Suroviny
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 266 kJ / 64 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 1,79 g |
Tuky | 0,35 g |
Vláknina | 5,64 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 12 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 11,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Držky dobre premývame v niekoľkých vodách, kým sú bez pachu. Uvaríme v tlakovom hrnci so soľou do mäkka. Po uvarení nakrájame na rezance. Prípadne si kúpime hotové predvarené a nakrájané - tie tiež zvyknem chvíľku prevariť.
Krok 2: Pokrájanú cibuľu speníme na oleji, prípadne masti.
Krok 3: Pridáme mletú papriku, nakrájanú papriku a paradajky, vložíme držky, podlejeme vývarom.
Krok 4: Varíme, dochutíme feferónkou, cesnakom, dosolíme, ku koncu pridáme majoránku, tekuté korenie (Maggi), libeček.
Jedlo je husté - nie je to polievka!
Jedlo je husté - nie je to polievka!
Zveřejněno 29. 3. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/El8W
Moje poznámka
Dršťky na paprice - maďarský pacalpörkölt
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/El8W
Nejnovější recepty
Kedlubnová polévka
Přidáno před 5 hodinami
Pavučinkový makový závin.
Přidáno před 16 hodinami
Pizza Valencia
Přidáno před 20 hodinami
Kuře na šalvěji pečené v mléce
Přidáno 2. 5. 2025 11:01
Gravlax vejce
Přidáno 1. 5. 2025 19:16
Cuketové válečky ve slanině
Přidáno 1. 5. 2025 09:43
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Vepřová kotleta s houskovým knedlíkem
Pisarak před 15 minutami
Toskánský bůček
poirotka před 1 hodinou
Vajíčková tlačenka
pavelcicha před 1 hodinou
Zadělávaná mrkev s hráškem
Mimino před 1 hodinou
Chilli con zeleninka
jana-bartikova@seznam.cz před 3 hodinami
Kuřecí kousky se žampiony v sýrové omáčce
Lucie 66 před 3 hodinami
Půlnoční flamendr
Slavista62 před 5 hodinami
Vepřový flamendr z kýty podle starého receptu
Slavista62 před 5 hodinami
Kuřecí restovaná játra
Loiza před 14 hodinami
Tématické fráze:
drstky na paprice,
dršťky,
držkovy perkelt,
držky na paprice,
hovězí držky,
držky recepty,
drskova polevka,
dršťky recepty,
držky recept,
perkelt z drštek,
dršťky recept,
držky,
držky na smetaně,
držková polévka z předvařených držek,
drškový perkelt,
dršková polévka recept,
babicova držková polévka,
recepty z drštěk,
hovězí držky recepty,
držky na paprike
Suroviny:
dršťky,
cibule,
olej,
paprika sušená sladká,
paprika čerstvá zelená,
feferonka,
rajče,
česnek,
majoránka,
sůl,
libeček,
maggi
Komentáře (13)
V našich končinách a v našej rodine sa pacalpörkölt varil vždy takto, síce je to zo slovenskej strany Dunaja, ale sme maďarskou kuchyňou značne ovplyvnení. (Netvrdím, že toto je ten najpravejší recept. Len ja to varím takto.) V Maďarsku si v reštaurácii dávam často aj držky - pacalpörkölt, obyčajne s haluškami (nokedli alebo galuska). Niekde majoránku kuchári pridávajú, niekde nie. Výskumu držkového perkeltu som sa viac nevenovala.
Makó a okolie je preslávené pestovaním cibule, nie papriky.
Pestovaním papriky sú známe oblasti Szeged, Kalocsa, Bogyiszló, Cece.
Pekný večer!
Libeček, majoránka a hlavně Maggi či jiné tekuté koření tam vůbec nepatří. Tyto věci v maďarské kuchyni se vůbec nebo jen málo používají.
Ve finále to má mít mírně zahuštěnou šťávu červené barvy. Chuť se u maďarských jídel tohoto typu dělá na mírně pálivou (aby mohl jíst každý) a na stole se přidává pálivá paprika - sušená, mletá, čerstvá či dnes i v krému - aby si to mohl každý dle své chuti přikořenit. Standardní příloha v Maďarsku jsou obyčejné ve vodě vařené brambory plus čerstvý bílý pšeničný chléb. Chléb se v Maďarsku standardně podává skoro ke všemu, i když je na talíři jiná příloha. Dobrou chuť!
Bazalka, na kilo držiek dávam 1 papriku, 1-2 paradajky, veľmi zeleninové to nie je. Je to hlavne držkové a pálivé - v originál maďarskej úprave.