Pomerančová marmeláda - není nahořklá

zizala Kuchařka: zizala

Zavařeniny 0 názorů

Suroviny

1 kg čisté pomerančové dužniny
kůra ze 2 pomerančů
1 kg cukru
šťáva z 1 citronu
- pokud chcete mít marmeládu hustší - viz obrázek - pak ještě pektin v množství na 1 kg ovoce podle doporučení výrobce
Recept si zatím oblíbilo 21 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Pomeranče příčně rozpůlím a vydlabu ostrou lžičkou, to je nejrychlejší způsob. Pozor na jadérka, která jsou hořká. Šťávu samosebou zachytíme. Čistou dužninu i se šťávou zvážím, případně pokrájím na menší kousky. Ze dvou dobře omytých nejlépe bio pomerančů tence skrojím (třeba škrabkou na brambory) oranžovou část kůry bez bílé vrstvičky pod ní. Kůru dáme vařit do čisté vody na 10 minut. Pak vodu vyměníme a opět vaříme 10 minut. Necháme zchladnout a pokrájíme na tenké nudličky.

  2. K dužnině přidám připravenou kůru, kolik vážila dužnina, tolik dám cukru (případně pektin rozmíchaný v cukru) a vařím, dokud nezačne marmeláda želírovat (zkusíme kápnout na studený porcelánový talířek). Pak liju horké do čistých, suchých, horkých sklenic, ihned uzavřu, otočím dnem vzhůru a nechám zchladnout. S pektinem je marmeláda pevnější, nestéká.

Poznámka

Finta s dvakrát vařenou kůrou v čisté vodě podle kamarádky Jitky S. Díky tomu a díky čisté dužnině bez mezistěn není marmeláda hořká jako ty kupované.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 56 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pomerančová marmeláda - není nahořklá

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: pomerančová marmeláda recept domácí pomerančová marmeláda

Zapomněl/a jsem heslo