Maková náplň
Klasická vařená maková náplň je základem mnoha klasických českých moučníků. Využijete ji například do závinů, hřebenů, buchet nebo šátečků. Výborná je také na frgále nebo koláče lopaťáky o velikosti plechu, které po upečení nakrájíme na řezy.
Suroviny pro 1 dávka
1dávka
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 6 899 kJ / 1 649 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 43,75 g |
Tuky | 103,75 g |
Vláknina | 37,50 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 10 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 116,30 g |
Postup přípravy
Krok 1: Mléko uvedeme do varu.
Krok 2: Vařící mléko lijeme do pomletého máku dokud nedosáhneme požadované konzistence náplně.
Krok 3: Přidáme cukr, vanilkový cukr, skořici a citronovou kůru.
Krok 4: Někdo ještě pro zpestření chuti přidává pikantní marmeládu (např. malinovou, rybízovou, višňovou...)
Zveřejněno 4. 7. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Maková náplň
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLkz
Moje poznámka
Maková náplň
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/KLkz
Nejnovější recepty
Kuřecí sendvič
Přidáno před 5 hodinami
Křupavé wrapy z HF
Přidáno před 5 hodinami
Hermelínová pomazánka se šunkou a pažitkou
Přidáno před 15 hodinami
Pivní sekaná
Přidáno před 15 hodinami
Jahodový mixík
Přidáno před 15 hodinami
Jemné kynuté jahodové knedlíky
Přidáno před 15 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bábovka s tvarohem
habis před 15 minutami
Játrová omáčka
LenkaMarikova před 30 minutami
Pesto z medvědího česneku a vlašských ořechů
Patnikarka před 53 minutami
Kefírový koláč
Wikki před 1 hodinou
Bublanina s jogurtem
Jitka Z před 1 hodinou
Cibulová omáčka od babičky
curling3v před 2 hodinami
Krůtí nudličky v zakysané smetaně
Leni1970 před 3 hodinami
Koláč s rebarborou a tvarohem
Pavla P. před 3 hodinami
Kuře na paprice
kneblovaemma1 před 3 hodinami
Borůvkový koláč s tvarohem
Veronika_1 před 3 hodinami
Tématické fráze:
maková náplň,
maková náplň recept,
makova napln do buchet,
jak se dělá maková nápln,
recept na makovou náplň,
recept makova napln,
nápln maková,
nejlepší maková náplň,
makova nadivka,
maková náplň s povidly,
jak udělat makovou napln,
maková náplň do koláčů,
recepty maková náplň,
vyborna makova napln,
jak se vaří makova náplň,
náplň do buchet mák,
dobrá maková náplň,
maková náplň bez mléka,
maková nádivka do buchet,
maková nápň
Suroviny:
mák mletý,
mléko,
cukr krupice,
cukr vanilkový,
skořice mletá,
kůra citronová
Komentáře (43)
Nádivka dopadla na výbornou a děkuji.
Je to super recept a moc moc za něj děkuji
Mák v mleku vařím déle, dokud nezhoustne. Cukr přidávám do vychladlé náplně, pokud je řidší, přidám míň cukru a dám mleté piškoty.
(A vypadá to, že po mně ji s úspěchem dělala i Ceres....?)
A hlavně, když udělám víc náplně než spotřebuju, dávám do mrazáku.
Samozřejmě děkuji Ivulince za recept.
Ještě že Vás máme, zkušené kuchařinky a cukrářky.
Já dělám nádivku jinak, mák dám do mísy a uvařím si mléko, to pak opatrně liji do máku, dokud nemá krémovou konzistenci. Osladím, ochutím citronovou kůrou a hlavně přidávám 1-2 lžíce jakékoliv marmelády, babička to tak doma dělala a říkala, že nádivka je pak pikantnější.