Egyptská čočková polévka Shurit

evosheek Kuchař: evosheek

Doba přípravy: 60 minut 5-6 porcí Polévky 16 názorů

Suroviny

2 poháry červené čočky
2 litry zeleninového vývaru
1 cibule nakrájená na větší kousky
1-2 rajčata nakrájená na čtvrtky
2 lžičky česneku hrubě nasekaného
4 lžíce olivového oleje
1 cibule jemně nasekaná
2 lžičky kmínu
sůl
mletý pepř
pažitka
1 kolečko citrónu
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pod studenou tekoucí vodou opláchneme čočku ve velkém sítu. V hrnci přivedeme zeleninový vývar k varu. Přidáme čočku, cibuli, rajčata a česnek, snížíme teplotu na minimum a dusíme částečně kryté po dobu 45 minut, nebo dokud čočka nezměkne.

  2. Mezitím, v malé pánvi, rozehřejeme 1 lžíci oleje. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a za stálého míchání pražíme do hněda.

  3. Polévku můžete propasírovat či rozmixovat. Já ji pojal rustikálněji. Nic jsem nemixoval ani nepasíroval. Vmícháme kmín, sůl, pepř a pažitku. Těsně před podáváním vmícháme zbývající tři lžíce olivového oleje.

  4. Servírujeme v misce, posypeme opraženou cibulí a ozdobíme plátkem citronu, který polévce dodá lehce nakyslou chuť.

Poznámka

Historie Egyptské kuchyně sahá až do starověkého Egypta. Archeologické vykopávky ukázaly, že dělníci na Velké pyramidě v Gíze byly vyplacení v chlebu, pivu, a cibuli, zřejmě obvyklé stravě egyptského venkova. Ačkoli pivo zmizelo jako základ egyptského jídelníčku po muslimském dobytí Egypta v roce 641, cibule a česnek zůstává hlavní surovinou v egyptském jídle. Luštěniny byly hlavním zdrojem bílkovin egyptského lidu, a zůstávají jím i dnes.

Egyptská kuchyně je z velké části vegetariánská. I když se zde konzumují i ryby a mořské plody, větší část egyptské kuchyně je založena na potravinách, které rostou ze země. Maso bývalo v historii velmi drahé pro většinu Egypťanů. A proto se základem zdejší kuchyně stala zelenina.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Egyptská čočková polévka Shurit

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    martinka: Díky za upřesnění!:-)

    Odpovědět

  • martinka martinka

    https://www.toprecepty.cz/recept/52797-shurbet-al-...Tak egyptska polévka z čevené čočky se jmenuje přesně Shurbet el - Ads vařím ji často a naučila mě ji moje egyptská tchýně a celé kouzlo polévky je, že se čočka smaží na ghí nebo olivovém oleji do zlatova tak dosahnete krasnou barvu zasypete červenou mletou paprikou a teprve poté zalejete kuřecím vývarem a vaříte spolu se zeleninou. Přidávam špetku římského kmínu a čerstvý koriandr, poté polevku mixuji. Nakonec se pridává kapka limetky pro zvýraznění chuti. ;-)

    evosheek:

    Odpovědět

  • kiwik87 kiwik87

    ta pazitka tam ale neni v originalnim receptu ze ne? :)
    ja se tu v kahire snazim sehnat pazitku uz minimalne 3roky a bez uspechu :-D

    Odpovědět

  • kiwik87 kiwik87

    Zuzana: kdyz uz chces do nekoho rejpat, tak polevka se rekne shorba (šurba) a za druhe jestli mas lepsi recept, tak ho napis na recepty a nedelej tu vlny ;-):yes:

    Odpovědět

  • Amy.Stoker7 Amy.Stoker7

    Vynikající polévka, u nás doma moc oblíbená, děkujeme za recept :-):-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    evosheek::-D:-D:-D

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    Zuzana: Zuzano ty ses do mne obula, že ty po mně jedeš? Napiš kdy a kde.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Není se co divit,že luštěniny jsou jejich zdrojem bílkovin.U nás bývaly také.;-)Než je nahradily jiné suroviny. A cibule s česnekem,vzato s nadhledem,jsou zdravé.Jak zní stará pravda,kdo jí cibuli,tam nechodí lékař a kdo jí česnek,tam nechodí nikdo.:-)Polévka,ať zní jakkoliv,může být prima.:yes:

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    1. se to jmenuje šurit ads a zadruhé tam patří římský kmín. Což je dost základní změna chuti.

    šurit je transkript arabského slova polévka a ads je čočka.

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Jsem polévková a tahle se mi moc líbí. Také mám ráda ke každému jídlu nějaký příběh, tak díky za Poznámku.:yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    velmi zajímavý recept:yes: láká k vyzkoušení:-K;-):-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Ivošku, moc pěkná polévečka, já bych jí trochu zahutila, máme rádi husťačky. Dávám ti 5.bod:yes:

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Velmi zajímavá polévka.Ukládám a vyzkouším.:yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Ta bude vyborna!!

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Také někdy zkusím a mimo jiné, krásné foto!!!:yes:

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: egyptská kuchyně recepty egyptská kuchyně arabská čočková polévka egyptská polévka z červené čočky egyptská jídla polevka z cevene cocky cibule egyptská čočková arabská polévka egyptské recepty egyptská cibule egypské recepty recepty na egyptská jídla cockova polevka recepty egyptské kuchyně egypt recepty arabská polévka z červené cocky egypska polevka šurit polevky egypske kuchyne olévka čočková

Zapomněl/a jsem heslo