Květák zapečený v sýrovo-slaninovém bešamelu

Eliza Kuchařka: Eliza

4 porce Zeleninová jídla 11 názorů

Suroviny

1 středně velký květák
200 g anglické slaniny vcelku
1 cibule
2 tavené sýry typu Smetanito (po 50 g)
máslo
100 ml mléka
100 ml smetany ke šlehání
hladká mouka
sekaná petrželka
muškátový oříšek
podravka nebo vegeta
pepř
sůl
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky a asi 5 minut povaříme v osolené vodě.

  2. Slaninu nakrájíme na nudličky a spolu s velmi drobně nasekanou cibulkou ji opékáme asi 10 minut. Podle potřeby přidáme máslo.

  3. Zasypeme asi dvěma lžícemi hladké mouky, promícháme a zalijeme mlékem a smetanou. Uvaříme hustý bešamel, ve kterém necháme rozpustit tavené sýry.

  4. Osolíme, opepříme, postrouháme muškátovým oříškem a případně dochutíme vegetou.

  5. Bešamel dobře promícháme s povařeným květákem, vsypeme do zapékací misky a vložíme do trouby rozehřáté na 200°C asi na půl hodiny.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Květák zapečený v sýrovo-slaninovém bešamelu

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    To jsem ráda, že jsi tak rychle vyzkoušela a že chutnalo :-). Fotka je úžasná. Mimochodem, s tou parmazánovou strouhankou je to výborný nápad, dokonce mi zbyla z předchozího vaření (ta stehýnka s parmazánem) a bohužel mě nenapadlo to s ní posypat :-S. No jo, no... Tak podruhé...

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    Dnes byl k obědu, před koncem zapékání jsem jej posypala strouhankou promíchanou s parmezánem. Moc jsme si pochutnali. ;-) :yes:. Takto vypadala manželova porce k obědu.

    Odpovědět

  • maris maris

    Tak to je moc dobré, dělám podobně, ale místo anglické používám šunku. Díky za připomenutí, příště dám taky anglickou:-p a je to +:yes:

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Eli, hned bych si dala, tak si jdu raději dát dalamán a šunku, abych se mohla na ty recepty vůbec podívat:-)):yes:

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Eliz, děkuji, já věděla, proč kupuju květák, který mají v Albertu v akci :-D:-D:-p:yes:

    Odpovědět

  • džango džango(neregistrovaný)

    zajímavé ;-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Alenko, doufám, že ti bude chutnat, když už tě recept vyhnal ven pro květák...;-):-))
    Všem děkuji za milá slova a body - samozřejmě. Vařte a foťte! :-K

    Odpovědět

  • bara.it bara.it

    Me moc chutna spojeni kvetaku s besamelem a kdyz si k tomu domyslim jeste tu slaninku,:-p nemohu nez dat bodik.:yes:

    Odpovědět

  • alenka111 alenka111

    mnam.... nemozem sa rozpisovat bezim kupit kvetak a leti bodik, lebo kvetak lubim a takto som to este nepoznala a nerobila, ale odhadujem to, ze to bude u mna velmi oblubeny recept

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Elizo, to je jistě dobrota, květák jsem spotřebovala do těch ledvinek, ale až ho v brzské době koupíme, tak jdu na to:-!Tu chuť mám úplně jasnou a posílám ti boda:yes:

    Odpovědět

  • Iljusa Iljusa

    mám v lednici "hlavu" květáku, další tip jak jej připravit ;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: zapékaná květáková hlava zapečená květáková hlava zapečený květák v bešamelu květák v bešamelu květák zapečený jak připravit květák kvetak besamel zapečený květák květák jak připravit květák k obědu zapečený květák vcelku zapečený květák vcelku bešamel na květák květák recepty jak připravit bešamel kvetak zapeceny v besamelu květák vcelku zapékaný květák a bešamelem bešamel ze smetany zapečený květák s anglickou

Zapomněl/a jsem heslo