem. A přesně o tom tento recept je - udělán tak, aby se těsto "bez práce" připravovalo v domácí pekárně. Využít pak můžete na klasické linecké cukroví, či linecké řezy a koláče.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 25 344 kJ / 6 058 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 77,32 g |
Tuky | 349,49 g |
Vláknina | 18,00 g |
Cholesterol | 1,34 g |
Sodík | 33 mg |
Sůl | 0,05 g |
Sacharidy | 641,72 g |
Postup přípravy
Krok 1: Povolené máslo nakrájíme na kostičky a vložíme do formy domácí pekárny. Zasypeme cukrem a částí mouky, poté přidáme žloutek.
Krok 2: Pokud máslo není změklé, nebo je dokonce jen chvíli vyndané z mrazáku, můžeme ho, nakrájené na kostky, dát ve formě do pekárny a na minutu zapnout program Pečení. Máslo krásně povolí.
Krok 3: Zvolíme program Dort či jiný, určený na moučníky s kypřicím práškem do pečiva, protože tento program nepředehřívá. Některé pekárny mají program nazvaný Nudlové těsto - také je vhodný.
Krok 4: Zpočátku se máslo moukou jen obalí, ale po určité době a přisypání zbytku mouky se začne v pekárně dělat "drobenka". Mícháním máslo perfektně změkne a zpracuje se i s moukou a cukrem do lineckého těsta.
Krok 5: Ke konci je třeba stěrkou těsto trochu stláčet dolů, ale opravdu jen chvilku.
Krok 6: Tímto způsobem můžeme připravit i těsto na vanilkové rohlíčky a medvědí pracny.
Zveřejněno 6. 12. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Linecké těsto 3 2 1
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WLKE
Moje poznámka
Linecké těsto 3 2 1
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/WLKE
Nejnovější recepty
Vaječná omeleta se sýrem a s tuňákem
Přidáno 3. 8. 2025 16:17:56
Placičky z podmáslí
Přidáno 3. 8. 2025 13:46:57
Karpatské lečo
Přidáno 3. 8. 2025 13:00:03
Kotlety na tymiánu s hrachovou kaší a pečenou karotkou
Přidáno 3. 8. 2025 10:37:11
Čalamáda ze zelí a paprik
Přidáno 3. 8. 2025 09:04:01
Čajot restovaný s krevetami a nudlemi z jedné pánve
Přidáno 3. 8. 2025 08:18:12
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cuketový perník
Boxiska před 9 minutami
Cukeťák na plechu
Simona Maskova před 17 minutami
Bramboračka
Kajkajak před 39 minutami
Pizza ze sušeného droždí
Mlateli před 47 minutami
Cuketový koláč s ovocem
Debackey před 1 hodinou
Delikatesní vepřové plátky se zálivkou
DavidVolvo před 2 hodinami
Hrníčková cuketová buchta
Dakota před 2 hodinami
Kotlíkový party guláš
alan.h před 3 hodinami
Borůvkový kynutý koláč
Jara24 před 3 hodinami
Hovězí guláš se sušenými houbami
radekfiala před 4 hodinami
Tématické fráze:
linecke testo recepty,
linecké těsto,
linecké těsto recept,
domácí linecké těsto,
pravé linecké těsto,
linecke testo 3 2 1,
linecké,
linecké 3 2 1,
linecké těsto z domácí pekárny,
těsto na linecké cukroví,
linecké těsto v domácí pekárně,
linecké těsto z pekárny,
výroba lineckého těsta,
vánoční cukroví z domácí pekárny,
těsto na cukroví z domácí pekárny,
těsto na cukroví,
linecké těsto v pekárně,
linecké kolečka jak se to dělá,
recept na linecké těsto,
linecké těsto 1 2 3
Suroviny:
mouka hladká,
máslo,
cukr moučkový,
žloutek,
kůra citronová
Komentáře (89)
Diky!
Linecký koláč?
Já ho dělávám bez PDP (ať už s mřížkou, či ze dvou plátů)
(křehké těsto dělám šup šup z vychlazených surovin
No a můžete použít i levnější těsto - přidat víc (asi 20 až 30%) mouky
Když je pak promažeš marmeládou a slepíš, jsou krásně měkké během pár dnů
Ale jak píšu - je to normální linecké těsto.
p.s.. Na linecké se právě musí co nejméně teplýma rukama, aby se nespařilo. Při ruční přípravě na vále proto napřed zpracovat nožem (odtud tzv. chladné zbraně).
Moje ruce tohle těsto uhníst nezvládnou, takže i tady je pro mě pekárna fantastickým pomocníkem - nemusím otravovat nikoho jiného
V pátek jsem zadělala
Chtěla bych se ale zeptat co to vlastně znamená to slovo díly mohl/a bys to napsat do komentářů.¨
Byla bych velice ráda kdyby mi to třeba zdělil někdo který tady také píše kometáře.
Děkuji mnohokrát