Šafránové rizoto se špenátem a žampióny

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Bezmasá jídla 15 názorů

Suroviny

4OO g rýže na rizoto
1 cibule
400 g listového špenátu
250 g malých žampiónů
1 balení šafránových blizen
2 stroužky česneku
silný horký vývar
máslo
olivový olej
pepř
sůl
strouhaný parmazán
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme vařící vývar, který budeme mít po celou dobu přípravy pokrmu po ruce, a vylouhujeme v něm šafrán.

  2. Žampióny překrájíme na poloviny nebo na čtvrtiny a přidáme je k vývaru, aby změkly a nasály jeho chuť.

  3. V kastrole rozehřejeme máslo s olejem a necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli.

  4. Poté přisypeme rýži a necháme ji celou obalit tukem.

  5. Promícháváme a jakmile zrnka rýže jakoby zprůsvitní, přilijeme první sběračku horkého vývaru. Po odpaření tekutiny přilejeme další sběračku a tímto způsobem pokračujeme asi 20 minut, tedy do doby, kdy rýže změkne. Průběžně, ale intenzívně mícháme.

  6. K měkké rýži přidáme prolisovaný česnek, špenátové listy a procezené žampióny, trochu másla, dosolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a necháme již mimo plotýnku dojít. Při podávání sypeme parmazánem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 19 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Šafránové rizoto se špenátem a žampióny

  • Jarouš Jarouš(neregistrovaný)

    Italské rizoto považuji za rýžovou kaši. Já uznávám rizoto polosypké, hrudkující, dušené v troubě.

    Odpovědět

  • Jenda1 Jenda1

    Eli, vzpomínám si, když babička přidávala dvě blizny šafránu do hovězího vývaru. Ta sytá, tmavěoranžová až hnědá stopa potápějících se blizen ve vývaru mě fascinovala. Díky tomu měl vývar nádhernou žlutou barvu.
    Eli, moc hezký recept:-p. :-!:-)):yes::yes::-K +10

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jani, jak jsem psala - šafrán normálně dodává Kotányi (takže běžná obchodní síť), je sice o něco dražší než běžné koření, ovšem to se u šafránu předpokládá, respektive je to jedna z jeho vlastností...;-):-D:-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Iljuško, nemám možnost si v práci jídlo ohřát, ale to je je jedno...;-) Nedovedu si ani představit, jak to tam ráno nesu (mám dost papírů, někdy knih, láhev s vodou...je toho moc). Hubla jsem v životě 3x, možná vlastně 4x...2x po porodu a potom 2x za posledních deset let... Vždycky se výsledek dostavil, ale jen proto, že jsem prostě začala jíst míň než doposud a přestala na jídlo myslet. Čím jsem starší, jde to hůř, ale asi kvůli mé pohodlnosti.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Přesně, jak spagetka, hned jsem věděla, odkud vítr vane:-). Eli, kde jen vzít ten šafrán:-S! To vypadá dobře!!:yes:

    Odpovědět

  • ruzena ruzena

    Elizo:yes::yes::yes:mňam:-p

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Á další chuťovka takhle navečer:-D:-D:-D, ale musí chutnat:-p:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    :yes::yes:

    Elizo, co se týká hubnutí, myslím, že máš určitě možnost si v práci jídlo ohřát;-) Ale to je každého věc;-), já jsem zvládala hubnutí při třech směnách :-D a ještě jsem vařila jídlo i pro rodinu :-)

    Odpovědět

  • Lusinda79 Lusinda79

    Elizko zdravím, recept vypadá skvěle, dělám podobně, rýži doporučuji Arborio(běžně v Tescu).Krásný recept a bod letí.

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Tome, já nesním hned tak něco...;-):-D a nakazila jsem i kolegy, takže máme jednu naprosto dokonalou hospůdku, kde mají tak skvělé a nápadité polední menu, že mě mnohokrát inspirovalo i v domácím vaření (jak píše Špagi). Jezdíme za ní tři stanice tramvají, ale opravdu stojí za to. Bohužel nemají polední nabídku na internetu - myslím, že bynechtěli být kopírovaní - jinak bych vložila odkaz. Naštěstí na Žižkově, kde pracuju, je spousta hospůdek, takže i konkurence a je skutečně z čeho si vybrat. Tak a potom hubněte, že :-8:-D:-D? Ale přílohy rozdám kolegům a zůstávám jen na masíčku - to si prostě odepřít neumím...

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Eli, ty dneska teda perlíš:-!;-)krásný a na dietku dost dobrý:-p;-)3.bodík k tobě zběsile letíí:yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jj,Eliz, už vím, máš pravdu. :-8
    thomassinno - no já nevím, ale Eliza chodí do práce, takže domů k plotně asi nemá čas odbíhat :-D:-D, navíc naopak - to je dobře, párkrát tady u svých receptů zdůraznila, že ji to chutnalo právě v restauraci a pak to zkusila sestavit doma ;-);-):-p:-D

    Odpovědět

  • thomassinno thomassinno

    Eli, ty taková kuchařka a stravuješ se po restauracích? :-O To je skoro rouhání :-8 Jinak opět krásně nafocené a ztvárněné jídlo, bodík letí :yes: +2

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Špagetko, kupuji šafrán od Kotányi - v klasickém pytlíčku je ještě jeden pytlíček a uvnitř pár blizniček (nebo co to je...;-) ).
    Jinak já chci také shodit (respektive potřebuji), tak asi budu vařit dietněji - neboj :-D:-D. Líbí se mi Iljušky počin a dietní program, bohužel není pro mě, anžto jsem celé dny v práci, obědvám po restauracích...:-8:-/

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Už prvním slovem v názvu jsem si tipla kdo a... nemýlila se :-D:-D, jen mi řekni, šafránovými bliznami myslíš normální (a pravý nefalšovaný šafrán jako koření)nebo to je ještě něco speciálního? Jinak :-p:-p:-p:yes::yes:, ale nepřeháněj to :-D, od zítřka držím dietku, jenže to bych asi nesměla topky otvírat, jo ale zas tak kaloricky vydatné to nebude....:-p

    Odpovědět

Tématické fráze: rizoto žampiony šafrán cena špenátové rizoto se žampiony šafránové risoto špenátové risoto rizoto se žampiony houbové rizoto se špenátem spenatove rizoto šafrán vaření šafránové koření žampiony rizoto šafrán koření recepty dietní rizoto rizoto se safranem šafrán koření recept spenatove rizoto recept rizoto s žampiony žampiony cena rizoto ze žampiónů dietní špenátové rizoto

Zapomněl/a jsem heslo