Manželova domácí masová tlačenka
Tradiční zabijačkovou pochoutkou je bezesporu tlačenka. V každém obchodě narazíte na několik druhů, ale nejlepší je ta domácí. Příprava naštěstí není složitá, zvládne se i v malé kuchyni. Výsledkem je poctivá masová pochoutka přesně podle vaší chuti.
Suroviny pro 2 kusy
2 kusy
Nutriční hodnoty
Energie | 2 313 kJ / 553 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 21,60 g |
Tuky | 1,44 g |
Vláknina | 50,40 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 72 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 108,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Měli jsme půlku prasete. Je to dělané z půlky hlavy.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 10. 2020 17:35
Můj tchán byl řezníkem vyučen a celý svůj aktivní život řezničinu dělal. Tlačenku dělal tak, že uvařil zadní koleno, současně s nožičkami, dále jazyk a srdce. Když bylo vše uvařené, ne rozvařené, tak koleno obral, maso z něj nakrájel na kostky o velikosti cca 2 cm a stejně tak očištěné jazyky i srdce. Kůži nasekal . Vše uvedené dal do nádoby, zalil přiměřeným množstvím vývaru z kolena a nožiček. Potom směs opepřil, osolil (trochu více, protože maso do sebe sůl a koření vsáklo), přidal utřený česnek mleté nové koření, majoránku a vše řádně promíchal. Následně tuto smě nalil do tlačenkových sáčků, řádně utáhl a nechal zchladnout. Občas tlačenkou otočil, aby nezůstalo sádlo nahoře a maso dole.
9. 11. 2014 10:25
Dobry den.Ja vařim světle tlaenky hodinu a pul a tmave tak 2hodiny.Pokud chci dat tlačenku do mrazaku tak ji neuvařim a když ji chci sporřebovat tak si ji uvařim z toho mrazaku a je jako čerstva jinak uvařenou nezamrazuji protože strati chut. mam to vyzkoušene protože prasat už jsem udělal dost.
24. 10. 2014 10:24
Jaryk: Jak říkám, člověk se pořád učí. I když si vzpomínám, že kdysi, když jsme byli na "zabíjačce", tak tam ty tlačenky v obalu taky ještě povařili. Když jsme ji dělali doma, tak mě to fakt nenapadlo. Díky, příště uvařím
24. 10. 2014 06:54
Taky tlačenku vaříme, i když děláme třeba jen jednu - dvě.
A kdysi dávno přišel manžel náhodou na to, co popisuje Jaryk - po vytažení z mrazáku opatrně znovu provařit, vychládnout a tlačenka je jako čerstvá, nedrobí se.
Proto ji děláme (vyrábíme) jen jako malé (krátké) nohy - dobře se pak vejde i do menšího hrnce a po vychlazení ji během pár dnů sníme
A kdysi dávno přišel manžel náhodou na to, co popisuje Jaryk - po vytažení z mrazáku opatrně znovu provařit, vychládnout a tlačenka je jako čerstvá, nedrobí se.
Proto ji děláme (vyrábíme) jen jako malé (krátké) nohy - dobře se pak vejde i do menšího hrnce a po vychlazení ji během pár dnů sníme
24. 10. 2014 00:07
Hmmmmmmmmmm, tak už chápu, kde jest pes zakopán
Když děláme zabíjačku, tak tlačenky vaříme...
Když během roku dělám jen tlačenky, tak je nevařím a fakt je ten, že z mrazáku jsou potom drolivé Přičítal jsem to tomu, že jsem něco zvojtil, např. že jsem dal málo kůží...
Budu tedy hledět polepšit se a tlačenky budu vařit.
Díky
Když děláme zabíjačku, tak tlačenky vaříme...
Když během roku dělám jen tlačenky, tak je nevařím a fakt je ten, že z mrazáku jsou potom drolivé Přičítal jsem to tomu, že jsem něco zvojtil, např. že jsem dal málo kůží...
Budu tedy hledět polepšit se a tlačenky budu vařit.
