Lilek v bešamelu

Eliza Kuchařka:

Bezmasá jídla 14 názorů

54

Suroviny

1 velký lilek
150 g gorgonzoly
2 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
350 ml mléka
plátky česneku naložené ve vinném octě
mletý koriandr
sůl
olivový olej
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Lilek nakrájíme na centimetrové plátky, zasolíme a necháme "vyplakat" asi 20 minut z obou stran (celkově 40 minut).

  2. Mezitím necháme v kastrolku rozpustit máslo, zasypeme moukou, prosmahneme, přilijeme mléko a povaříme v hustý bešamel, který opatrně dochutíme solí a pepřem.

  3. Lilek osušíme ubrouskem nebo papírovou utěrkou, posypeme koriandrem, poskládáme do olivovým olejem vylité zapékací formy, poklademe plátečky česneku (asi 2 ks na kolečko), zalijeme bešamelem a na každé kolečko položíme plátek gorgonzoly.

  4. Zapékáme v troubě rozehřáté na cca 220°C asi 40 minut - zčásti přikryté, například alobalem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Lilek v bešamelu

  • Lucia Lucia(neregistrovaná)

    Lilky mám veľmi rada :) :) http://lilek.net/

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Mirčo, díky za vyzkoušení a především za krásné fotečky. :-):-) Těší mě, že chutnalo...;-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    A jsou tam;-):-D

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)tak na něj konečně došlo.Moc jsem si se synem pochutnala,ale manžel poděkoval dopředu a míchnul si vajíčka:-(:-D(on na tyhle "divné" zeleniny moc není).Dala jsem mozzarellu,ždibeček nivy,posypala najemno krájenou bazalkou a provensálským kořením a zapékala pod peč.papírem.Posílám boďku a těším se na tvé další lilkové recepty;-):-D Fotečky dodám zítra(když bude časík)dnes už je móóc pozdě:-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Mirčo, děkuji za odkaz, stránky znám a od autorek vlastním i olivovou i mořskou kuchařku - jsou skvělé...:yes:
    Ten česnek ve vinném octě kupuji u jedněch z "našich" Vietnamců, jsou to takoví experimentátoři a mají spoustu zvláštních a exotických pochutinek a koření...
    Jmenuje se "Garlic in vinegar" a kromě plátků česneku a octa obsahuje ještě chilli papričky a sůl. Je to dobrota, kterou můžu i samotnou a je vynikající do salátů. Když zbyde nálev, dá se použít do lecčeho... V tomto jídle nejde ani tak o ten ocet, jako o plátky česneku...:-);-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)Tak se bašta odkládá na zítra,když jsi tam zapoměla tu ingredienci:-(;-):-D:-D.Ba ne proto ne,syn byl dnes s mými rodiči na nákupech a přivezl si z Globusu telecí zauzenou paštiku:-p:-p:-p,no a jelikož čerstvé a voňavé ani já neodolám(tak 1-2x do roka)byla dnes k večeři ona a lilek se odkládá na zítra.Alespoň si dokoupím ten vinný ocet-už mi došel-(máš originál s česnekem?)
    Já jsem si před lety jezdila do Prahy ,pod velvyslanectvím byl takový malý francouzský krámek(kdoví jestli tam ještě funguje:-(.Dneska už bych tam snad ani netrefila:-)))a tam jsem si kupovala originál vinný s šalotkou a červený vinný ocet-mňam.To byl rozdíl od těch našich"kyselin";-).
    Jestli ráda lilkuješ a vaříš franc.kuchyni(mimochodem tu já miluji:-p-rychlá,jednoduchá a chuťově nádherná;-))tak jukni i na http://olivovakucharka.webgarden.cz/zelenina/lilek... a zkus zalistovat.Jsou tam moc mňam jídla a myslím že se ti tam bude líbit:-8;-):-D

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Tak si nechte chutnat ;-)...(A když budou fotečky, budu ráda!)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Mně chybí jen ten česnek ve vinném octě, ale to už jsem zařídila :-D, :-p:yes:

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Hlava děravá, zapomněla jsem napsat jednu ingredienci (nakládaný česnek) :no::-8

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Jojo, kuskus :-p;-). Také lilkujeme a kuskusujeme (čeština je úžasná...) často a rádi. Mám dnes "befelem" udělat tohle jídlo znovu. Maris, díky za bod a pochvalu!

    Odpovědět

  • maris maris

    Elizo, krásný recept i fotečky:yes: U nás " lilkujeme " docela často, určitě vyzkouším. Jestli se nemýlím, ty kopečky v pozadí je kuskus, ne ? Posílám Ti bodík:yes::-)

    Odpovědět

  • Eliza Eliza(autorka receptu)

    Mirčo, rozhodně to můžeš zkusit i s jiným sýrem, ale gorgonzola tomu dala úžasný šmak...:-p Dokonce nesrovnatelný s nivou, a to ji mám ráda a často používám... S mozarellou to bude jemnější, přihodila bych v tom případě pár oliv, nakrájených na tenká kolečka a trochu víc posolila. Ale Ty si jistě poradíš, o tom nepochybuji.
    Dobrou chuť a těším se na fotky, protože ty Tvoje jsou standardně dokonalé...;-)

    Odpovědět

  • mirca75 mirca75

    Elizo:-)lilek v lednici,oliv.olej ve "špajzu",koriandr v kořence,jen ta gorgonzola mi chybí:-O,ale ta se dá do zítřejšího večera krásně sehnat;-)(nebo že bych jí nahradila mozarellou a provens.bylinkami?:-*),no bylo by to trošku o něčem jiném,ale že by se tu rýsovala zítřejší večeře?:-p Uvidíme;-):-).Jinak:lilkové fotečky-eňo ňuňo jedna báseň:-D:-D:-D

    Odpovědět

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: lilek recepty lilek recepty lilek recept lilek lilek recept lilek-recepty lilek s bešamelem zapečený lilek s bešamelem bezmasá jídla recepty jak se dělá bešamel recepty-lilek babica bešamel lilek - recepty jak udělat lilek bešamel babica zapečený lilek babica lilek babica babica lilek vaření s lilkem lilky s bešamelem

Zapomněl/a jsem heslo