Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Egyptská čočková polévka Shurit

Hodnocení receptu je 4,8 (11×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 60 min

60 min (60 min příprava)

16. 1. 2013 20:02

Suroviny

Porce: 5-6

Nutriční hodnoty

Energie2 677 kJ / 640 kcal
Bílkoviny5,20 g
Tuky44,08 g
Vláknina19,21 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 61 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy48,90 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autora receptu

Historie Egyptské kuchyně sahá až do starověkého Egypta. Archeologické vykopávky ukázaly, že dělníci na Velké pyramidě v Gíze byly vyplacení v chlebu, pivu, a cibuli, zřejmě obvyklé stravě egyptského venkova. Ačkoli pivo zmizelo jako základ egyptského jídelníčku po muslimském dobytí Egypta v roce 641, cibule a česnek zůstává hlavní surovinou v egyptském jídle. Luštěniny byly hlavním zdrojem bílkovin egyptského lidu, a zůstávají jím i dnes.

Egyptská kuchyně je z velké části vegetariánská. I když se zde konzumují i ryby a mořské plody, větší část egyptské kuchyně je založena na potravinách, které rostou ze země. Maso bývalo v historii velmi drahé pro většinu Egypťanů. A proto se základem zdejší kuchyně stala zelenina.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

evosheek evosheek

10. 6. 2017 12:55

martinka: Díky za upřesnění!:-)

martinka martinka

9. 6. 2017 21:42

https://www.toprecepty.cz/recept/52797-shurbet-al-...Tak egyptska polévka z čevené čočky se jmenuje přesně Shurbet el - Ads vařím ji často a naučila mě ji moje egyptská tchýně a celé kouzlo polévky je, že se čočka smaží na ghí nebo olivovém oleji do zlatova tak dosahnete krasnou barvu zasypete červenou mletou paprikou a teprve poté zalejete kuřecím vývarem a vaříte spolu se zeleninou. Přidávam špetku římského kmínu a čerstvý koriandr, poté polevku mixuji. Nakonec se pridává kapka limetky pro zvýraznění chuti. ;-)

evosheek:

kiwik87

28. 6. 2014 21:05

ta pazitka tam ale neni v originalnim receptu ze ne? :)
ja se tu v kahire snazim sehnat pazitku uz minimalne 3roky a bez uspechu :-D

kiwik87

28. 6. 2014 21:03

Zuzana: kdyz uz chces do nekoho rejpat, tak polevka se rekne shorba (šurba) a za druhe jestli mas lepsi recept, tak ho napis na recepty a nedelej tu vlny ;-):yes:

Amy.Stoker7

3. 9. 2013 11:47

Vynikající polévka, u nás doma moc oblíbená, děkujeme za recept :-):-K

magdalenka magdalenka

29. 1. 2013 19:51

evosheek::-D:-D:-D

evosheek evosheek

29. 1. 2013 19:43

Zuzana: Zuzano ty ses do mne obula, že ty po mně jedeš? Napiš kdy a kde.

Pajaska Pajaska

28. 1. 2013 22:29

Není se co divit,že luštěniny jsou jejich zdrojem bílkovin.U nás bývaly také.;-)Než je nahradily jiné suroviny. A cibule s česnekem,vzato s nadhledem,jsou zdravé.Jak zní stará pravda,kdo jí cibuli,tam nechodí lékař a kdo jí česnek,tam nechodí nikdo.:-)Polévka,ať zní jakkoliv,může být prima.:yes:

Zuzana

28. 1. 2013 22:08

1. se to jmenuje šurit ads a zadruhé tam patří římský kmín. Což je dost základní změna chuti.

šurit je transkript arabského slova polévka a ads je čočka.

rozmarynaH rozmarynaH

17. 1. 2013 10:58

Jsem polévková a tahle se mi moc líbí. Také mám ráda ke každému jídlu nějaký příběh, tak díky za Poznámku.:yes::yes:

rebeka rebeka

16. 1. 2013 23:33

velmi zajímavý recept:yes: láká k vyzkoušení:-K;-):-)

Bibinka Bibinka

16. 1. 2013 22:19

Ivošku, moc pěkná polévečka, já bych jí trochu zahutila, máme rádi husťačky. Dávám ti 5.bod:yes:

drahulin drahulin

16. 1. 2013 21:32

Velmi zajímavá polévka.Ukládám a vyzkouším.:yes:

Jitkas

16. 1. 2013 20:40

Ta bude vyborna!!

aaadobromila

16. 1. 2013 20:25

Také někdy zkusím a mimo jiné, krásné foto!!!:yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: egyptská kuchyně recepty egyptská kuchyně arabská čočková polévka egyptská polévka z červené čočky egyptská jídla polevka z cevene cocky cibule egyptská čočková arabská polévka egyptské recepty egyptská cibule egypska cockova polevka egyptská jídla recepty egypské recepty recepty na egyptská jídla cockova polevka recepty egyptské kuchyně egypt recepty arabská polévka z červené cocky egypska polevka šurit

Suroviny: čočka červená, vývar zeleninový, cibule, rajče, česnek, olej olivový, cibule, kmín celý, sůl, pepř mletý, pažitka, citron

TopRecepty.cz

Egyptská čočková polévka Shurit

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EQOm