Jaký cukr do marmelády a džemu? Výběr ovlivní chuť, houstnutí i trvanlivost produktu
Všeobecně se snažíme spotřebu cukru v našich domácnostech snížit, ale při přípravě marmelád a džemů s množstvím cukru obvykle nešetříme. Cukr má vliv na chuť i trvanlivost výsledného produktu.
"Obyčejný" cukr si většinou na začátku sezóny nakoupíme v akci a potom ho používáme při výrobě marmelád a džemů podle potřeby, jak ovoce postupně dozrává. Mezi nejatraktivnější druhy ovoce pro výrobu těchto dobrot patří jahody, třešně, višně, rybíz a meruňky. Některé druhy ovoce můžeme vzájemně kombinovat. Množství cukru lze upravit podle chuti, ale všeobecně se ho snažíme dávat raději méně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký cukr do marmelády nebo džemu
Marmeláda je výborným domácím produktem a sladidlo je její důležitou součástí.
- Nejběžněji používáme obyčejný bílý cukr (řepný), a to krystal nebo krupici. Použití je snadné a levné, zvlášť když se nám podaří nákup za akční cenu.
- Použít můžeme také cukr třtinový. Použití je obdobné, ale cena vyšší.
- Někdy se používá med, ale cena je samozřejmě ještě vyšší a tepelná úprava mu neprospívá - vhodnější je proto k použití do marmelád zastudena. Podívejte se, jak připravit vařenou marmeládu s medem.
- Použít lze také rostlinné sirupy, případně náhradní sladidla. Je třeba počítat s tím, že vše, co použijeme, ovlivní chuť hotového výrobku. Trvanlivost marmelád po otevření bývá při použití alternativních sladidel kratší.
- Oblíbenou alternativou obyčejného cukru je cukr želírovací, který v sobě kromě cukru obsahuje také želírovací prostředek. Houstnutí marmelády (nebo džemu) pak probíhá rychleji, cukru stačí méně a ovoce není třeba vařit příliš dlouho. Některé druhy ovoce rychle želírují i bez použití želírovacích prostředků (např. rybíz).
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Losos na páře se smetanovou omáčkou a přílohou ve varném mixéru
Přidáno před 12 hodinami
Grilované ovoce s medem
Přidáno před 13 hodinami
Čirokový koláč s ovocem
Přidáno před 17 hodinami
Bulgur s pečenou dýní, cuketou a žampiony
Přidáno před 18 hodinami
Vajíčková lahůdková pomazánka se sýrem
Přidáno 16. 9. 2024 00:10
Chowder s treskou
Přidáno 15. 9. 2024 21:35
Komentáře