Egyptská čočková polévka Shurit

evosheek Kuchař: evosheek

Doba přípravy: 60 minut 5-6 porcí Polévky 16 názorů

Suroviny

2 poháry červené čočky
2 litry zeleninového vývaru
1 cibule nakrájená na větší kousky
1-2 rajčata nakrájená na čtvrtky
2 lžičky česneku hrubě nasekaného
4 lžíce olivového oleje
1 cibule jemně nasekaná
2 lžičky kmínu
sůl
mletý pepř
pažitka
1 kolečko citrónu
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pod studenou tekoucí vodou opláchneme čočku ve velkém sítu. V hrnci přivedeme zeleninový vývar k varu. Přidáme čočku, cibuli, rajčata a česnek, snížíme teplotu na minimum a dusíme částečně kryté po dobu 45 minut, nebo dokud čočka nezměkne.

  2. Mezitím, v malé pánvi, rozehřejeme 1 lžíci oleje. Přidáme jemně nakrájenou cibuli a za stálého míchání pražíme do hněda.

  3. Polévku můžete propasírovat či rozmixovat. Já ji pojal rustikálněji. Nic jsem nemixoval ani nepasíroval. Vmícháme kmín, sůl, pepř a pažitku. Těsně před podáváním vmícháme zbývající tři lžíce olivového oleje.

  4. Servírujeme v misce, posypeme opraženou cibulí a ozdobíme plátkem citronu, který polévce dodá lehce nakyslou chuť.

Poznámka

Historie Egyptské kuchyně sahá až do starověkého Egypta. Archeologické vykopávky ukázaly, že dělníci na Velké pyramidě v Gíze byly vyplacení v chlebu, pivu, a cibuli, zřejmě obvyklé stravě egyptského venkova. Ačkoli pivo zmizelo jako základ egyptského jídelníčku po muslimském dobytí Egypta v roce 641, cibule a česnek zůstává hlavní surovinou v egyptském jídle. Luštěniny byly hlavním zdrojem bílkovin egyptského lidu, a zůstávají jím i dnes.

Egyptská kuchyně je z velké části vegetariánská. I když se zde konzumují i ryby a mořské plody, větší část egyptské kuchyně je založena na potravinách, které rostou ze země. Maso bývalo v historii velmi drahé pro většinu Egypťanů. A proto se základem zdejší kuchyně stala zelenina.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 9 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Egyptská čočková polévka Shurit

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    martinka: Díky za upřesnění!:-)

    Odpovědět

  • martinka martinka

    https://www.toprecepty.cz/recept/52797-shurbet-al-...Tak egyptska polévka z čevené čočky se jmenuje přesně Shurbet el - Ads vařím ji často a naučila mě ji moje egyptská tchýně a celé kouzlo polévky je, že se čočka smaží na ghí nebo olivovém oleji do zlatova tak dosahnete krasnou barvu zasypete červenou mletou paprikou a teprve poté zalejete kuřecím vývarem a vaříte spolu se zeleninou. Přidávam špetku římského kmínu a čerstvý koriandr, poté polevku mixuji. Nakonec se pridává kapka limetky pro zvýraznění chuti. ;-)

    evosheek:

    Odpovědět

  • kiwik87 kiwik87

    ta pazitka tam ale neni v originalnim receptu ze ne? :)
    ja se tu v kahire snazim sehnat pazitku uz minimalne 3roky a bez uspechu :-D

    Odpovědět

  • kiwik87 kiwik87

    Zuzana: kdyz uz chces do nekoho rejpat, tak polevka se rekne shorba (šurba) a za druhe jestli mas lepsi recept, tak ho napis na recepty a nedelej tu vlny ;-):yes:

    Odpovědět

  • Amy.Stoker7 Amy.Stoker7

    Vynikající polévka, u nás doma moc oblíbená, děkujeme za recept :-):-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    evosheek::-D:-D:-D

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    Zuzana: Zuzano ty ses do mne obula, že ty po mně jedeš? Napiš kdy a kde.

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Není se co divit,že luštěniny jsou jejich zdrojem bílkovin.U nás bývaly také.;-)Než je nahradily jiné suroviny. A cibule s česnekem,vzato s nadhledem,jsou zdravé.Jak zní stará pravda,kdo jí cibuli,tam nechodí lékař a kdo jí česnek,tam nechodí nikdo.:-)Polévka,ať zní jakkoliv,může být prima.:yes:

    Odpovědět

  • Zuzana Zuzana(neregistrovaná)

    1. se to jmenuje šurit ads a zadruhé tam patří římský kmín. Což je dost základní změna chuti.

    šurit je transkript arabského slova polévka a ads je čočka.

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Jsem polévková a tahle se mi moc líbí. Také mám ráda ke každému jídlu nějaký příběh, tak díky za Poznámku.:yes::yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    velmi zajímavý recept:yes: láká k vyzkoušení:-K;-):-)

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Ivošku, moc pěkná polévečka, já bych jí trochu zahutila, máme rádi husťačky. Dávám ti 5.bod:yes:

    Odpovědět

  • drahulin drahulin

    Velmi zajímavá polévka.Ukládám a vyzkouším.:yes:

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    Ta bude vyborna!!

    Odpovědět

  • aaadobromila aaadobromila

    Také někdy zkusím a mimo jiné, krásné foto!!!:yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: egyptská kuchyně recepty egyptská kuchyně arabská čočková polévka egyptská polévka z červené čočky egyptská jídla polevka z cevene cocky cibule egyptská čočková arabská polévka egyptské recepty egyptská cibule egypska cockova polevka egyptská jídla recepty egypské recepty recepty na egyptská jídla cockova polevka recepty egyptské kuchyně egypt recepty arabská polévka z červené cocky egypska polevka šurit

Zapomněl/a jsem heslo