

Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře
Suroviny 4 porce
- 3/4 l mléka
- 250 ml sladké smetany
- 1 hrnek krup - vel. 8
- špetka kmínu - raději drcený
- lžička soli
- 3/4 l vody
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 kg brambor
- sádlo podle potřeby
- kmín celý
- sůl
Postup přípravy receptu
Kroupy propláchneme a dáme vařit do osolené vody s kmínem až do změknutí. Pak přilijeme mléko - dříve by se připalovalo, přilijeme za varu smetanu rozkvedlanou v hrnku společně s hladkou moukou.
Brambory uvaříme ve slupce, ale ne příliš, aby se nerozpadaly a oloupeme. Na pánvi rozpustíme sádlo, brambory na něj dáme, osolíme, okmínujeme a vařečkou lehce rozkouskujeme, můžeme i pokrájet předtím, je to jedno. Zprudka opečeme dozlatova.
Do hotové polévky: přisolíme ještě eventuelně dle chuti, těžko hledat recept, babička dělala vše z hlavy, přidáme až na talíři opečené brambory, aby se nerozmáčely a měly kůrčičku.
Poznámka od kuchařky
Je to krajové, staré a velmi oblíbené jídlo dodnes.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Staročeská bílá polévka z babiččina receptáře
-
Eliza:
-
Roxana: Co blázníš? Fotka je moc hezká!!
Určitě ji zkusím
-
Já se taky před nějakým rokem pídila, některé věci si pamatuji a neumím je připravit, babička to měla v hlavě, já to nacpu do PC a pak mi klekne harddisk, odkud už to nedostane ani pánbu.
Já se pokusím ještě od mé matky něco zachránit, dokud jí ještě funguje dlouhodobá paměť.
Naše babičky uměly uvařit z vody a ještě to bylo dobré, ony dvě války je naučily... -
Pěkná polévečka a hlavně asi chutná
-
Jsem polívková a staročeské polévky prostě miluju... Uvažuju, že recepty na ně snad budu sbírat, protože to jsou skvosty - uvařené z mála a chutné v každé době.
No a téhle dobrůtce posílám bod.
-
magdalenka: Díky, ale taková krása to není, škoda mých ztracených fotek, ach jo...
-
Jana Remkova: Není důvod ji nevařit, zkus to! Jsem zvědavá co mi pak řekneš!
My měli známé od Frýdku a jednou jsme jim to chtěli předvést - moc mne mrzí, že jsem na babiččino vaření nedávala větší pozor, inu děti.
Ten známý pořád nevěděl coby, tak si tam ještě... (on to dával všude)přilil Maggi, koření do polévky, no co kde uviděl, kdo ochutnal, letěl to přinejmenším vyplivnout, přinejhorším - WC bylo blízko
Jo a jestli Tě zmnechutila fotka, já ji smáznu, ale až mi to pochválíš...tedy babičku.
-
Zdenka, nádhera!
-
Roxana: To jsi mne teda fakt vytočila s tou fotkou
..Měla jsem v úmyslu ji zítra uvařit!
Jak k tomu příjdu??
Zdeni, nemám důvod ti spílat. Když bude něco na prd, napíšu ti to
. Nemám ale důvod
-
-
No díky moc, děvčata, oni jsou tu opravdu i lidé, co mi nespílají?
Neperte se, každá máte jednu růži.
Neodvažuji se vůbec odhadnout stáří receptu, jen to, že ho vařila babička mé babičky - asi ještě ve středověku, ale pozor!
Je levná - zasytí a to je dnes k nezaplacení!
Moje děti ji zbožňují odmala, leč dcera s tou její dietou, Alpro - to už je trochu jiné, opečené by neměla taky... -
Jana Remkova: Také se mi líbí.
-
Moc se mi ta polévka líbí!!