Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Všeobecně se snažíme spotřebu cukru v našich domácnostech snížit, ale při přípravě marmelád a džemů s množstvím cukru obvykle nešetříme. Cukr má vliv na chuť i trvanlivost výsledného produktu.

"Obyčejný" cukr si většinou na začátku sezóny nakoupíme v akci a potom ho používáme při výrobě marmelád a džemů podle potřeby, jak ovoce postupně dozrává. Mezi nejatraktivnější druhy ovoce pro výrobu těchto dobrot patří jahody, třešně, višně, rybíz a meruňky. Některé druhy ovoce můžeme vzájemně kombinovat. Množství cukru lze upravit podle chuti, ale všeobecně se ho snažíme dávat raději méně. 

Jaký cukr do marmelády nebo džemu

Marmeláda je výborným domácím produktem a sladidlo je její důležitou součástí.

  • Nejběžněji používáme obyčejný bílý cukr (řepný), a to krystal nebo krupici. Použití je snadné a levné, zvlášť když se nám podaří nákup za akční cenu.
  • Použít můžeme také cukr třtinový. Použití je obdobné, ale cena vyšší.
  • Někdy se používá med, ale cena je samozřejmě ještě vyšší a tepelná úprava mu neprospívá - vhodnější je proto k použití do marmelád zastudena. Podívejte se, jak připravit vařenou marmeládu s medem.
  • Použít lze také rostlinné sirupy, případně náhradní sladidla. Je třeba počítat s tím, že vše, co použijeme, ovlivní chuť hotového výrobku. Trvanlivost marmelád po otevření bývá při použití alternativních sladidel kratší.
  • Oblíbenou alternativou obyčejného cukru je cukr želírovací, který v sobě kromě cukru obsahuje také želírovací prostředek. Houstnutí marmelády (nebo džemu) pak probíhá rychleji, cukru stačí méně a ovoce není třeba vařit příliš dlouho. Některé druhy ovoce rychle želírují i bez použití želírovacích prostředků (např. rybíz).
Máte zkušenosti s použitím jiných sladidel (místo obyčejného cukru) do marmelád a džemů? Budeme rádi za vaše rady a postřehy, které nám napíšete do komentáře pod článkem.
Podle následujícího videa si můžete připravit výborný jahodový džem, tentokrát s krupicovým cukrem. Tato pochoutka výborně chutná k palačinkám.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky