Staré těsto – old dough – pâte fermentée
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 266 kJ / 64 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 9,45 g |
Tuky | 0,63 g |
Vláknina | 5,04 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 13 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 2,52 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz
Pro vyzkoušení mám na Topreceptech recept na chléb se starým těstem:
https://www.toprecepty.cz/recept/43453-chleb-s-p-t...
Další podobný je magdalenky:
https://www.toprecepty.cz/recept/45993-muj-chleb-s...,
.....která tu má s ním i louhované kaštánky:
https://www.toprecepty.cz/recept/45963-louhovane-k...
Opravdu doporučuji staré těsto alespoň jednou vyzkoušet, protože....
....Drtivé většině obyčejného pečiva (tím mám na mysli pečiva nijak výrazně ochuceného – jen z vody, mouky, droždí, soli a někde i tuku) zřetelněně pomůže k plnější, složitější chuti delší kynutí s menším, až minimálním množstvím droždí.
Proto jsou tak oblíbené recepty s prefermenty, kam přijde k mouce a vodě ždibec droždí a preferment zraje v teple místnosti delší dobu, třeba i celou noc. Během té doby se kvasinky pomnoží, v prefermentu proběhne žádoucí štěpení škrobů na složité a jednodušší cukry – potravu pro kvasinky.
Určitá část těchto cukrů v upečeném pečivu zůstane a dělá ho lahodně a zároveň ne rušivě nasládlým.
Delším kynutím je možné z mouky vytáhnout všechny její skryté vůně a chutě tak, až při jídle nebudete věřit, že tahle v ústech vonící dobrota je pouze ze 4-5 obyčejných surovin.
Staré těsto nebo též old dough, pâte fermentée také k prefermentům (předkvašenému základu) patří. Liší se větší hustotou i tím, že je vlastně hotovým těstem, se vším všudy. Jen dalším uložením v chladu lednice vyzrává a ovlivní pak chuť celého těsta, kam je vmíseno.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 2. 2020 11:57
22. 2. 2020 00:02
Pozn. ja staré cesto pridávam na začiatku miesenia cesta ...nemám dojem, že by som tým niečo pokazila, výsledok je vždy dobrý.
28. 12. 2015 19:22
Knedle kysli nádherne.
27. 12. 2015 17:30
27. 12. 2015 16:05
27. 12. 2015 12:11
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 9 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Čevabčiči s bramborem
8181bartova uvařila před 5 minutami
Ruské chlebíčky - zapečené
slavka744 uvařila před 22 minutami
Chutné vafle
PetraJ7 uvařila před 43 minutami
Jednoduché vynikající langoše
Hankapa uvařila před 1 hodinou
Řezy Margot
Madmaus uvařila před 2 hodinami
Chlebová polévka
mondey uvařil před 3 hodinami
Králík na černém pivu a slanině
Jan Nemec uvařila před 3 hodinami
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 4 hodinami
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 4 hodinami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 4 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
7 receptů na domácí chléb: Upečte si čerstvou křupavou dobrotu, na kterou se vám budou sbíhat sliny
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Další recepty
Tématické fráze: staré těsto recepty ze starého těsta staré těsto recept recept na staré těsto dalamanky ze stareho kynutého těsta peceni ze stareho testa recept staré těsto jak udělat staré těsto chleb ze stareho testa staré recepty kynuté těsto s se starým chlebem jak na staré těsto preferment staré cesto stré těsto staré obycejné recepty kynuté těsto podle starého receptu jak vytvarovat rohlíčky z listového těsta top chleb s e stare testo
Suroviny: mouka, voda, droždí čerstvé, sůl,
Staré těsto – old dough – pâte fermentée
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lNog
6 názorů