

Krémové šafránové rizoto se sýrem (bez tuku)
Suroviny 2 porce
- 100 g rýže
- 1 menší cibule
- 0,5 dl bílého vína
- 50 g nízkotučného taveného sýra
- vývar
- sůl
Postup přípravy receptu
Rýži společně s cibulí opražíme v hrnci do světle zlaté barvy. Rýži před použitím nepereme. Připravíme si teplý vývar na podlévání. K opražené rýži přidáme víno, šafrán a sůl, zamícháme a vaříme.
Postupně podléváme vývarem a mícháme, aby se rýže nepřichytávala. Když je rýže měkká a vývaru v hrnci máme cca 1 dl, zamícháme do rizota nízkotučný sýr. Tím získáme krémovou konzistenci bez použití másla.
Podáváme jako samostatné jídlo nebo jako přílohu k masu.
Poznámka od kuchařky
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Krémové šafránové rizoto se sýrem (bez tuku)
-
bofinka: Díky za radu, vyzkouším.
-
Omluva
Níže píši " (na obrázku to na rissoto nevypadá)"
Na dotaz v SZ, zda si nedělám z účastníků zájezdu srandu sděluji: nebylo to úmyslně, zkrátka se mi ta písmenka jaksi pomotalaItalové píší risotto, že
No, že je nás disgrafiků patrně hafo seznáte, když do přítele G zadáte k vyhledání heslo "rissoto"
***
zizala:
Ano, byla použita kulatozrnná rýže.
...à propos: všimli jste si že z regálů se ve prospěch dlouhozrnné rýže takřka vytratila ta nejobyčejnější (levná) kulatozrnná? -
na fotce to fakt nevypadá moc krémově, já bych taky použila jinou rýži, třeba arborio
-
Kocmax: Zkus dat cibuli na teflonovou panev a posol ji. Cibule se zahreje a pusti svou vegetacni tekutinu, ktera obsahuje jak cukr, tak esencialni olej. Za staleho michani cibule zkrehne a dostane urcitou prijemnou barvicku .
Kdezto kulatoznnou ryzi bych oprazila zvlast a pak pridala k horke cibuli, zalila bilym vinem atd. -
Omezení tuku chápu, ale osobně bych dala přednost kulatozrnné rýži, ta ke krémovému risottu prostě patří. Škrob v ní obsažený udělá základ krémovitosti
-
Kocmax: ja si taky myslím, že poznámka třeba v názvu, by ulehčila vyhledávání :) vyjedou recepty a hned by člověk viděl, že je to pro dietu s malým množstvím tuku
-
casino: Dobrý den, jsem ráda, že vám nakonec chutnalo.
Chápu, že jste vařil téměř podle receptu. Dělám to také tak, recepty upravuji podle svých potřeb a beru je jako inspiraci. Jinak k vašim připomínkám:
1. Rýže se opravdu nepere, měla jsem to v receptu zmínit.
2. Původně jsem zkoušela jsem postupovat tak, jak píšete, nejprve rýži a pak cibuli, ale nedopadlo to dobře. Cibule byla syrová a rýže moc hnědá. Když jsem pořadí obrátila, zase se přichytávala cibule, a to hodně. Nejlépe mě tedy vyšlo pražit společně. Bez použití tuku je "smažení" obtížné.
3. Mít po ruce vřelý vývar považuji za samozřejmost, nenapadlo mě to do receptu rozepsat.
4. V receptu je napsáno "postupně podléváme vývarem",. Počet podlití ani množství nesleduji, asi záleží i na tom, na jakou teplotu vaříme, podle toho se vývar vypařuje víc nebo méně.
5. Důležitost stálého míchání jsem měla zmínit.
6. My máme nejraději, když není rizoto příliš suché, proto nechám trochu vývaru a konzistenci "doladím" sýrem.
7. Že se jedná o recepty bez tuku je poznat v poznámce, je tam odkaz na můj blog, který se jmenuje Vaříme bez tuku https://varimebeztuku.blogspot.cz/
Za váš názor vám děkuji a recept rozepíšu podrobněji (praní rýže, míchání a vývar při ruce), aby si někdo kvůli nedostatečnému rozpisu nepřipálil hrnec
Mimochodem, mě se to při mých experimentech několikrát stalo -
"Krémové šafránové rizoto se sýrem"
Kocmax:
Předpokládám, že jste vařila rissoto... (na obrázku to na rissoto nevypadá) Bez másla, bez parmazánu... Ano, jde to, ale důležitý je především způsob vaření.
Uvařil jsem si tedy lehkou večeři podle vašeho rcp
No, téééměř podle vašeho rcp
1. Rýže se nepere. Je to dost důležité a v rcp není zmíněno...
2. Rýži jsem dělal společně s cibulí. Příště bych pražil nejdříve rýži dosklovita a až posléze bych přihodil cibuli na velejemno krájenou a nechal ještě chvilku "smažit".
3. Je důležité mít u ruky vřelý bujón, protože po přidání vína je to otázka sekund, než se přidané víno odpaří. K míchání jsem použil dřevěnou špachtli (rýže má tendenci přichytávat se.
4. Vývar (já použil vodu) se přidává po malých naběračkách a vždy se další troška vývaru přidá až se předešlý vyvaří. Já použil asi 10x malou naběračku vody.
5. Důležité je rýži MÍCHAT, MÍCHAT, MÍCHATRýže se nesmí rozvařit. Rissoto má sice kašovitou konzistenci, ale zrnka jsou skoro al dente.
6. Žádný sýr jsem nepřidal. Samozřejmě by jídlo bylo chutnější, ale ani tak během jídla tekutinu nepustilo.
Příprava vzala 30´, jen jsem jídlo osolil a nepatrně opepřil
Já si docela pochutnal, ale nepřál bych vám vidět obličej paní casinové když viděla, že vařím rissoto bez másla, bez sýra, bez vývaru a bez šafránu
***
Kocmax:
Možná by bylo fajn, někam (do názvu, do poznámky) vložit upozornění, že se jedná o recepty bez tuku -
Eja57: Opravdu je to tak, z důvodu onemocnění jsme nuceni snižovat obsah tuku na minimum. A nízkotučný tavený sýr mě napadá jako jediná alternativa, jak dosáhnout krémové konzistence rizota. Jinak rozhodně nejsem fanoušek tavených sýrů. Zkoušela jsem i jiné druhy nízkotučných sýrů (těch tvrdších) - třeba 20% eidam, ale tu konzistenci to neudělalo. Vždycky se oddělovala tekutina.
-
Na první přečtení byla moje myšlenka "škoda šafránu", tavený sýr
...
Pak jsem se koukla na Tvoje stránky a změnila jsem názor. Pokud opravdu skoro bez tuku ( i když pokud není vývar zeleninový tak v něm asi taky trocha tuku bude), a chceš krémové risotto, tak asi moc možností nevidím. Parmezán moc nízkotučný není
Inspirující stránky, to určitě