Peciválky
Peciválky - oblíbené vdolečky našich prababiček - jsou dobrota pocházející z okolí Nového Bydžova a jejich vznik je datován do roku 1860. Jedná se o tradiční štědrovečerní pokrm, někde nazývaný "peřinky", "chlupaté buchty" či "vořechy", na Slovensku (bez brambor) bobaľky.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 409 kJ / 2 249 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 82,83 g |
| Tuky | 21,77 g |
| Vláknina | 22,18 g |
| Cholesterol | 274 mg |
| Sodík | 624 mg |
| Sůl | 1,46 g |
| Sacharidy | 419,29 g |
Postup přípravy
Zveřejněno 6. 12. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Peciválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5Q0
Moje poznámka
Peciválky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/q5Q0
Nejnovější recepty
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Přidáno před 3 hodinami
Kapřík podle pánů z Rožmberka s bramborami
Přidáno před 4 hodinami
Losos na pomerančích z pánve
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánky na jednohubky
Přidáno před 6 hodinami
Linecké s kávou
Přidáno před 7 hodinami
Perníkové piškotky
Přidáno před 7 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hospodský guláš podle ČSN
Fanus před 2 hodinami
Kynutý jablečný závin
Rosnicka710 před 2 hodinami
Linecké cukroví
Evellinka před 4 hodinami
Květákový mozeček
radekfiala před 4 hodinami
Staročeská pučálka
Iricek před 4 hodinami
Hovězí plátky ve vlastní šťávě
Klar98 před 5 hodinami
Perníčky, které jsou hned měkké
eskalina před 5 hodinami
Jablkový koláč litý na plech
Marisai před 5 hodinami
Šunkofleky se sýrem
Ivyjg před 5 hodinami
Bezpracný perník
Fitulka před 6 hodinami
Tématické fráze:
peciválky,
peciválky s mákem recept,
peciválky recept,
recept na pecivalky,
peciválky s mákem,
bramborové peciválky,
recept peciválky,
makové peciválky,
makové peciválky,
peciválk,
recept na kynuté peciválky,
peciválky z brambor,
recepty peciválky,
peciválky z vysočiny,
vanocni pecivalky,
peciváky,
těsto na pecivalky,
pecivalek,
jednoduché peciválky,
kynuté peciválky
Suroviny:
mléko,
droždí,
mouka hladká,
brambory,
vejce,
sůl,
sádlo,
mák mletý,
cukr moučkový,
povidla švestková,
rum,
máslo
Komentáře (22)
Zkrátka v dřívějších dobách se jedlo prostě a krajových variant obdobného jídla je bezpočet.Já mám totožný recept na peciválky od své tchýně,která pocházela z oblasti mezi Jihlavou a Třebíčí..
Peciválky ještě horké se sesypou z plechu do vřelé vody,ihned cedníkem vytáhnou,hodí do mísy a zasypou mákem s cukrem.Když nebylo peněz,tak se nemastily.A pokud jich spařených už bylo dost,nechaly se "nasucho" a ty se pak lehce povrchu tukem potřely.Nejlepší bylo sádlo,ostatně je zdravější než margaríny,ať se jim říká rama máslová..