Potrnčené podplameňáky
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 830 kJ / 1 871 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,35 g |
Tuky | 9,60 g |
Vláknina | 23,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,02 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 377,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kdysi dávno mívaly hospodyně na pečení chleba vyhražený celý den – pekly několik bochníků najednou.
Aby nemusely děti, které jsou věčně při chuti, čekat dlouhou dobu na upečení a pak i důkladné vychladnutí chleba, ještě před samotným chlebem se v roztopené peci z kousků chlebového těsta pekly podplamenice. Většinou okrouhlé nebo oválné placky, sypané solí a kmínem nebo potírané povidly se pekly hned u žhavých uhlíků, kde přes ně občas šlehnul i plamen z dohořívajícího dřeva – odtud název podplamenice.
(Lidové pečivo v Čechách a na Moravě – J.Šťastná, L.Prachařová)
Názvy placek se různí, stejně jako jejich tvar, kraj od kraje, někde i vesnici od vesnice.
Podplameníky, osúchy, chlebovňáky, šupáky, přípalňáky, kotrouše, odchlebníky….no a v Koryčanech to prý bývaly podplameňáky a ty, které se pekly s povidly, byly „potrnčené“.
Můžete si je vyzkoušet z jakéhokoliv oblíbeného chlebového těsta, zcela určitě budou chutnější kváskové než s droždím.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2017 16:13
Super
20. 12. 2017 14:30
zizala, Frantiska: děkuji Manžel by si ti určitě z legrace posteskl, že on to musí všechno jíst a pak se mu smrskává oblečení
20. 12. 2017 14:23
moc zavidim vsem pro koho varis :)
19. 12. 2017 21:16
To je veliká krása
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pórkové koláčky se sýrem
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí prso, lišky a volské oko (vhodné pro diabetiky)
Přidáno před 2 hodinami
Květákové ragú s čočkou a rajčaty
Přidáno před 2 hodinami
Borůvkové vlnobití
Přidáno před 4 hodinami
Kynutý závin s hruškami a nektarinkami
Přidáno před 4 hodinami
Hruškový koláč s tvarohem a mandlovými lupínky
Přidáno před 4 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Babiččiny smažené bavorské vdolečky
Vendy-N uvařila před 1 minutou
Panenka s červenou čočkou
Moanka uvařil před 2 minutami
Žampiónová polévka
Moanka uvařil před 28 minutami
Kaše z ovesných vloček
Nat124 uvařila před 49 minutami
Hrnková bublanina s ovocem a drobenkou
RenataMaresova uvařila před 50 minutami
Minutková krůtí játra
Eva_H uvařila před 1 hodinou
Vláčný mrkvový dort
Surmei uvařila před 1 hodinou
Pikantní masové miniplacičky
Moanka uvařila před 1 hodinou
Sterilovaná paprika s olejem
Kristof uvařil před 2 hodinami
Kuřecí nudličky v omáčce s hráškem
gabikka uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dalibor z Kozojed: Nejznámější vězeň na Pražském hradě měl nárok na hrách s masem k obědu a zelí s masem k večeři
Pytlácký točenec: Šťavnatá vepřová rolka plněná lehce pikantní voňavou směsí je plná chutí
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Tématické fráze: podplamenice podplamenice recepty recept na podplamenice podplamenice recept kotrouše recept kotrouše recepty co jsou podplamenice podplemenice recept recept kotrouše pečivo podplamenice kotrouše -1 plech recepty kotrouše šupaky recept podplsmenice podplamenice se švestkami podplamenice-recept kotrouše recept kynuté kotrouše-recept kotrouše-recept sladké kotrouše
Suroviny: kvas žitný, mouka žitná chlebová, voda, voda, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl, povidla švestková
Potrnčené podplameňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mm29
4 názory