Libová tlačenka ze Žitného ostrova

Meszarosovabolya Kuchařka: Meszarosovabol…

1 dávka Vepřové maso 4 názory

Suroviny

1 větší zadní vepřové koleno
2 vepřové nožičky
500 g plece
300 g vepřové kůže
2 střední cibule
hlavička česneku
sůl
2 bobkové listy
15 kuliček černého koření
8 kuliček nového koření
mleté černé koření
majoránka
2 lžičky červené mleté papriky mleté
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Koleno, paprčky a kože dobre očistíme od chlpov, dobre umyjeme, dáme do veľkého hrnca, zalejeme vodou, pridáme očistenú cibuľu, 8 strúčikov cesnaku, 1 očistenú cibuľu, 1 bobkový list, 10 guličiek celého čierneho korenia, 5 guličiek celého nového korenia, 2 CL soli a varíme cca 90 minút, v tlakovom hrnci/papiňák 45 minút, kým mäso nezmäkne, ale nesmie sa rozvariť.

  2. Koleno vyberieme, ale nožičky a kože varíme ešte 20-30 minút pomalým varom - nerozvariť!

  3. Vyberieme, vývar scedíme a necháme chladnúť. Z vývaru zoberieme tuk.

  4. Pliecko varíme zvlášť v menšom hrnci s 1 CL soli, 1 bobkovým listom, 1 cibuľou, 3 strúčikmi cesnaku, 3 guličkami celého nového korenia 5 guličkami celého čierneho korenia asi 30 minút a vyberieme. Pliecko pokrájame na veľkosť 3x1 cm, tuk a ostatné mäso na menšie kúsky a kožu na jemné prúžky. Dáme do hrnca a zalejeme odmasteným vývarom,v ktorom sme rozmiešali papriku. Vývaru dáme len toľko, aby máličko presahoval mäso, ako hustá polievka. Okoreníme soľou, mletým čiernym korením, rozomnutou majoránkou a prelisovaným cesnakom. Vývar má byť presolený a prekorenený, mäso natiahne chuť patrične do seba, aby výrobok nebol mdlej chuti.

  5. Naplníme do tlačenkového rukáva, konce zaviažeme kuchynským povrázkom, uložíme na tácku, zaťažíme doštičkou, obraciame pravidelne každých 20 minút, aby mala tlačenka pekný tvar a mäso s korením a vývarom sa rovnomerne rozmiestnilo.

  6. Necháme voľne úplne vychladnúť a vložíme na 24 hodín do chladničky stuhnúť. Podávame s čerstvým domácim chlebom, cibuľou, octom, baraními rohmi. Je to mňamozna dobrota, čo Vám mám povedať.

Poznámka

Zdroj: rodinný recept, ako si ho pamätám zo zabíjačiek u mojej babičky zo žitného ostrova pri Dunajskej Strede.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 395 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Libová tlačenka ze Žitného ostrova

Tématické fráze: domáci libova tlacenka domácí tlačenka libová libová domácí tlačenka recept libova domaci tlacenka vepřová domácí tlačenka recept video slovenska tlacenka domaci libova tlacenka recept vepřová tlačenka recept tlačenka z libového masa tlačenka recept tlačenka s majoránkou tlačenka video tlačenka recept video cerna tlacenka domaca tlacenka tlacenka veprova domácí tlačenka recept video tlačenka domácí recepty video vepřová libová tlačenka domácí tlačenka recept