Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 8 465 kJ / 2 023 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 59,75 g |
| Tuky | 32,15 g |
| Vláknina | 16,20 g |
| Cholesterol | 0 mg |
| Sodík | 10 mg |
| Sůl | 0,00 g |
| Sacharidy | 365,60 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z vody, trochy cukru, mouky a všeho droždí (vše z připraveného, odváženého množství) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout.
Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut). Krok 2: Vykynuté těsto propracujeme, při práci můžeme lehounce podsypávat moukou (pouze nezbytně nutně), rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a všechny necháme asi 10-15 minut kynout. Krok 3: Do trouby vložíme prázdný plech, já jsem do něj vložila (kvůli udržení tepla) i litinový "tálek" z plynového vařiče - a troubu zapneme na 230°C, aby se zároveň s plechem i tálkem nahřála. Krok 4: Všechny bulky rozválíme na pitu (kruh) o průměru asi 18-20 cm, tloušťky asi 3 mm a necháme je kynout každou na svém kusu pečícího papíru. Krok 5: Po jedné je pak vkládáme upéct do rozpálené trouby (přenášíme na papíře), po 4 minutách pečení je dobré nafouknutou pitu obrátit, aby se opekla i z druhé strany. Krok 6: Upečenou pitu vyndáme, na okraji do ní uděláme nožem malý otvor a pokud to půjde, opatrně ji splácneme - vymáčkneme z ní horký vzduch. Pity skládáme na sebe (stohujeme je) a dobře zakrýváme, aby úplně nevychládly. Krok 7: Z boku je nařízneme (nebo uřízneme malý okraj) a do vzniklé kapsy vložíme maso, opečené s kořením gyros, krájenou zeleninu a domácí tzatziky.
Když jsme je dělali podruhé, z dávky těsta jen 4 pity, ne 5 a zkoušela jsem je v troubě neobrátit - pekly se bez našeho zásahu asi 6-8 minut (každá trouba ale opravdu peče jinak, pozor na to), pro mě světlejší, pro zbytek rodiny víc vypečené. A dopadlo to dobře, vyzkoušejte.
Rozhodně ale pity vkládejte do velice dobře vyhřáté trouby, jinak se nenafouknou.
Pak přidáme ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple nakynout (cca 60 minut). Krok 2: Vykynuté těsto propracujeme, při práci můžeme lehounce podsypávat moukou (pouze nezbytně nutně), rozdělíme na 5 dílů, z každého uděláme bulku a všechny necháme asi 10-15 minut kynout. Krok 3: Do trouby vložíme prázdný plech, já jsem do něj vložila (kvůli udržení tepla) i litinový "tálek" z plynového vařiče - a troubu zapneme na 230°C, aby se zároveň s plechem i tálkem nahřála. Krok 4: Všechny bulky rozválíme na pitu (kruh) o průměru asi 18-20 cm, tloušťky asi 3 mm a necháme je kynout každou na svém kusu pečícího papíru. Krok 5: Po jedné je pak vkládáme upéct do rozpálené trouby (přenášíme na papíře), po 4 minutách pečení je dobré nafouknutou pitu obrátit, aby se opekla i z druhé strany. Krok 6: Upečenou pitu vyndáme, na okraji do ní uděláme nožem malý otvor a pokud to půjde, opatrně ji splácneme - vymáčkneme z ní horký vzduch. Pity skládáme na sebe (stohujeme je) a dobře zakrýváme, aby úplně nevychládly. Krok 7: Z boku je nařízneme (nebo uřízneme malý okraj) a do vzniklé kapsy vložíme maso, opečené s kořením gyros, krájenou zeleninu a domácí tzatziky.
Když jsme je dělali podruhé, z dávky těsta jen 4 pity, ne 5 a zkoušela jsem je v troubě neobrátit - pekly se bez našeho zásahu asi 6-8 minut (každá trouba ale opravdu peče jinak, pozor na to), pro mě světlejší, pro zbytek rodiny víc vypečené. A dopadlo to dobře, vyzkoušejte.
Rozhodně ale pity vkládejte do velice dobře vyhřáté trouby, jinak se nenafouknou.
Zveřejněno 7. 2. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Pita chleby II.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEVl
Moje poznámka
Pita chleby II.
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KEVl
Nejnovější recepty
Nepečená kávová zrna podle Ivety Fabešové
Přidáno před 3 hodinami
Grinchův elixír
Přidáno před 18 hodinami
Mleté karbanátky z horkovzdušné fritézy
Přidáno před 21 hodinami
Fíkové kostky
Přidáno před 21 hodinami
Kuřecí prsa ve slanině a nízkosacharidový salát (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 22 hodinami
Salát Emerald
Přidáno 20. 12. 2025 10:41:55
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelný salát z červeného nebo bílého zelí
JanSmola před 1 hodinou
Pusinky z bílků s vlašskými ořechy
katkachromcova2 před 1 hodinou
Vynikající pomazánka ze sušených rajčat
KrisZaezemi před 2 hodinami
Vánočka III
Marcela.Ma. před 4 hodinami
Kapří hranolky
loing před 13 hodinami
Medvědí tlapky
hoopoo před 13 hodinami
Čokoládová poleva z kakaa
Eva11 před 13 hodinami
Banánky ze strojku
Vilik před 13 hodinami
Kokosová vosí hnízda
Evculina84 před 14 hodinami
Tématické fráze:
pita chleba,
vyroba pita chleba,
pita,
pita chleb recept,
jak jíst pita chleba,
pita chleb,
recept na pita chleba,
těsto na pita chleba,
napln do pita chleba,
těsto na pitu,
těsto na výrobu chleba,
pita chléb na gyros,
pita chléb náplně,
vyroba pity,
pita chleba recept,
pita těsto,
testo na pita chleb,
recept na pita chléb,
domací pita,
jak udelat testo pita na chleba
Suroviny:
voda,
olej,
cukr,
sůl,
mouka chlebová pšeničná,
mouka hladká,
droždí
Komentáře (12)
jinak krása a vím co budeme brzo dělat :)
Tvoj rec. tiež vyskúšam. Nevedela som, prečo sa mi niektoré nenafúkli, teraz už viem...