Dvoubarevný piškotový tunel

Hella Kuchařka:

Moučníky , Ostatní 14 názorů

59

Suroviny

Těsto:
3 vejce
1 lžíce vody
75 g cukr krupice
75 g hladké mouky
Jahodová náplň:
150 g jahod ( i mražené)
50 g cukru
125 ml smetany ke šlehání
5 g (5 lístků) želatiny
Náplň z vaječného koňaku:
100 ml vaječného koňaku
30 g cukru
5 g (5 lístků) želatiny
125 ml smetany ke šlehání
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ušleháme vejce s cukrem do husté pěny, přidáme vodu a nakonec mouku.

  2. Těsto rozetřeme na vymazaný pečicí papír a pečeme při 190°C asi 8-10 min.

  3. Jahody rozmixujeme s cukrem.

  4. Želatinu namočíme do vody a necháme nabobtnat (dle návodu na sáčku), pak jahody přidáme k želatině (né naopak) a promícháme.

  5. Nakonec přidáme do směsi dotuha ušlehanou šlehačku.

  6. Na světlou náplň dáme vaječný koňak s cukrem do předem namočené a rozpuštěné želatiny, promícháme a přidáme opět dotuha ušlehanou šlehačku.

  7. Z upečeného plátu těsta odřízneme 1/3 (tj. 30x10 cm). Formu na srnčí hřbet vyložíme potravinářskou folií a vložíme do ní větší část těsta. Formu si šikmo podložíme a lžící vkládáme jahodovou náplň. Necháme trochu zatuhnout a stěrkou dodáme a urovnáme žlutou náplň.

  8. Přiklopíme odkrojeným plátem těsta a dáme do ledničky zatuhnout asi na 2 hod. Pak vyklopíme a povrch můžeme dále zdobit šlehačkou.

Poznámka

Toto množství je na klasickou velikost formy na srnčí hřbet o délce 30 cm. Těsto tudíž pečeme na plechu 30x30 cm vyloženém pečícím papírem (abychom měli hladký povrch, papír vymažeme např. olejem). Pokud nemáme takovou velikost plechu, ohneme dle požadované velikosti papír a zajistíme, aby se při pečení těsto neroztékalo. V nejhorším případě požadovanou velikost z plátu těsta vyřízneme.

Ještě k té želatině. Na tento moučník je nejlepší plátková. Na fotografiích je použita prášková, ale nezatuhlo to tolik, jak by bylo potřeba. Ale dalo se to krájet.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 38 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Dvoubarevný piškotový tunel

  • romi romi(neregistrovaný)

    vcera som ju robila a mala velky uspech:-)):-)):yes::yes: ale viac mi chuti ta jahodova plnka ako ta likerova7

    Odpovědět

  • romi romi(neregistrovaný)

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Ili: Nechápu vaše rozhořčení - v tomto moučníku, což je asi 15 porcí je celkem 15 deka cukru, což jsou přibližně 3 polévkové lžíce. Vím, že cukr není nic moc zdravého a znám lidi, kteří nejedí cukr vůbec. Ale tito lidé určitě nelistují na Topreceptech v kategorii moučníků!

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Ili: jednak si dej cukru, kolik chceš a jednak - 75 g nesníš za rok? Tak to určitě sníš daleko víc.

    Odpovědět

  • Ili Ili(neregistrovaný)

    Takovýho cukru, co je v receptech tohoto typu, nesníme doma ani za rok, proboha. Pak se lidi diví, že jsou nemocné - oni i jejich děcka... :-S

    Odpovědět

  • Pajaska Pajaska

    Teď na mne tento tunel kouká z náhodných receptů.Teda to je moc pěkné.A těch alternativ, co s tím jde udělat,nádhera.Uložím si to k vyzkoušení.Sice nemám plátkovou želatinu,ale mám ztužovač za studena,to by mělo jít taky.:yes::yes::-)

    Odpovědět

  • pipre pipre

    No to musí být náramně dobré!:yes:..ale! bodík jsem dala už dřív:-)

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    Je to moc hezké:yes:Jinak já mám lepší zkušenosti s plátkovou želatinou než s práškovou.Dávám bodík:yes::yes:

    Odpovědět

  • krijan krijan

  • Jana Remkova Jana Remkova

    Ani já to neumím s plátkovou želatinou, ale mám ji koupenou, tak se pořádně mrknu na návod. Je to moc hezké, Hello:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Vypadá moc hezky :yes: Už je v oblíbených ;-) Ale s plátkovou želatinou jsem nikdy nepracovala, používám jen normální, v prášku.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    s platkovou zelatinou vobec nemam ziadne skusenosti. pouzivala som agar a teraz praskovu. S tou praskovou nie som bohvieako aspokojna

    Odpovědět

  • Hella Hella(autorka receptu)

    Na sáčku s plátkovou želatinou je napsáno, že pokud jí zapracováváme do teplých pokrmů, dáváme jí do nich a pokud do studených pokrmů, musíme dát suroviny do želatiny, jinak se srazí (něco jako kysaná smetana do omáčky). U práškové želatiny je to jedno. Ta se vždycky ohřívá nebo vaří s větším množstvím vody.

    Odpovědět

  • vybusna vybusna(moderátorka)

    preco musia ist jahody k zelatine a nie naopak?

    Odpovědět

1

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo