

Květák zapečený v sýrovo-slaninovém bešamelu
Suroviny 4 porce
- 1 středně velký květák
- 200 g anglické slaniny vcelku
- 1 cibule
- 2 tavené sýry typu Smetanito (po 50 g)
- máslo
- 100 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- hladká mouka
- sekaná petrželka
- muškátový oříšek
- podravka nebo vegeta
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
Květák rozebereme na růžičky a asi 5 minut povaříme v osolené vodě.
Slaninu nakrájíme na nudličky a spolu s velmi drobně nasekanou cibulkou ji opékáme asi 10 minut. Podle potřeby přidáme máslo.
Zasypeme asi dvěma lžícemi hladké mouky, promícháme a zalijeme mlékem a smetanou. Uvaříme hustý bešamel, ve kterém necháme rozpustit tavené sýry.
Osolíme, opepříme, postrouháme muškátovým oříškem a případně dochutíme vegetou.
Bešamel dobře promícháme s povařeným květákem, vsypeme do zapékací misky a vložíme do trouby rozehřáté na 200°C asi na půl hodiny.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Květák zapečený v sýrovo-slaninovém bešamelu
-
To jsem ráda, že jsi tak rychle vyzkoušela a že chutnalo
. Fotka je úžasná. Mimochodem, s tou parmazánovou strouhankou je to výborný nápad, dokonce mi zbyla z předchozího vaření (ta stehýnka s parmazánem) a bohužel mě nenapadlo to s ní posypat
. No jo, no... Tak podruhé...
-
Dnes byl k obědu, před koncem zapékání jsem jej posypala strouhankou promíchanou s parmezánem. Moc jsme si pochutnali.
. Takto vypadala manželova porce k obědu.
-
Tak to je moc dobré, dělám podobně, ale místo anglické používám šunku. Díky za připomenutí, příště dám taky anglickou
a je to +
-
Eli, hned bych si dala, tak si jdu raději dát dalamán a šunku, abych se mohla na ty recepty vůbec podívat
-
Eliz, děkuji, já věděla, proč kupuju květák, který mají v Albertu v akci
-
zajímavé
-
Alenko, doufám, že ti bude chutnat, když už tě recept vyhnal ven pro květák...
Všem děkuji za milá slova a body - samozřejmě. Vařte a foťte! -
Me moc chutna spojeni kvetaku s besamelem a kdyz si k tomu domyslim jeste tu slaninku,
nemohu nez dat bodik.
-
mnam.... nemozem sa rozpisovat bezim kupit kvetak a leti bodik, lebo kvetak lubim a takto som to este nepoznala a nerobila, ale odhadujem to, ze to bude u mna velmi oblubeny recept
-
Elizo, to je jistě dobrota, květák jsem spotřebovala do těch ledvinek, ale až ho v brzské době koupíme, tak jdu na to
Tu chuť mám úplně jasnou a posílám ti boda
-
mám v lednici "hlavu" květáku, další tip jak jej připravit