Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výborné mazance

Není nad to, když byt provoní čerstvě upečený mazanec, ten totiž k Velikonocům neodmyslitelně patří. Někdo ho má rád tak jak je a někdo jej miluje s máslem či marmeládou. Navíc toto univerzální těsto můžete použít kdykoliv na bábovku nebo i na vánočku.

Hodnocení receptu je 4,4 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

aja.g

Snadný

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 45 min Bez doby kynutí těsta

65 min (20 min příprava + 45 min tepelná úprava, Bez doby kynutí těsta)

Suroviny pro 2 kusy

2kusy

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie13 027 kJ /
3 113 kcal
Bílkoviny69,96 g
Tuky120,29 g
Vláknina16,68 g
Cholesterol 547 mg
Sodík 127 mg
Sůl0,28 g
Sacharidy429,44 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Suroviny vložíme do domácí pekárny v pořadí prvně tekuté a pak sypké, kdy na závěr rozdrobíme nahoru droždí. Krok 2: Nastavíme program Těsto a zapneme pekárnu. Po zvukovém signálu přidáme mandle a rozinky. Krok 3: Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 2 poloviny a vytvarujeme 2 bochánky. Krok 4: Přesuneme na plech s teflonovou nebo silikonovou podložkou, případně pečicím papírem a necháme kynout, než se rozehřeje trouba na teplotu 180 °C. Krok 5: Pak pomašlujeme žloutkem smíchaným s mlékem nebo rumem a pečeme prvních 10 minut při 180 °C a dalších 40 minut při 150 °C. Krok 6: Hotové mazance ihned přendáme z plechu na mřížku aby vychladly. Krok 7: Toto těsto lze použít i na vánočku nebo bábovku.

TIP: Odpovědi na nejčastější dotazy o mazanci

Zveřejněno 2. 7. 2009

Poznámka autorky aja.g

Kdo má rád sladší, může si přidat cukr, já peču i pro diabetika a proto nám vyhovuje méně, dosladí to hrozinky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborné mazance

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zmOy

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Výborné mazance

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zmOy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Mazanec je luxusní....od velikonoc peču již po několikáté. Jen mne praská, ale na chuti to nic nemění:-K:yes:

Veve: ja pecu mazanec podle recepisu zde na techto strankach "Mazanec pro Irenku" Jelikos nebydlim v Cechach,tak pouzivam presne mouku jako ty a davam cely sacek sucheho drozdi a vzdy se me povede a je velice dobry.
Najdi si ten recepis zde a delej to uplne podle nej ,jen pouzi tu mouku co mas a ten cely sacek sucheho drozdi. Ja davam trochu mene cukru. Good luck

ahoj,udelala jsem vse podle navodu, jenom nepecu z dvou druhu mouky, ale mam all purpose a misto cerstveho drozdi sem pridala 1 a pul lzicky suseneho. testo je tezke a mastne a vubec nekyne;-( misto peknych bochanku mam jen roztekle placky:-S nevite, cim to muze byt?

Dobrý den taky zkouším už jsou v pekárně

Honza: Zrovna tyhle nikdy nenastřihávám a dávám do trouby hned po rozehřátí. (Vykynuté těsto vytvaruji do koulí, dám na plech a zapnu troubu. Kynou do té doby, než se rozehřeje.) Nikdy mi nepraskly. Ale praskliny na chuti neuberou, chleba je taky lepší, když je popraskaný :-)

Mám dotaz co dělám špatně ,když mi jeden mazanec nahoře prasknul a to byl tak krásný. Jinak jsem je nenastřihnul jak tady píše Pavel. Díky za radu:-)

Žaneta: Děkuji za Váš názor, už se na ně taky chystám. Perfektní jsou i brusinkové :-)

www.zhepnarova@seznam.cz Dobry den recept rada od paní doporučím,dělala jsem přesně tak jak mate napsano a mazance jsou chutove vyborne,dala jsem místo rozinek kandovane ovoce a na vrch mandle a jsou super :yes::yes::yes::yes: moc děkuji Žaneta

Pavel: Letos jsem pekla zase a pořád stejný výsledek, nikdy se mi nerozjely:-) Ale může to být velikosti vajíčka, které těsto může víc naředit. Upravím v receptu, určitě je lepší dát do odměrky žloutek (nebo celé vajíčko) a dolít do 250 ml mlékem. V tom případě je množství tekutin pořád stejné :yes:

Zkousel jsem vas recept,poprve jsem je ke konci nastrihnul do krize a povedlo se.Ale ted jsem jel presne podle vasich instrukci a take mi zplacateli jak psala pani predemnou.Navic se mi zda testo velice ridke,a chutove mec nevyrazne...Ale jinak je to vyborne..Kazdy dle sve chuti..

Lenka:Leni, v postupu mám přesně teploty a časy jak peču. Nikdy mě to nezklamalo. Vyzkoušej:yes:

Lenka: snížit teplotu na cca 150st a péci dlouho;-)

Holky poraďte, co dělám blbě, že mi ty mazance vždycky jakoby spadnou, takže nakonec je výsledek, že místo, aby byl mazanec pěkně kulaťoučký a vyšší, tak ho mám nízký a do šířky...Co s tím?

Irrena: to budu ráda, peču z toho těsta mazance, vánočky, na plech i Honzíkovky. Doufám, že budeš spokojená:-*

Tématické fráze:
mazanec, mazanec recept, recept na výborný mazanec, mazanec recepty, recept na mazanec, recept mazanec, výborný mazanec, výborný velikonoční mazanec, recepty mazanec, pečeme mazanec, domácí mazanec s trouby, výborný mazanec recept, recepty na mazanec, mazanec ze sušeného droždí, domácí mazanec z trouby, velikonoční mazanec top recepty, jak upect mazanec, těsto na mazanec, top mazanec, top recepty mazanec

Suroviny:
žloutek, mléko, máslo, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr, cukr vanilkový, sůl, kůra citronová, droždí čerstvé

Naposledy jste si prohlédli

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu