Salát z grilovaných paprik, cibule a chleba

Madla Novak Kuchařka: Madla Novak

Doba přípravy: do 30 minut 2 porce Bezmasá jídla 3 názory

Suroviny

2 větší barevné papriky omyté, na čtvrtky pokrájené, zbavené jadřinců a stopky
2 střední červené cibule oloupané, rozčtvrcené, ale kořínky tam ponechte, ať se jednotlivé vrstvy nerozpadnou
3 tlusťoučké krajíce kvalitního kváskového chleba okrájejte kůrku (je lepší, když není čerstvý) a natrhejte rukama na větší kousky
pažitka nebo zelené výhonky jarní cibulky pokrájené na drobno
olivový olej
1 lžička sušeného česneku
sůl
čerstvě namletý pepř
1/2 lžičky mleté uzené papriky
červený vinný ocet
pokud máte přidejte i umeocet a Tamari sójovou omáčku – ale obojí není podmínkou, jen pro ozvláštnění chuti
kdo má rád, přidá trošku čerstvě podrcených chilli vloček
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozehřejte si troubu s grilem na 220°C, pokud použijete i horkovzduch snižte teplotu na 200°C. Připravené papriky a cibule dejte do mističky se 2 lžícemi olivového oleje, trochou soli a pepře (já přihodila i pár vloček chilli). Pěkně rukama zeleninu okoupejte v olivové lázni (aby se opravdu olej dostal všude) a přendejte na pekáček s pečícím papírem.

  2. Dejte pod gril a po zhruba 3-4 minutách otáčejte jednotlivé kousky zeleniny, aby se lehounce připekly ze všech stran. Na paprikách by se měly utvořit tmavé puchýřky svrchu slupky. A to je správně, přesně to potřebujete. Budete to péct: maximálně 10 minut cibule a cca 12-14 minut papriky. Cibulky bude třeba vyndat o chvilku dřív z pekáčku, aby jste z nich neudělali uhlíky. Používala jsem k manipulování s horkou zeleninou kuchařskou pinzetu (kleštičky).

  3. Do mísy, kde se připravovala zelenina přilijte ještě tak 2 lžíce olivového oleje, přidejte sušený česnek, dosolte a opepřete. Promíchejte metličkou a vhoďte kousky chleba a pěkně obalte každý kousek ochuceným olejem. Do menšího pekáčku s kouskem pečícího papíru přendejte chlebové krutony a dejte do trouby pod gril k zelenině. Pokud tam nemáte místo, tak chleba dejte pod gril až po upečení zeleniny.

  4. Bude to velmi rychlé (cca 5 minut) a bude potřeba kousky chleba jednou otočit, aby se ogrilovaly ze všech stran dokřupava. Doporučuji od trouby neodcházet a vše kontrolovat. Snadno se to celé může připálit…

  5. Až budou cibule hotové, vyndejte je z pekáče a papriky ještě na chvíli vraťte pod gril. Rozdělte lehce vychladlé cibulové čtvrtky na jednotlivé vrstvy cibulových lístků, ukrojte ostrým nožem kořínky. Dejte na chvíli stranou a pokračujte v krasojízdě u grilu

Poznámka

více inspirací, povídání i fotek najdete u mne na blogu: www.korenizivota.com

tento konkrétní recept je ZDE: http://www.korenizivota.com/salat-z-grilovanych-pa...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 84 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Salát z grilovaných paprik, cibule a chleba

Tématické fráze: grilované papriky paprikovy salát s cibulí salát z grilované červené papriky jak oloupat grilované papriky salat z cervenych papriky suchý chléb salát recept horkovzdušná trouba recepty jak nejlépe oloupat papriky paprikovy salat na grilu barevné papriky grilované v troubě grilované cervene papriky grilovaná červená papriks recept chleba na grilování salát z grilovaný h paprik grilovana paprika na kameni grilovaná cibule ogrilovana paprika grilované kousky chleba salát z červených paprik salat z cibulky a papriky

Zapomněl/a jsem heslo