Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Suroviny pro 1
1
Nutriční hodnoty
Energie | 2 449 kJ / 585 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 11,26 g |
Tuky | 12,16 g |
Vláknina | 5,32 g |
Cholesterol | 20 mg |
Sodík | 560 mg |
Sůl | 1,40 g |
Sacharidy | 105,06 g |
Postup přípravy
Poznámka autora receptu
Vhodné pro kukuřici typ setá (koňský zub, dent). Lze použít i pro typ cukrová. Pukancová je zpracovaná pražením.
Výše uvedený postup je kombinací mexicko-českého postupu vaření s americkým doplňkem pro vaření samotných zrn.
Zásaditá látka je nezbytná pro správné trávení kukuřice (ověřil opakovaně autorův žaludek - studené tíživé pocity).
Anglicky vysvětleno:
en.wikipedia.org/wiki/Nixtamalization
Včetně nebezpečí onemocnění pellagrou (uvedeno v článku v odkazu).
Pro znalé dějin vaření doporučuji srovnat s otravami solaninem ze syrových brambor v 18. století v Evropě.
www.toxicology.cz/modules.php?name=News&file=article&sid=71
Bylo to z neznalosti.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
25. 4. 2020 23:17
Nemám s hašeným vápnem zkušenosti. Jen jsem použil popis z anglického textu. Osobně se domnívám, že pokud je technický hydroxid vápenatý používaný k nakládání vajec se skořápkou, měl by postačovat i pro vaření.
Doporučil bych spíše obrátit se na výrobce, nebo prodejce.
Radil bych k opatrnosti při použití, přeci jen jde o žíravinu. Nezapomenout na neutralizaci po vaření.
19. 4. 2020 16:30
Nebo jinak...je jedno jaké to je?
Například tady prodávají dva druhy technický a certifikovaný a cena je 4x dražší u toho certifikovaného ???? https://www.drhoffmann.cz/hydroxid-vapenaty-p-a-50...
5. 1. 2020 12:26
Jak libo. Při spotřebě kolem 7 kg kukuřice za rok můžete porovnat, zda paběrkování kukuřice a dřevěný popel zadarmo je levnější, než konzerva s plechovkou k zahození a kupovaný B-komplex.
4. 1. 2020 14:58
3. 1. 2020 21:27
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 44 minutami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 5 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 5 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 6 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 8 hodinami
Bramborový bochníček
Přidáno před 13 hodinami
Právě bylo uvařeno:
Nadýchaný perník
Haninaa uvařil před 59 minutami
Houbovo-pórkové vepřové maso
Elivet uvařil před 1 hodinou
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Moanka uvařila před 1 hodinou
Čokoládové muffiny bez mléka
Wanilor uvařila před 3 hodinami
Brownies I.
MarenkaKonvalinkova uvařila před 4 hodinami
Mleté maso s těstovinami z jedné pánve
Moanka uvařila před 6 hodinami
Frankfurtská jemná polévka
Pavla91 uvařil před 7 hodinami
Rychlá smetanová pepřová omáčka
Panova uvařila před 7 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: vaření zrn kukuřice
Vařená kukuřice/ klas, digesce, louhování (nixtamalizace), základní
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wW5X
5 názorů