Povidlové nebo makové buchty (Süße gefüllte Buchteln)

veganotic Kuchařka: veganotic

Dietní recepty , Veganské 14 názorů

Suroviny

1 kostka čerstvého droždí
200 - 300 ml sójového mléka či jiného rostlinného/ořechového mléka (držte se spíše na 200 ml, ev. přidejte dle potřeby)
50 g cukru krupice
500 g hladké mouky
1 vrchovatá lžíce sójové mouky či hrašky vanilka či sojanézy (možno vynechat)
špetka soli
kůra z 1 nejlépe chemicky neošetřeního citrónu
2 lžíce vanilkového extraktu či část cukru nahraďte vanilkovým cukrem
60 g rozpuštěného rostlinného másla (např. AlsanBio, ViveBio či Provamel) + další na potření buchet
2 lžíce rumu
1 lžíce moučkového cukru
švestková povidla či maková náplň
Recept si zatím oblíbili 3 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Droždí rozdrobte do misky, zalijte 100 ml vlažného (ne horkého, ne studeného!) mléka, přidejte lžičku cukru a rozmíchejte na kaši.

  2. Zakryjte a v teple nechte vzejít kvásek.

  3. Do mísy dejte cukr a dobře ho prsty promněte s citrónovou kůrou.

  4. Do stejné mísy prosejte mouky se solí, zamíchejte, přidejte a vlažné rozpuštěné rostlinné máslo.

  5. Postupně přidávejte zbylé mléko, dobře hněťte rukama či v kuchyňském robotu a vypracujte měkké těsto.

  6. Poprašte těsto moukou, mísu přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.

  7. Po vykynutí těsto rozválejte na centimetr tenký plát a nakrájejte na čtverečky 5 x 5 cm.

  8. Poté prostě dělejte buchty :).

  9. Skládejte je do dobře vymazaného pekáčku, ze všech stran každou buchtu potřete rozpuštěným rostlinným máslem, aby se okolní nepřilepily.

  10. Troubu předehřejte na 190°C a buchty nechte ještě čtvrt až půl hodiny kynout v pekáčku.

  11. Poté vložte do trouby, snižte teplotu na 180°C a pečte 10 minut, poté opět snižte teplotu, tentokrát na 170°C a dalších 15 minut dopékejte.

  12. Ještě horké buchty potřete rumem smíchaným s cukrem a dvěma lžícemi horké vody.

  13. Vychladlé pocukrujte.

Poznámka

Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 228 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Povidlové nebo makové buchty (Süße gefüllte Buchteln)

  • zujali zujali

    Teda nevím jestli bych takové buchty upekla.:-(

    Odpovědět

  • Nadja Nadja

    :-( Chudák hloupý Honza - vždyť by ani nevěděl, co mu to máma do ranečku dala!:no:

    Odpovědět

  • MajaV MajaV

    Doufám, že některá rozumná moderátorka název receptu opraví na český. Tento v překladu znamená 'Sladké plněné buchty' a tedy žádný název pro krajovou specialitu, kde by snad cizí název byl akceptovatelný.

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

    Dajda: Naprostý souhlas, s tím, co je tu napsáno:yes::-K. Vím, že to k receptu nepatří, ale ještě mi vadí všudypřítomné anglické nápisy téměř na každém tričku, hlavně v pořadu Prostřeno. Divím se, kde zůstala naše česká hrdost. Pak se divíme, jak na tom jsme. Troufám si napsat, že v mnoha případech anální alpinisté:-(:no:.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Dajda: Terezko, právě, že chceme být světoví za každou cenu:-// Jen jsme bohužel všem ostatním k smíchu, jak trapně se chováme.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    tejaja: No právě, Terezko, teď jsi uhodila hřebíček na hlavičku. Asi před dvěma týdny jsem tu vedla diskusi na téma, proč nazývat každý tvarohový koláč chessecake a každou kakaovou buchtu brownies. Podle mě je to blbost.Cheesecake je cheesecake a my u nás v Čechách pečeme tvarohové koláče a řezy jinak, ale stejně dobře. Chceme být světoví za každou cenu a přitom naše české služebné šířily za časů Rakouska-Uherska slávu české kuchyně po celé monarchii a jak se všichni oblizovali! :-D

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Dajda: tejaja: souhlasím, jde o tradiční český moučník, proč ho nazývat takto nesmyslně. Když už, tak dát německý název do závorky, i když nechápu vůbec německou variantu názvu.
    Teri, myslíš, že Buchteln je světovější? ;-):-D

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dajda: No jo, ale Buchteln zneje inak ako buchty, nie? :-D

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Stará, známá klasika:-O hlavně tomu dát světácký název;-)

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Buchty jsou přece české jídlo, alespoň takhle mi to před pár léty v Německu líčili. Dělají se v rodinách, kde se najde nějaká babička nebo prababička z Čech - a milují je tam! Ve Vídni se podávají povidlové buchty jako specialita v kavárně Hawelka (majitelé mají české kořeny). Tak proč se vzdávat rodinného stříbra? ;-)

    Odpovědět

  • ota ota(neregistrovaná)

    Souhlasím s tejaja.
    Německý název mohl být umístěn jako druhý, popř. v závorce.
    Jen jedna poznámečka: když tedy německy, tak v němčině píšeme podstatná jména s velkými písmeny.

    Odpovědět

  • mimosa mimosa

    Taky koukám na ten název-můžou být supr,ale podle názvu bych to nenašla.:-O

    Odpovědět

  • PaCaOl PaCaOl

    tejaja::yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ja neviem, ale skutočne nestačí na poctivé české buchty český názov ? :-O

    Odpovědět

Tématické fráze: vídeň kavárna kynuté buchty rodinný recept na makové buchty pravé makové buchty kavarna ve vidni kynuté buchty české buchty ve vídni kavárna vídeň kynuté buchty makové buchty vegan recept c buchty kynuté plněné buchty buchty ve vídni buchty vídeň výborné veganské recepty makové buchty recepty.cz hrnková buchta nemecke.buchty makové buchty buchty makoví makova napln do ceskych buchet é české buchty s povidly recept palačinky v němčin ě