Štramberské uši
Tyhle perníkové kornouty mají tuze divokou historii, která sahá až do 13. století a vpádu Mongolů na naše území. Pokud jste ale milovníky perníku, pak je rozhodně musíte vyzkoušet. Příprava chce trochu cviku, ale o to větší budete mít z "uší" radost.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 029 kJ / 2 158 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 52,70 g |
| Tuky | 21,62 g |
| Vláknina | 9,10 g |
| Cholesterol | 518 mg |
| Sodík | 1,31 g |
| Sůl | 0,42 g |
| Sacharidy | 433,61 g |
Postup přípravy
Krok 1: Hladkou mouku promícháme se sodou. Přidáme zbylé suroviny a vypracujeme těsto, které necháme 24 hodin odpočinout v chladu.
Krok 2: Včas vyhřejeme troubu na 170 °C. Plech vyložíme papírem na pečení.
Krok 3: Druhý den vyválíme těsto co nejtenčeji a vykrajujeme větší oválné placičky o průměru asi 10 cm. Ukládáme na připravený plech.
Krok 4: Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 170 °C asi 3-5 minut. Vyndáme je jen co zrůžoví, musí být lehce nedopečené.
Krok 5: Za tepla je srolujeme do tvaru ouška, uložíme vystydnout do užší skleničky, aby držely tvar a nerozvinuly se. Můžeme dělat třeba jen menší placičky nebo vykrajovat různé tvary.
Krok 6: Podáváme je jen tak, nebo je plníme dle chuti a fantazie.
Zveřejněno 23. 7. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Štramberské uši
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR2P
Moje poznámka
Štramberské uši
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/jR2P
Nejnovější recepty
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno před 10 hodinami
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Pečená žebra s povidlovou marinádou
Přidáno 24. 12. 2025 20:05:10
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bramborová pomazánka
Kamuna před 10 minutami
Sýrová kolečka
zonoro před 1 hodinou
Panenkové medailonky se žampionovou omáčkou
knihomolka před 3 hodinami
Maminčina svíčková - snadná i pro začátečníky
Iloonka před 5 hodinami
Tvarohová štola
Petra.J. před 5 hodinami
Vánočka s mandlemi a rozinkami po sto prvé
Pavlinaa před 6 hodinami
Těsto na bramborové knedlíky
lenka64892 před 6 hodinami
Hrníčková bábovka
Barun před 6 hodinami
Babiččiny "startovací" žemličky (jinak housky)
ferda30 před 7 hodinami
Tématické fráze:
stramberske usi napln,
perníkové uši,
náplň do štramberských uší,
stamberske uši,
uši recept,
těsto na štramberské uši,
stemberske usi,
štramberské ucho,
perníkové uši recept,
stamberske usi recept,
stranberske usi,
uší pečivo,
recept na uši,
štramberská trouba,
náplň štramberské uši,
pecivo usi,
recept na štamberské uši,
stramberske ucho recept,
recepty-štramberské uši,
recept uši
Suroviny:
vejce,
cukr,
med,
mouka hladká,
soda jedlá,
kůra citronová,
koření do perníku,
tuk
Komentáře (42)
To bychom nemohli jíst rohlíky, protože jejich tvar je odvozen z tureckého půlměsíce, symbolu islámu.
No, mít vás při ruce, tak vás aspoň vykrákám za ušiska...
Děkuji za rychlou odpověď, zítra zkusím
ale dík za recept
mám spec.vykrajovátko na uši a vyvaluju hóódně do teňulinka,možná je mám takové křupavé až moc...
a skusala si to nieedy aj niecim naplnit?