Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Datlové koláčky (cukroví)

Ochutnejte toto cukroví inspirované arabskou kuchyní. Těsto je ovoněné růžovou vodou a náplň tvoří datle, máslo a aromatické koření. Cukroví můžete tvarovat speciálními kleštičkami nebo ho upéct ve formičkách.

Hodnocení receptu je 5,0 (31×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 140 min Doba tepelné úpravy: 20 min

160 min (140 min příprava + 20 min tepelná úprava)

3. 8. 2013 15:59

Suroviny pro 3 plechy

3 plechy

cca 150 ks

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie47 681 kJ / 11 396 kcal
Bílkoviny124,46 g
Tuky590,27 g
Vláknina113,83 g
Cholesterol 332 mg
Sodík 818 mg
Sůl1,80 g
Sacharidy1 339,54 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Kleštičky určené na zdobení cukroví zřejmě v Čechách neseženete, náhradní variantou by mohlo byt pečení cukroví ve formičkách např. na košíčky, nebo nějaký náhradní způsob zdobení. Samozřejmě je možné cukroví tvarovat také jinak než do formy válečku, těsto i naplň jsou poddajné, dobře tvarovatelné.

Datlové cukroví je receptem arabské kuchyně, připravuje se většinou v období svátku, zejména po postním měsíci ramadanu.

Do těsta se dále přidává špetka koření Mahlab, které je vyrobeno z drcených semen určitého druhu třesně, přesněji Sv. Lucie. A dále trocha drcené pryskyřice Mastixu. Obe koření lze vynechat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mahlab

http://botany.cz/cs/pistacia-lentiscus/

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Lenka

5. 12. 2013 19:36

aisha: děkuji za odpověď. Jsem z toho mletí datlí tak zblbá, že jsem zapomněla poděkovat.

Lenka

5. 12. 2013 19:35

Dobrý večer, nemáte někdo, prosím, nějaký fígl na to, jak datle pomlet? Použila jsem na ně mlýnek na maso (mám nový výkonný robot), prvních asi pět datlí se krásně pomlelo na hladkou pastu a ty ostatní vytvořily sladkou lepkavou hroudu, která mlýnek totálně zalepila a ucpala. Takže jsem půl hodiny dávala mlýnek do pořádku. Pak jsem to zkusila struhadlem na starém robotu. Výsledek byl nepatrně lepší, ale robot vydával takové zvuky, že bylo jasné, že už to déle nevydrží. Zítra si zkusím vypůjčit od tchýně starý ruční masový mlýnek, ale nevím, jestli na to bude moje síla stačit, datle jsou dost tuhé. :-(

aisha

2. 12. 2013 20:32

Lenka: Děkuji. Cukroví vydrží i více jak měsíc, osobně odzkoušeno! ;-)

Lenka

2. 12. 2013 18:25

Dobrý den, moc se mi líbí toto cukrovíčko, chtěla bych ho vyzkoušet. Zajímalo by mě, jestli je určeno k okamžité spotřebě, nebo jesli se může skladovat jako vánoční cukroví, případně jak dlouho? Děkuji.

rebeka rebeka

14. 8. 2013 17:52

:-O:-O:-O nemá slov... něco něžně překrásného, vypadá to jako krajkoví:-*:-* bez mučení se přiznám, že na tohle já nemám... ani nervy, ani trpělivost ani buňky:-( ale chu´t to mám a náramnou:-D:-D posílám bod, jinak nelze:-K:-K:yes::yes:

pipre pipre

11. 8. 2013 16:11

Juj, to mi nějak uniklo:-O Tak to vypadá nádherně:yes::yes: +22

aisha

11. 8. 2013 15:52

Anna Kocikova: Dekuji...:-K:-K

aisha

11. 8. 2013 15:51

Jitka: V arabskem obchode by je mohli mit. Presny nazev nemaji, jen klesticky na zdobeni, arabsky mal'at kaek.

spagetka spagetka

11. 8. 2013 04:35

Jitka:sjeď dolů na můj odkaz a pročti i reakci autorky

Jitka

11. 8. 2013 03:24

Jak se jmenuji ty klesticky a kde se daji koupit? Meli by je v arabskem obchode s potravinami?:-))

Anna Kocikova Anna Kocikova

6. 8. 2013 17:15

:-O:-OCo to je za nádheru:-*:-KJá jsem tady pár dní nebyla,tak beru recepty,co mi utekly a toto je teda skvost:-KMarti,máš moc šikovné ručičky:-*Tohleto bych jednou chtěla vážně ochutnat:-p:yes::-K

magdalenka magdalenka

4. 8. 2013 22:10

Neskutočná krása, to pečivo je ako krajkové. A tvoja zručnosť, trpezlivosť, šikovné ručičky sú úžasné tiež.

varilamyskakasicku varilamyskakasicku

4. 8. 2013 16:25

;-):-p:yes:

Joskob

4. 8. 2013 15:19

:-):yes:

yanull yanull

4. 8. 2013 11:11

aisha:Výborný nápad, tento "mišmaš", jak já mu říkám, dávám jako náplň do perníčků a je to moc dobré, nakonec může vzniknout i nový druh cukroví: česko-arabské nebo arabsko-české;-):-):-K
Martinko, datlové řezy nyní dělat určitě nebudu, ale chceš-li, pošlu ti recept a můžeš si je upéci na oslavu vašich svátků a pak je sem dát též;-):-K

1 2 3 4

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: datlová pasta recepty recepty z datlove pasty kuličky z datlové pasty datlove vánoční cukroví vánoční cukroví z datlové pasty datlová pasta datlová náplň cukroví s datlemi datlova pasta recept cukrovi s datlovou pastou recept z datlové pasty datlove testo co z datlové pasty maamoul dort z datlove pasty pečeme z datlové pasty recepty s datlovou pastou pečení z datlové pasty arabské datlové cukroví recepty na cukroví

Suroviny: mouka hladká, tuk rostlinný, olej rostlinný, voda, datle, skořice mletá, mletý anýz, koření hřebíček, máslo

TopRecepty.cz

Datlové koláčky (cukroví)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/5Myv