

Mrkvový krém se zakysanou smetanou
Suroviny 4-5 porcí
- 5 větších mrkví
- 1/2 menšího celeru
- zakysaná smetana (hustá)
- 1 litr mléka (polotučné)
- lžička soli
- pepř
- 3 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
Postup přípravy receptu
Očištěnou mrkev spolu s celerem nastrouháme najemno. Vložíme do hrnce, kde jsme rozehřáli máslo a osmahneme. (Nejlépe pozvolna dokud mrkev nepustí krásně oranžovou barvu.) Zasypeme moukou a pořádně zamícháme.
Poté přilijeme studené mléko, dle chuti osolíme a opepříme a na mírném plameni vaříme cca 10 minut, občas promícháváme.
Poté přidáme 150-200 g zakysané smetany, promícháme a necháme už jen přejít varem.
Poté rozmixujeme a propasírujeme (ale nemusí být, záleží jen na vás zda necháte mrkev najemno, nebo rozmixujete či případně propasírujete - nám ty malé kousíčky v polévce vadí proto nejen mixujem ale i pasírujeme).
Nakonec ozdobíme zbylou smetanou a čerstvými bylinkami (např. petrželka).
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mrkvový krém se zakysanou smetanou
-
přidala jsem stroužek česneku, nezahušťovala jsem a nedala mlíko ale smetanu, samozřejmě míň jak mléka v receptu.. jooo a muškát. oříšek... mňáááááám
-
Hezká a chutná polévečka
+6
-
Jana Remkova, děkuji :o)
-
ono vždy záleží na tom co má kdo rád, takže mušk.oříšek zcela chápu:o) my ho dáváme třeba do brokolicového krému, tady nám to chutná nejvíc takhle po té osmahnuté mrkvičce :o)
-
ewee7, ještě jsem se tady nezahlídla, tak vítej na Topreceptech
..Moc se mi líbí tvůj mrkvový krém, hodně zajímavé
-
Mrkvový krém miluju, jen většinou na něj používám mladou mrkev nebo baby karotku. A přidávám špetku mušk. oříšku.