Díky
23. 10. 2014 23:49
Navir: Zkuste ji po rozmražení v rukávu znovu (vy tedy poprvé) povařit 85-90°C a kolagen se znovu spoji a tlačenka je po vychladnutí jako nová.
21. 10. 2014 22:25
Navir:no, a kdyby se v tom rukávu povařila, tak se jíst dá bez problémů
21. 10. 2014 19:56
hosta: Jituš, to jsme udělali jednou, že jsme dali kousek do mrazáku, ale to se fakt jíst nedalo Ale tláča se u nás rychle sní a rychle rozdá, takže je v cukuletu pryč
21. 10. 2014 19:53
Navir: mám zkušenost, že pokud se nedává mrazit, je to jedno. Pokud dáváte zmrazit, tak ta nepřevařená v obalu se po rozmrznutí trochu rozpadne
21. 10. 2014 19:53
Jaryk:jj sní se brzo dáváme i rodině
21. 10. 2014 19:53
Jaryk: No, člověk se pořád učí
21. 10. 2014 19:50
Navir:nyní vy asi ano, ale normálně se tlačenka dělala pro delší čas uskladnění.
21. 10. 2014 19:44
Jaryk: No, taky tlačenku necháme jen zchladnout v obalech. Nikdy jsme ji nevařili Vždyť je v ní všechno vařené a tlačenka se dělá k rychlé spotřebě
21. 10. 2014 19:35
Zdenka +++: jj asi je sníte dřív než se začnou kazit
19. 10. 2014 21:34
Jaryk:až jsou v sáčku tak už nevaříme jen otáčíme jak je psáno
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramborový bochníček
Přidáno před 3 hodinami
Křupavý hermelín
Přidáno před 3 hodinami
Losos s chřestem a sýrovo-česnekovou omáčkou
Přidáno před 4 hodinami
Fit salát
Přidáno před 16 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 21 hodinami
Francouzský toust
Přidáno 24. 4. 2024 09:13
Právě bylo uvařeno:
Kuřecí plátek na zelenině s kroketami nebo rýží
Jan Nemec uvařila před 18 minutami
Čočka na kyselo se smetanou
Johan15 uvařil před 33 minutami
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 38 minutami
Margot řezy (hrnečkové)
Hovez81 uvařil před 1 hodinou
Špagety "Alfredo"
Valis uvařila před 1 hodinou
Pórková polévka
Med.brejcha uvařila před 1 hodinou
Česneková pasta nesterilovaná II.
Kamil@ uvařila před 2 hodinami
Jablečné muffinky s Margot čokoládou
Vitek2015 uvařila před 4 hodinami
Mug cake z ovesných vloček
Eviip uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Není nad domácí zabijačku. Jaké dobroty z vepřového masa a vnitřností si můžete připravit v bytových podmínkách?
Jak dlouho se vaří vepřové maso? Ať už kýta, panenka, nebo krkovice, každá část potřebuje jinou tepelnou úpravu
Náš život s celiakií: Jak jsme pátrali po bezlepkových těstovinách, kde je sehnat a které u nás nakonec vyhrály?
Další recepty
Tématické fráze: vyroba domaci tlacenky domácí tlačenka tlačenka recept tlačenka vyroba tlacenky vynikajici domaci tlacenka nejlepší tlačenka domácí tlačenka výroba nejlepší domácí tlačenka jak vyrobit domácí tlačenku domácí tlačenka recept tlačenka domací recept na domaci tlacenku nejlepší recept na tlačenku recept na tlačenku domaci vyroba tlacenky domaca tlacenka maso na tlačenku kruti tlacenka domácí krůtí tlačenka
Suroviny: hlava vepřová, sůl, majoránka, pepř mletý, koření nové koření, kmín mletý, česnek, srdce vepřové, jazyk vepřový, játra, nožička vepřová, koleno vepřové, kůže vepřová, ovar
Manželova domácí masová tlačenka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/4LP2
33 názorů