

Tvarohový koláč se zajímavým efektem
Suroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 80 g másla
- 1 vejce
- 2-3 lžičky bílého jogurtu
- špetka soli
- (Na pracovní desku dáme nejdříve sypké ingredience, přidáme změklé máslo, vejce, jogurt a vypracujeme hladké těsto. které zabalíme do potravinové folie)
- Tvarohová náplň:
- 400 g měkkého tvarohu
- 4 žloutky a z bílků sníh
- 100 g cukru (kdo má rád sladší, přidá cukru více)
- 1 vanilkový cukr
- citronová kůra
- 10 lžic mléka
- Vše ušlecháme a přidáme
- 1,5 sáčku vanilkového pudingu
- (a opět dobře ušleháme. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků)
- Náplň rozdělíme na dvě části.
- Do jedné přidáme:
- kakao nejlépe holandské které je tmavé a opět dobře prošleháme
- Také můžete použít ve vodní lázni rozehřátou čokoládu hořkou
Postup přípravy receptu
Z těsta vyválíme placku, kterou dáme do formy a dno propícháme vidličkou viz foto. Lžící dáváme vždy na střed tvarohové náplně, které střídáme. Místo lžíce lze použít mikrotenové sáčky s ustřiženým růžkem.
Pak děláme špejlí, od kraje formy ke středu, na povrchu čáry, koláč takto rozdělíme na osm dílů.
Pak tyto díly špejlí rozdělíme zase od středu formy ke kraji, tím vznikne tento zajímavý efekt-mustr. Koláč dáme do vyhřáté trouby na 180°C (horkovzdušná na 160°C) a pečeme 40 minut.
Poznámka od kuchařky
Tento koláč lze také udělat i s třeným těstem na bábovku, jen místo bábovkové formy použijeme formu dortovou. Mustr však z tohoto těsta není tak výrazný jako u tvarohové náplně.
Můžete také použít jiný tvar formy-třeba pyrexovou oválnou, obélníkovou nebo čtvercovou, pak vznikou i další zajímavé efekty.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Tvarohový koláč se zajímavým efektem
-
JarkaZ:Já používám teflonovou formu, ale tu klasickou-hliníkovou bych vymazala a vysypala noukou. Těsto má poměrně málo tuku a mohlo by se přichytit
-
dotaz: má se vymazat a vysypat forma?
-
U nás tvaroh taky rádi a pokrmy z něj sladké i slané
Dík za bodíky -
Pěkný a určitě dobrý koláč
-
Pěkný
, tvarohové máme rádi