Dršťková polévka
Pokud máte rádi husté polévky a máte trochu víc času, uvařte si dršťkovou. Krásně voní a chutná po paprice a dobře zasytí. Nejlepší je podávaná s čerstvým chlebem a drobně nakrájenou cibulí a petrželkou.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 2 805 kJ / 670 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 141,53 g |
Tuky | 7,69 g |
Vláknina | 4,90 g |
Cholesterol | 713 mg |
Sodík | 329 mg |
Sůl | 0,83 g |
Sacharidy | 7,80 g |
Postup přípravy
Krok 1: Dršťky omyjeme, dáme je do hrnce, zalijeme vodou a vaříme je bez soli doměkka. Trvá to asi 3 hodiny.
Krok 2: V hrnci rozpálíme sádlo nebo olej, na kterém orestujeme oloupanou a drobně krájenou cibuli, přidáme česnekovou pastu, sladkou a pálivou papriku a necháme "rozvonět" - pozor, v tomto kroku budeme opatrní, po rozvonění papriky ihned přilijeme vodu, jinak by mohla paprika zhořknout.
Krok 3: Uvařené dršťky nakrájíme a přidáme je do hrnce s cibulovo-paprikovým základem. Přivedeme k varu, přidáme jíšku, ochutíme pepřem a solí a vaříme asi půl hodiny za občasného promíchání.
Krok 4: Před dokončením vaření dochutíme ještě majoránkou, kterou lehce promneme mezi dlaněmi.
Zveřejněno 17. 2. 2008
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dršťková polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vjg
Moje poznámka
Dršťková polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/vjg
Nejnovější recepty
Hrušková marmeláda
Přidáno před 2 hodinami
Králík s houbovou smetanovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Líné koláče
Přidáno před 14 hodinami
Tvarohový koláč s ovocem podle Kristíny Nemčkové
Přidáno 17. 8. 2025 17:11:35
Zapečený květák s chorizovou krustou
Přidáno 17. 8. 2025 15:31:28
Cuketovo-dýňová omáčka s koprem
Přidáno 17. 8. 2025 15:22:10
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Broskvové čatní
RadkaR před 1 hodinou
Vepřová plec na rajčatech, pórku a řapíkatém celeru
demska26 před 1 hodinou
Mleté vepřové maso na Kunovjance
Zdena.t před 2 hodinami
Falešný španělský ptáček
Kattyy před 3 hodinami
Jogurtová zmrzlina 2
vaclavagregrova před 3 hodinami
Domácí kečup
MarketaBod před 3 hodinami
Fazolová kyselá polévka
TondaJ před 4 hodinami
Marinovaná křidélka z horkovzdušné fritézy
lucie.jechova před 6 hodinami
Jablková pomazánka
Merylas před 6 hodinami
Tématické fráze:
držková polévka,
držková polévka z předvařených držek,
dršťková polévka,
dršťková polévka,
pravá dršťková polévka,
drzkova polevka recept,
drštková polévka recept,
drštková polévka recept,
recept na dršťkovou polévku,
recept na dršťkovou polévku,
recept na držkovou polévku,
držková polívka,
držťková polévka,
drskova polevka,
drštková polévka z předvařených drštek recept,
recepty- drštková polévka,
recept držková polévka,
drštková,
drstkova polivka,
držková polévka recepty
Suroviny:
dršťky,
cibule,
paprika sušená sladká,
paprika sušená pálivá,
majoránka,
pasta česneková,
sádlo,
jíška,
sůl,
pepř mletý
Komentáře (43)
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Recept ještě nebyl hodnocen 5,0
Dělám držťky v tlakovem hrnci a než je do něj dám na 40 minut vařit, ještě je 2-3x povařím v čisté vodě.
Dá se uvařit dobrá falešná dršť
ková z vepřového žaludku, ale při zabíjačce se žaludek používá na tlačenku.
Z prasátek pokud vím, dršťky nejsou..
No ale držkovky z nich byly skvělé
Máš ve všem naprostou pravdu a místo pasty samozřejmě čerstvý česnek, přidávám ještě kmín. A co mi chybí v původním receptu, je kořenová zelenina. Tu já tam mít musím.
V případě, že jsou vcelku, je třeba je řádně očistit, dát povařit - asi 1/4 hodiny, potom vodu vylít, dát čerstvou, znovu povařit a to opakovat nejlépe 2x - 3x a až potom je vařit do měkka. Je to důležité a v receptu tento postup chybí.