Langoše hadroše

Suroviny

600 g hladké mouky
cca 400 ml vody
1,5 kávové lžičky soli
2 lžíce oleje
30 g čerstvé droždí
1 kávová lžička cukru
cca 100 g másla nebo sádla
olej na smažení
K podávání:
česnek
trocha vody (necháme přejít varem s protlačeným česnekem)
kečup
nastrouhaný sýr
zakysaná smetana

Postup přípravy receptu

  1. Múku preosejeme a osolíme, do priehlbiny dáme cukor, rozmrvené droždie, zalejeme vlažnou vodou, necháme droždie oživiť.

  2. Potom spoločne s olejom vypracujeme vláčne, mäkké cesto.

  3. Necháme v teple vykysnúť. Keď zdvojnásobí objem, dáme na vál, rukami roztiahneme na cca 1,5 cm hrúbku.

  4. Natrieme zmäknutým maslom, zvinieme ako závin, nakrájame na cca 2 cm šneky. Pod utierkou necháme kysnúť ešte asi 30 minút.

  5. Pred smažením mierne sploštíme, smažíme z oboch strán.

    Sú menšie ako klasické, majú priemer cca 13-15 cm po usmažení.

Poznámka od kuchařky

Podávame čerstvé, napr. ako druhý chod po sýtej polievke. U nás dnes bola česká kulajda.

Niekomu stačia len osolené, iný si dá cesnak a kečup, príp. aj syr, ale skvelé sú so strúhaným syrom a kyslou smotanou.

Tieto langoše sú trochu "iné" ako ostatné, výzorom aj chuťou, preto pridávam. V detstve sme ich volali "handrové", kvôli roztrhanému výzoru.

Je možné použiť domácu pekáreň, ja som dnes nevyužila, mám rada prácu s kysnutým cestom, keď mi cesto v rukách "ožije".

Komentáře k receptu Langoše hadroše

Tématické fráze: langoše babica jak udělat česnek na langoše babica langose langoše podle babici cesnak na langoše recept langose od babica česnak na langoše langose-babica langoše recept babica české langoše recept babica recepty langoše recept na langoše s kyslou smetanou babicovi recepty langoše top recept na langoše pro děti