Pravý ukrajinský boršč

Suroviny

2 červené řepy
1/2 hlávky bílého zelí (menší)
6 brambor
1/2 pytlíku zeleniny na svíčkovou
0,5 kg předního hovězího
0,5 kg vepřového plecka
1 kuřecí stehno
sůl
zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Do vody ve velkém hrnci si dáme vařit maso. Osolíme a vaříme, dokud není maso měkké, první vyndáme kuřecí, pak vepřové a nakonec hovězí.

  2. Do vývaru dáme nakrájené zelí, pak si nakrájíme řepu, kterou pak také přidáme, nakrájíme si brambory a taky je přidáme. Nakonec dáme zeleninu pod svíčkovou.

  3. Vše necháme chvilku povařit a nakonec přidáme nakrájené maso.

  4. Dochutíme pouze solí a můžeme podávat :-) Zakysanou smetanu přidáme až na talíři.

Komentáře k receptu Pravý ukrajinský boršč

  • sikulka7 sikulka7

    hospodyne: Souhlasím s vámi, že naše babičky neměly tolik možností jako dnešní moderní vaření. Vařily skvělá jídla podle starých, zaběhaných postupů a dodnes na ně s láskou vzpomínáme. Nebráním se novým receptům, celý život se člověk učí. Vadí mi ale, když někdo používá staré původní názvy jídel, vylepšuje si je podle svého a všude nacpe masox. Vždyť ta jídla může nazvat jinak. Některá jsou velmi chutná, ale s původní recepturou nemají nic společného. A ty placky, jak píšete - škvarkové, nebo bramborové- joj to byla dobrota ! Nebo škubánky s mákem, buchty s tvarohem....taky hodně pamatuju. Děkuju za váš komentář. Vařím hodně podle babičky - byla skvělá kuchařka - a škvarkové placky peču často. Miluje je nejen moje rodina, ale i široká obec kamarádů. Dnes už mám na vaření dost času, tak si někdy s láskou pohraju.;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    sikulka7: máte úplnou pravdu. Na sezónní polní práce k nám jezdí parta žen z Ukrajiny a bydlí v části domu rekonstruované pro tyto účely. Převážně si i vaří samy. K dispozici mají úplně stejné potraviny z domácích zdrojů a přesto každé jídlo chutná jinak. Ochutnala jsem už mnoho jejich jídel a proto se musím smát těm " zaručeně pravým receptům " i v obecné rovině našich českých jídel. Všechno prochází vývojem, naše babičky neměly možnosti, jaké jsou dnes. Ne, že by jejich jídla nebyla chutná, ale přiznejme si, rozhodně toho bylo méně a náročnější jídla se vařila spíš k sváteční příležitosti. A když jsme vylétaní přiběhli domů, i obyčejná placka omaštěná jen sádlem byla v tu chvíli božská mana. A k napití jen voda,domácí sirupy celý rok nevydržely. Protože bonbony a čokoláda se nikde nepovalovaly jako dnes.

    Odpovědět

  • casino casino

    "Pravý ukrajinský boršč"
    sikulka7:
    No, možná by stačilo 1. slovo v názvu rcp zaměnit za slůvko "autentický" :-K
    ...za které už se schová ledasco, že :-D

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Kdysi dávno mě učil vařit boršč kamarád, který vyrostl na Ukrajině. Říkal mi, že každá kuchařka vaří podle svého receptu a ne vesnice od vesnice, ale v každé chalupě se vaří jinak. Proto neexistuje žádný univerzální "pravý" recept na ukrajinský, nebo ruský boršč. Jedno mají ale všechny recepty společné - vaří se z čerstvých surovin, rozhodně tam nepatří nic sterilovaného, ani řepa. Za svůj život jsem jedla různé boršče vařené ukrajinci , každý byl jiný a ne všechny mi chutnali. Některé byly i bez řepy. My jsme zvyklí na "český" ukrajinský boršč a ten nám chutná . Dokonce mě jednou pozvala kamarádka ruska z Uzbekistánu na boršč. Moc jsme se těšili a byla to polévka, ve které plavaly pouze kousky kuřecích křídel a nakrájené hlávkové zelí a tvrdila, že takto se to vaří v Uzbekistánu. Moc jsme si nepochutnali.

    Odpovědět

  • sikulka7 sikulka7

    Drobek: Brambory s kyselým zelím vařím běžně - dám vařit brambory a když jsou téměř měkké, přidám zelí. Brambory už potom nezesklovatí-neztvrdnou. Mám to vyzkoušené a léty prověřené. Dobrou chuť.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    konfetka: Koukám, že jste si dnes zasedla na všechny boršče:-D:-D:-D a vaše komentáře jsou velmi "inspirující":no:. Co takhle ukázat, jak vypadá ten správný boršč?

    Odpovědět

  • konfetka konfetka

    pravy borsc a zmrazena zelenina pod svickovou. ten kdo to psal ma iQ na bodu mrazu.

    Odpovědět

  • petronela petronela(neregistrovaná)

    Každý nazývá svůj recept jako "pravý ukrajinský boršč" receptů na bošč je spousty, jde spíše o oblast, ve kterém se vaří.Nicméně opravdu do pravého boršče se nedává kuřecí maso a zmražená zelenina..:-S

    Odpovědět

  • Lubka Lubka(neregistrovaná)

    Anna: TO MAS PRAVDU DO PRAVEHO UKR.BORščU NEJDE URCITE MRAZENA ZELENINA,ANI KURACIE MESO,MAM DOMA UKRAJINCA A MYSLIM ZE KEBY SOM MU NAZVALA TOKETO COSI JEHO OBLUBENOU POCHUTKOU TAK ZA MNOU ZAVRE DVERE

    Odpovědět

  • Anna Anna(neregistrovaná)

    proboha,nejmenujte tohle pravym ukrajinskym borscem :no::no::no:

    Odpovědět

  • Uranos144 Uranos144(neregistrovaný)

    Tohle ani zdaleka není pravý ukrajinský boršč! :no:

    Odpovědět

  • lekotty lekotty(neregistrovaný)

    :yes:Výborný.Jen řepu jsem vaříla odděleně celou a nastrouhala jsem ji a přidala až na konec,:-p:-Kwww.toprecepty.cz.

    Odpovědět

  • savlinka savlinka

    mńam jak ho mám moc ráda a tento vypadá báječně:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veroly Veroly

    Protože recept je podobný (vývar pouze z hovězího masa a není tam mražená zelenina), dovolila jsem si přidat svoji fotku. Snad to tedy nevadí :-) Samozřejmě přidávám i bod :yes:

    Odpovědět

  • Oksika Oksika

    :no:Jsem ukrainka,moc česky neumim.Pravý ukrainský boršč se děla jenom s vepřového!A červena řepa se musí orestovat na oleji s cibulkou,a až potom šups do hrncu.:-p

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: ukrajinský boršč ukrajinský boršč recept boršč s kysaným zelím pravý ruský boršč-recept výborný boršč boršč recept video boršč video boršč bořšt original boršč zeleninový boršč s kysaným zelím boršč recept ukrajinské recepty medovník originál recept boršč video recept boršč se zelím video recept boršč recept na ukrajinsky boršč bosc recept borsc original