

Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
Suroviny 4-8 porcí
- 500 g hladké mouky
- 1/3 kostky čerstvého droždí (42g)
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru krystal
- 200 ml vody (vlažné)
- 2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy receptu
Do misy prosejeme múku, premiešame so soľou.
Do misky dáme kryčtáľový cukor, rozdrobené droždie, trocha vlažnej vody a necháme vykysnúť.
Do múky pridáme olivový olej, vykysnutý kvások, zvyšnou vlažnou vodou zarobíme hladké, pružné a nelepivé cesto, ktoré necháme na teple kysnúť 2 hodiny.
Z vykysnutého cesta ugúľame 8 guliek, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme do kruhov o priemere 15-20 cm.
Tieto placky prenesieme na múkou poprášenú utierku, prikryjeme dalšou utierkou a necháme kysnúť zase 30 minút.
Vykysnuté placky dáme na plech s pečiacim papierom, potrieme studenou vodou a rýchlo vkladáme do vopred rozpálenej trúby, aby teplota neklesla, lebo placky by sa nenafúkli.
Pečieme na 200-220 stupňoch (horkovzduch) 6-10 minút.
Správne upečená pita má byť nafúknutá a na povrchu mierne zhnednutá.
Povrch sa môže natrieť olivovým olejom a posypať koreniacou zmesou Zah tar.´Pita sa podáva sa čerstvá na raňajky, plní sa rôznymi plnkami, prikusuje sa k polievkam, podáva sa k hlavným jedlám, k rôznym šalátom... Pečie sa denne skoro v každej domácnosti.
Poznámka od kuchařky
Pita sa pečie v Sýrii, Libanone, Palestíne, Izraeli, dalších štátoch blízkeho východu, ale aj v Turecku a inde.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Pita - chléb blízkého východu - pečený doma
-
clovek hleda recept na pitu... stasten nalezne a pak se nestaci divit, jakym hovadinam se venuje prostor v diskuzi... cim vsim se dospeli lide dobrovolne venuji a cim se zatezuji.
jako v kurniku, vazeni... jako v kurniku... -
Brutzel-Svejk, myslím, že máš naprostou pravdu a moc, moc Ti dekuju
-
Myslím si, že tento recept je starší než my všichni dohromady. I když možná bez kvasnic. Tak o čem je řeč? Už za ty hezké fotky si zasloužíš bod.
-
Príšte si dám večší pozor, dekuji.
-
Jde o to, že Ty si ani přesně nezjistíš fakta, než je napíšeš
A to ani nechci spekulovat, zda to nebylo schválně špatně uvedené datum
-
Paní Jaruško, moc se Ti omlouvám verejne za prehlédnutí uvedeného data. Prosím Te, promiň, uprimne mne to mrzí a jenom chci dodat, že jsem od Tebe taky neopisovala
.Dekuji za pochopení.
-
Já jen pro upřesnění: paní Ibolya vkládala na slovenskou stranu tento recept v červnu letošního!! roku., tedy zhruba 3 měsíce po mně. Takhle by to mohlo vypadat, že jsem já opisovala od ní, což není pravda. Její údaj není pravdivý.
-
Drahý Moshe, dakujem, neboj, bude aj jahňacinka, pracuje sa na tom - môžeš sa tešiť už teraz
-
Merylas, to je ok, ale opravdu mi to vyhledávač nezobrazil, až když jsem uvidela žížalkin recept jako podobobnej pod mým vloženým, tak jsem se Jarce-žížalce omluvila. Považuji to za slušnost. Tenhle problém s vbyhledávačem není pouze muj. Dekuji Ti
-
Meszarosovabolya, reagovala jsem jen na to, že Ti vyhledávač žádný podobný recept nenašel a omlouváš se tady Žížale, tak jsem nabyla dojmu, že se Ti ten její podobný recept nepodařilo vyhledat. Ingredience jsem podrobně u těchto receptů nezkoumala a netvrdila jsem, že jsou stejné.
-
Tak ta sa ti podarila, este k tomu jahnacinku a mnamka.
-
Merylas, aj tak to považujem len za náhodnú podobnosť, pretože sú v oboch receptoch aj podstatné odlišnosti a najmä prihliadnuc k dátumom uverejnenia jednotlivých receptov
-
Zadala jsem jen jednoduché vyhledávání s názvem-Pita a našlo mi to tohlehttp://www.toprecepty.cz/vyhledavani.php?hledam=pi... Tak ve vyhledávači chyba nebude
-
Janka veľmi pekne Ti dakujem
-
Ibi, vždyť se nic neděje
Z vyhledávačem zápasím i já denně, hlavně s tím rozšířeným vyhledáváním. Můžu tam zadat kořeny všech ingrediencí a stejně mi to málokdy něco najde a když, tak úplně něco jiného, než hledám
Takže klídek, nejde o žvovot