Tvarohová zebra
Tvarohová zebra upoutá svým vzhledem na první pohled. Krásného mramorování dosáhnete prostým střídáním těsta ve formě. Vršek dortu můžete nechat jen tak, nebo ozdobit polevou a ovocem. Je lahodný a oblíbený zejména u dětí.
Suroviny pro 1 kus
dortová forma o velikosti 24 cm
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 17 914 kJ / 4 282 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 169,53 g |
| Tuky | 155,40 g |
| Vláknina | 7,47 g |
| Cholesterol | 1,02 g |
| Sodík | 1,37 g |
| Sůl | 3,08 g |
| Sacharidy | 547,50 g |
Postup přípravy
Krok 1: Troubu předehřejeme na 175 °C.
Krok 2: Z uvedených surovin vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Krok 3: Těsto natlačíme do vymazané dortové formy a vytvarujeme okraje.
Krok 4: Do šlehací nádoby vyklopíme tvarohy, zakysanou smetanu, cukr a vejce. Pudinkový prášek rozmícháme v uvedeném množství mléka a vlijeme do nádoby. Šlehačem vše vyšleháme do hladkého krému.
Krok 5: Třetinu krému (asi 500 g) odlijeme do misky, a zašleháme do ní kakao. Pokud je směs po přidání kakaa hodně hustá, můžeme ji naředit troškou mléka.
Krok 6: Nyní máme máme dvě náplně, světlé je 2x více než tmavé. Polévkovou lžící klademe do formy vždy 2 lžíce světlého krému a na něj kápneme lžíci tmavého. Stejným způsobem pokračujeme tak dlouho, dokud nespotřebujeme všechen krém.
Krok 7: Koláč pečeme asi 60 minut a necháme vychladnout ve formě. Podáváme vychlazený.
Zveřejněno 22. 8. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Tvarohová zebra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9QNP
Moje poznámka
Tvarohová zebra
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9QNP
Nejnovější recepty
Bramborová roláda plněná mletým masem
Přidáno před 6 hodinami
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 10 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno 20. 12. 2025 16:30:01
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno 20. 12. 2025 13:16:10
Fíkové kostky
Přidáno 20. 12. 2025 13:01:11
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno 20. 12. 2025 12:19:24
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Sekaná pečeně
bobnak před 1 hodinou
Pařížské řezy jednoduché
Koffi před 1 hodinou
Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony
jindrastec před 1 hodinou
Přírodní řízek z krůtího masa
Rabio před 2 hodinami
Candát po vsetínsku
Mirrika před 2 hodinami
Vepřové nudličky na černém pivu s žampiony
Martin91 před 2 hodinami
Oříškovočokoládová bábovka
Vmira před 2 hodinami
Vánočka moje oblíbená
Mirous před 2 hodinami
Babiččina kapustnica
Kajkajak před 3 hodinami
Šunkofleky
Kajkajak před 3 hodinami
Tématické fráze:
tvarohový zebra dort,
peceme s tvarohem,
tvarohový koláč zebra,
tvarohový dort zebra,
buchta zebra,
tvarohová,
dort zebra,
moučník zebra,
pečeme z tvarohu,
zebra dort,
koláč zebra,
tvarohová buchta zebra,
tvarohové zebra řezy,
tvarohova zebra bez mouky,
zebra buchta,
zebra kolac,
tvarohová plnka,
tvarohova zebra dort,
dort zebra tvarohový,
imperial bananove rezy
Suroviny:
máslo,
cukr moučkový,
vejce,
sůl,
mouka polohrubá,
tvaroh ve vaničce,
smetana zakysaná,
mléko,
cukr moučkový,
vejce,
pudink vanilkový,
cukr vanilkový,
kakao,
tuk
Komentáře (62)
Tvaroh jsem nechtěla mít s puckama, tak jsem ho dala do vysokorychlostního mixéru, což byla chyba, tvaroh mixováním ztratí pevnost a je moc řídký, takže dort pak nezebruje. Lepší pucky, ale hezká struktura:)
Dort nám na chuť vůbec nechutná, takže už ho péct nebudu.
Dovolím si doporučit nenalévat náplň po lžících, ale po malých šufánkách (naběračkách), proužky zebry budou výraznějši. Jinak to, že čepice po vypnutí trouby spadne je u tvaroháče normální, moje prvorepubliková babka vyučená ve škole pro hospodyňky to dělala tak, že upečený koláč přikryla alobalem, aby se už shora neopaloval a nechala ho v teplé troubě pomalu zchladnout. Otevřela ji nejdřív po hodině (je to fígl prověřený i američany při pečení cheese cake). Dělala tvaroháč s krupici (ne se škrobem). Neměl sice tak výstavní design, ale chutnal mi asi víc. Ostatně jako všechno, co jsme měli rádi jako děti.
Tenhle jsem ale musela vyzkoušet a moc děkuji za recept.
Ale na chuti to vůbec nic nemění
Opravdu super nápad.
Dovolila jsem si přidat fotečku.