Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou

evosheek Kuchař: evosheek

4 porce Vepřové maso 6 názorů

Suroviny

Na perkelt:
800 g vepřová kýta
30 g sádlo (nebo dle libosti)
1 cibule (velká, nasekaná)
3 lžičky sušené papriky
1 zelená paprika (nakrájené na kostičky)
1 žlutá paprika (nakrájené na kostičky)
100 g sušených rajčat (nasekaných)
sůl
špetka mletého římského kmínu
1 stroužek česneku
1 lžička mletý pepř
Na tarhoňu:
1 kg hrubé mouky
4 vejce
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Perkelt: Očištěné maso nakrájíme na 2 cm kousky.

  2. Osmahneme cibuli na sádle až zesklovatí, a zaprášíme paprikou. Přidáme maso, papriky a rajče, sůl a promícháme, pak zakryjeme a necháme dusit.

  3. Přivedeme k varu a vaříme asi 90 minut dokud maso nezměkne.

  4. Podáváme s haluškami nebo tarhoňou, popřípadě brambory a zapíjíme červeným vínem, jako je Egri Bikaver. Český strávník si může posloužit knedlíkem a pivem.

  5. Tarhoňa: Vypracujeme těsto z uvedených surovin - mouky a vajec. Uhnětené těsto protlačíme velkým kovovým sítem tak, aby vznikaly drobné kuličky - tarhoňa.

  6. Většinou vždy připravujeme větší zásobu, tarhoňu usušíme např. na slunci, na vzduchu nebo v troubě a pak v sáčcích z řídké tkaniny uchováváme na vzdušném místě.

    Hodně štěstí a Dobrou chuť! - Jó étvágyat!

Poznámka

Pörkölt je jedním ze čtyř pilířů maďarské kuchyně. Co my Češi obecně považujeme za Vídeňský guláš (Gulyás) je vlastně pörkölt. Perkelt ("porkölt") je vždy připravován z kuřecího,vepřového, hovězího, skopového nebo jehněčího masa s malým množstvím husté šťávy, která je vytvořena rozvařením velkého množství nadrobno nakrájené cibulky. Přidáním smetany se perkelt mění na paprikáš. Paprikáš ("paprikás") můžeme také připravit z jakéhokoliv masa. Obvykle obsahuje méně papriky než perkelt. Do paprikáše se přidává několik minut před podáním hustá smetana, ke zjemnění chuti. Třetím pilířem maďarské kuchyně je guláš ("gulyásleves"). Ten se liší od perkeltu tím, že má mnoho štávy. Rozdíl mezi gulášem a perkeltem je ten, že perkelt podléváme během dušení co nejméně, kdežto guláš ředíme hodně vodou a proto ke konci vaření obsahuje velké množství šťávy.

Posledním pilířem této kuchně je tokáň ("tokány"). Obvykle je připravován z hovězího, skopového a jehněčího masa. Od perkeltu se liší tím, že maso krájíme na krátké, tenké proužky. Připravujeme ho bez papriky, místo ní dáme jiná koření jako je černý pepř a majoránka, které nikdy nepřidáváme do perkeltu a paprikáše. Někdy můžeme přidat houby nebo fazole a hlavně smetanu.

http://dadala.hyperlinx.cz/hov/hovr0002.html

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 172 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sertéspörkölt – Vepřový perkelt s tarhoňou

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    ;-)Bibinka: Sádlo dle libosti. Já to klidně opravím. Ale rozhodně sádlo!

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    evosheek: Ivo, takového něco podobného dělám a ani nevím, že je to maďarský perkelt:-D;-) Zdá se mi, že toho sádla je moc, máš to mastnější, já dávám jen tak 1 lžíci. Jinak souhlasím, že sušená rajčata nemají chybu a taky je mám moc ráda:-p Jinak se mi recept líbí a dávám ti 5.bod:yes:

    Odpovědět

  • Olinka5555 Olinka5555

  • magdalenka magdalenka

    evosheek:aj ja ich milujem...;-)

    Odpovědět

  • evosheek evosheek(autor receptu)

    magdalenka: Souhlasím s tebou! Sušená rajčata jsou v maďarské klasice neznámým pojmem, leč v mé kuchyni jsou.....

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Chcela by som podotknúť, že maďarskú kuchyňu trochu poznám a nestretla som sa v nej s tarhoňou iba uvarenou vo vode - ako to máš na fotke, ak dobre vidím. Správny Maďar ju vždy najprv osmaží na oleji, masti do bledohneda a až potom zaleje vriacou vodou a uvarí. Je oveľa chutnejšia, ako keby sa len uvarila vo vode. Tak isto klasická kuchyňa nepoužívala sušené paradajky do pörköltov, len čerstvé.
    Inak, nič proti receptu...

    Odpovědět

Tématické fráze: vepřový perkelt rajčata papriky vepřovy perkelt jehněčí perkelt recepty s tarhoňou perkelt maďarský perkelt s tarhoňou maďarský guláš s tarhoňou hovězí perkelt guláš s tarhonou jak připravit tarhoňu rozdíl mezi gulášem a perkeltem recept s tarhoňou hovězí s tarhoňou vepřový perkelt recept perkelt z hověziho masa maďarský perkelt a tarhoňa s tarhoňou recept maso s tarhonou tarhoňa s vepřovým masem s tarhonou