Kuřecí závitek se slaninou a libečkem

Merylas Kuchařka: Merylas

2 porce Drůbeží maso 0 názorů

Suroviny

2 kuřecí prsa po 120-150 g
sůl
čerstvě drcený pepř
čerstvý libeček dle chuti
15-20 g uzené slaniny do závitků
15 g uzené slaniny na základ
40 g cibule
18 g hladké mouky na zahuštění (nejlépe opraženou, tzv. suchou jíšku)
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kuřecí prsa rozkrojíme na plátky, opatrně naklepeme, lehce osolíme, opepříme, položíme tenté plátky slaniny a jemně nakrájený libeček. Svineme do závitků, které zajistíme kovovými jehlami nebo párátky. Osolíme i na povrchu.

  2. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme ji rozškvařit. Když pustí tuk, přidáme jemně nakrájenou cibuli a tu restujeme do světle zlatavé barvy. Vložíme připravené závitky a na povrchu je opečeme. Pak je zalijeme horkou vodou zhruba do dvou třetin výšky, přikryjeme pokličkou a dusíme do měkka. Občas je otočíme, případně dolijeme vodu.

  3. Měkké závitky vyjmeme a šťávu zahustíme moukou rozšlehanou v malém množství vody. Na zahuštění používám tzv. suchou jíšku. Je to mouka pomalu pražená nasucho. Je ji třeba stále míchat, až dosáhne světle zlatavé barvy, nechá se vychladnout a použije se. Zahuštěnou šťávu případně dosolíme a za občasného promíchání pomalu provařujeme cca 25 minut, pak ji přecedíme, přidáme závitky z kterých jsme odstranili jehly a ještě cca 5 minut pomalu provaříme. Hustotu šťávy zvolíme množstvím přidané vody.

  4. Závitky podáváme s rýží a zeleninovým salátem. Jako příloha se hodí i vařené brambory, v tom případě můžeme použít o trochu méně mouky na zahuštění.

Poznámka

Rychlé a obyčejné jídlo z několika surovin.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 4 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Kuřecí závitek se slaninou a libečkem

K receptu nejsou žádné komentáře.

Zapomněl/a jsem heslo