Dort Chopper helma

isindy Kuchařka: isindy

Dorty 17 názorů

Suroviny

2 korpusy, kulatá dortová forma o průměru 25cm
suroviny na 1 korpus:
5 vajec
150 g cukr písek (krystal, krupice)
špetka soli
30 g holandského kakaa
120 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
krém na dort:
200 g zakysaná smetana (1 kelímek)
500 ml vody
10 lžic polohrubé mouky
500 g másla (používám Crème Bonjour)
cukr moučka dle chuti
6 banánů (či jiné ovoce, vhodné i broskve, mandarinky...)
pikantní marmeláda
potahovací hmota:
500 g cukr moučka
250 g sušené mléko
1 lžička mandlové aroma
6-8 lžic vody
1 lžíce medu
0,5cm plátek sádla na maštění rukou
Recept si zatím oblíbilo 14 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na korpus ušleháme bílky se solí do tuha, přidáme cukr písek a důkladně šleháme, dokud sníh netvoří špičky. Poté všleháme olej a žloutky a zlehka vmícháme mouchu smíchanou s kakaem a práškem do pečiva.

  2. Dortovou formu vyložíme na dně pečicím papírem a těsto do ní přemístíme, uhladíme. Korpus pečeme v předehřáté troubě na 150°C po dobu 40 minut, poté necháme chvíli odpočinout.

  3. Po cca 5 minutách nožem uvolníme okraje, sundáme boční kruh, dort otočíme na mřížku vzhůru nohama, sundáme dno a opatrně sejmeme i pečicí papír. Necháme vychladnout.

  4. Takto upečeme dva korpusy, které prořízneme po vychladnutí na polovinu. Na dort budeme potřebovat 3 patra, takže jeden plát nám zůstane (zbude nám i trochu krému, takže jím lze umlčet domácí brblaly, pro něž není dort určen).

  5. Zatímco se pečou korpusy, smícháme v kastrůlku zakysanku s vodou, přimícháme mouku a svaříme na hustou kaši. Po vychladnutí prošleháme, všleháme máslo a cukr dle chuti.

  6. Mažeme a skládáme korpusy: první korpus pomažeme lehce marmeládou, dáme vrstvu krému, položíme podélně proříznuté banány, přiklopíme dalším korpusem a na něj opět marmeláda, krém, banán, zakončíme korpusem. Dort dáme do lednice za cca půl hodiny ztuhnout, aby se lépe tvaroval a měkký krém neujížděl. Poté ostrým nožem seřízneme do požadovaného tvaru helmy a celý dort slabě pomažeme krémem. Přes noc necháme v lednici proležet a zpevnit.

  7. Druhý den vypracujeme marcipánovou hmotu: Cukr a sušené mléko prosejeme a smícháme s medem, aroma a vodou a důkladně prohněteme. Po prvním promísení doporučuji umýt a osušit ruce, pomastit sádlem a hmotu důkladně prohníst. Poté obarvíme potravinovými barvami na požadovaný odstín, potáhneme základní potah a doděláme detaily.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Dort Chopper helma

1 2

Tématické fráze: motorkarsky dort motorkářské dorty dort ve tvaru motorky dort přilba dort pro motorkare dort motorkářská přilba dort ve tvaru helmy motorka jako dort dort motorka chopper dort motorkářský dort jako motorka dort helma na motorku dort jako helma dort motorkář dorty přilba na motorku dort choper dorty motorkarske dort ve tvaru přilby motorkarska prilba dort dorty motorky

Zapomněl/a jsem heslo