Potrnčené podplameňáky
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 7 830 kJ / 1 871 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 57,35 g |
Tuky | 9,60 g |
Vláknina | 23,23 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 4,02 g |
Sůl | 10,00 g |
Sacharidy | 377,30 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kdysi dávno mívaly hospodyně na pečení chleba vyhražený celý den – pekly několik bochníků najednou.
Aby nemusely děti, které jsou věčně při chuti, čekat dlouhou dobu na upečení a pak i důkladné vychladnutí chleba, ještě před samotným chlebem se v roztopené peci z kousků chlebového těsta pekly podplamenice. Většinou okrouhlé nebo oválné placky, sypané solí a kmínem nebo potírané povidly se pekly hned u žhavých uhlíků, kde přes ně občas šlehnul i plamen z dohořívajícího dřeva – odtud název podplamenice.
(Lidové pečivo v Čechách a na Moravě – J.Šťastná, L.Prachařová)
Názvy placek se různí, stejně jako jejich tvar, kraj od kraje, někde i vesnici od vesnice.
Podplameníky, osúchy, chlebovňáky, šupáky, přípalňáky, kotrouše, odchlebníky….no a v Koryčanech to prý bývaly podplameňáky a ty, které se pekly s povidly, byly „potrnčené“.
Můžete si je vyzkoušet z jakéhokoliv oblíbeného chlebového těsta, zcela určitě budou chutnější kváskové než s droždím.
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
22. 12. 2017 16:13
Super
20. 12. 2017 14:30
zizala, Frantiska: děkuji Manžel by si ti určitě z legrace posteskl, že on to musí všechno jíst a pak se mu smrskává oblečení
20. 12. 2017 14:23
moc zavidim vsem pro koho varis :)
19. 12. 2017 21:16
To je veliká krása
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 3 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 5 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 16 hodinami
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 21 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Rychlé krémové špagety
Lucie1001 uvařila před 8 minutami
Vločkové "tiramisu"
Ivvettaa uvařila před 14 minutami
Fazolová polévka s mrkví a libečkem
TondaJ uvařila před 24 minutami
Kuřecí řízky v těstíčku
lenkavozihnojova uvařil před 25 minutami
Zeleninová "boloňská" omáčka s červenou čočkou
TondaJ uvařila před 25 minutami
Zeleninová polévka s krupicovými haluškami
bohdana uvařila před 42 minutami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 49 minutami
Velikonoční jidáše
Helciv uvařila před 1 hodinou
Jablková bábovka
Eliska_d uvařila před 1 hodinou
Hrnková buchta (s čímkoliv)
TynkaBal uvařila před 2 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Další recepty
Tématické fráze: podplamenice podplamenice recepty recept na podplamenice podplamenice recept kotrouše recept kotrouše recepty co jsou podplamenice podplemenice recept recept kotrouše pečivo podplamenice kotrouše -1 plech recepty kotrouše šupaky recept podplsmenice podplamenice se švestkami podplamenice-recept kotrouše recept kynuté kotrouše-recept kotrouše-recept sladké kotrouše
Suroviny: kvas žitný, mouka žitná chlebová, voda, voda, mouka chlebová pšeničná, kmín drcený, sůl, povidla švestková
Potrnčené podplameňáky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/mm29
4 názory