Mozaikový ovocný tunel

frejka55 Kuchař: frejka55

Moučníky , Dezerty, zákusky, poháry, Řezy s ovocem, bublaniny 3 názory

Suroviny

5 vajec
100 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
náplň:
250 g měkkého tvarohu
3 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
jemně strouhaná kůra z 1 citrónu
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce citrónové vodky
6 plátků želatiny
200 g jahod nebo jiného ovoce
na dohotovení:
moučkový cukr
Recept si zatím oblíbilo 8 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Moučník doslova nabitý ovocem se hodí pro každé pohodové letní posezení. Osvěží, příjemně zasytí a navíc překvapí mozaikovou náplní, která na řezu vyhlíží vesele i lákavě. A co je rovněž velice důležité: V konečné fázi jeho přípravy můžete všechny překvapit hned dvěma různými dezerty. První je pochopitelně zmiňovaný tunel, ovšem ze „zbytků“ můžete ještě vyčarovat pár báječných pohárů.
    Především vám zbyde menší díl piškotového plátu (vše záleží na velikosti použité formy na srnčí hřbet), ale i náplně obohacené pestrou směsí ovoce. Piškot tedy rozdrobte a střídavě tyto dvě složky navrstvěte do vyšších sklenic, povrch přizdobte šlehačkovými čepicemi, pohlednými kousky ovoce a vše zalijte trochou vaječného likéru. Dětem pak nabídněte variantu s ovocným sirupem.



    Jak na to krok za krokem:

  2. Z oddělených bílků vyšlehejte pevný sníh a po lžících do něj zapracujte cukr, pak žloutky (jeden po druhém) a opatrně po lžících do pěny vmíchejte mouku.

  3. Vypracované těsto rozetřete na plech 38 x 42 cm vyložený papírem na pečení (může být plech silikonový) a plát v troubě vyhřáté na 175 °C upečete (cca 10 minut).

  4. Hotový poprašte moučkovým cukrem, položte na něj list čistého papíru, pak textilní utěrku s vhodnou deskou a vše překlopte. Plech i původní spodní papír sejměte a piškot nechte zchladnout.

  5. Dle velikosti chlebíčkové formy z něj odřízněte pruh, který vtlačíte dovnitř (formu nejprve vyložte fólií!), a potřebovat budete ještě užší pruh na zaklopení.

  6. Dále připravte náplň: V předstihu namočte ve vodce plátkovou želatinu a nabobtnalou rozehřejte v mikrovlnce (max. 60 °C!). Tvaroh vymíchejte s moučkovým i vanilkovým cukrem a citrónovou kůrou. Hmotu vylehčete vyšlehanou smetanou (šlehačka), asi 2 lžíce pěny vmíchejte do vlažné tekuté želatiny, kterou hned nalijete do celkového množství pěny a metlou vše propracujte. Nakonec do krému vmíchejte na kousky nakrájené jahody s broskvemi.

  7. Náplň naložte do formy vyložené piškotem, vše překryjte druhým plátkem, obsah přebalte fólií a tunel nechte v chladu ztuhnout (cca 2 hodiny).

  8. Podávejte vychlazený poprášený moučkovým cukrem, dozdobený ovocem a rozdělený na plátky.




    Realizátorka receptu: Marcela Matyášová

    Foto: Jiří Savinec

    Editor: Jaroslav Volný

Poznámka

Podrobný fotonávod krok za krokem na přípravu ovocného tunelu včetně náplně najdete ZDE:

http://www.hobbymanie.tv/clanek/ovocny-tunel-sladk...

Nejnovější recepty z naší dílny najdete ZDE:

https://www.facebook.com/nejrecepty

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 138 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Mozaikový ovocný tunel

Tématické fráze: nejrecepty.cz punčové řezy ovocný tunel www nejrecepty.cz ovocny tunel recept tunel dezerty nejrecepty.cz řezy smetanovy tunel tunel s ovocem smetanová nápln s kousky ovoce pečení tunel nejrecepty.cz řezy jahody tunel ovocny nejrecepty.sk top recepty s ovocem řezy v srnčím hřbetu recepty na ovocné poháry chutný tv recepty zakusek srnci hrbet s roladou silikonový plat plech www nejrecepty.cz nejlepsi zakusky