Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bagety se starým těstem (old dough, pâte fermentée)

Hodnocení receptu je 4,8 (12×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 072 kJ /
2 168 kcal
Bílkoviny68,50 g
Tuky11,75 g
Vláknina20,90 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 9 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy436,70 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Den předem umícháme staré těsto (pâte fermentée).
Droždí rozmícháme ve vodě, přidáme mouku a sůl a dobře uhněteme hladké těsto, které zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
V závislosti na okolní teplotě – v létě bude stačit ke kynutí i kratší doba.
Nakynuté těsto prohněteme, dobře zakryjeme a uložíme do lednice, odkud ho můžeme v průběhu příštích tří dnů kdykoliv vzít a použít. Krok 2: V den pečení si umícháme těsto – ve vodě rozpustíme droždí, přidáme všechny ostatní suroviny a vymísíme. Ke konci hnětení přidáme i nakrájené kousky starého těsta z lednice (vytažené asi hodinu před zaděláváním, aby se trochu ohřálo).
Výsledné těsto je poměrně dost hydratované, přesto drží při sobě a dá se dobře seškrábnout.
Stěrkou ho vyškrábneme do naolejované širší misky, přeložíme a necháme 30-40 minut kynout. Znovu přeložíme (na naolejovanou misku i na prsty se těsto lepí minimálně) a necháme kynout dalších 30-40 minut. A ještě jednou zopakujeme. Krok 3: Vykynuté těsto opatrně vyklopíme na pomoučenou desku stolu, opatrně urovnáme do obdélníka a lopatkou nebo velkou stěrkou rozkrájíme na 4 pásy – budoucí bagety.
Každou před přenesením na plech opatrně překroutíme, jako když ždímáte utěrku – všechno opatrně a zlehka, ať se těsto nepomačká. Krok 4: Než se na 250°C nahřeje trouba s dlaždicí a starým plechem na horkou vodu, dokynou i bagety. Postříkáme je vodou z rozprašovače, přemístíme i s pečící fólií na nahřátou dlaždici, do rozžhaveného starého plechu chrstneme necelých 100 ml horké vody a troubu rychle zavřeme.
Pečeme asi 10 minut, pak teplotu zeslabíme na 200°C, troubu krátce vyvětráme od páry a dopečeme (přibližně 10-15 minut).

Zveřejněno 26. 6. 2017

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bagety se starým těstem (old dough, pâte fermentée)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MqE3

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bagety se starým těstem (old dough, pâte fermentée)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/MqE3

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (3)

A dodatečně hlásím, že byly výtečné a krásné na řezu (což jsem bohužel nestihl vyfotit). Jako pohoštění v práci s domáci paštikou sklidily úspěch. Děkuji...

Právě upečeno, už chladnou... Těšíme se na ochutnání!

Nádhera, určitě vyzkouším :yes::yes:

Tématické fráze:
jak udělat bagetu s těstem ne veka, recepty na bagetu, old dough, těsto paté fermenteé, těsto na bakety, louhované kaštanky se starym těstem, dough recept

Suroviny:
voda, mouka chlebová pšeničná, droždí čerstvé, sůl, voda, mouka žitná chlebová, mouka chlebová pšeničná, mouka hladká, droždí čerstvé, sůl

Přidat fotografie receptu