Rybízová marmeláda bez odšťavňovače

Ludmila B Kuchařka: Ludmila B

Doba přípravy: 1/2 hodiny 4 skleničky Zavařeniny 5 názorů

Žádná fotografie není k dispozici
Buďte první a přidejte fotografii

Suroviny

1,38 kg (miska) zralého červeného rybízu
600 g cukru
Labella-Pektogel 1:2
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Rybíz propereme, zbavíme připadných zelených lístečků a větviček. Tyčovým mixérem v misce co nejlépe rozmixujeme.

  2. Připravíme další misku, do které budeme mačkat šťávu. Vezmeme podkolenku nebo ustřihnutou silonku a do ní pomocí sběračky dáváme rozmixovaný rybíz. Postupně promačkáváme, jak to jde, směrem ke špičce, krásně se uvolňuje veškerá šťáva, kterou mačkáme do nové misky. Pokud se nám zdá, že je v punčošce již hodně vymačkaného odpadu, tak jen opatrně otočíme a vyjmeme. Opět obrátíme a pokračujeme. Já jsem obsah vyndávala pouze dvakrát. Měla jsem 1 kg šťávy.

  3. Šťávu smícháme s cukrem s Pektogelem (Labella 1:2).

  4. Přivedeme k varu a 4 minuty vaříme. Slijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme a otočíme na 20 minut dnem vzhůru.

Poznámka

Chci si pořídit nějaký kvalitní odšťavňovač, ale protože to nechci uspěchat, dostala jsem radu, jak to prozatím vyřešit a já to ještě maličko vylepšila. Opravdu mě překvapilo, kolik šťávy jsem velice lehce získala na marmeládu.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdíleli již 2 kuchaři a kuchařky

Ohodnoťte recept: Rybízová marmeláda bez odšťavňovače

  • casino casino

    "Rybízová marmeláda bez odšťavňovače"
    Dávat do rybízové zavařeniny (protože toto není marmeláda;-) želírovací přípravek je opravdu zbytečné:-)
    No, tím pádem asi stejně jako tento rcp tady, že ;-)
    ***
    Než začnu z bobulí těžit šťávu, tak je krátce podrobím tortuře na plotně :-K a pak už to jde skoro samo:-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    Dělám to podobně, i když odšťavňovač mám. Rybíz vůbec nemixuju, jen otrhám stopky, omyju a po menších částech vyzmačkám šťávu v podkolence. ;-) Pak ji smíchám s cukrem a vařím také krátkou dobu po malých částech v silostěnném kastrólu s rukojentí. Postupně slévám do skleničky. Štáva se tak vaří jen krátce, odpadne totiž doba, kdy čekáte až se začně vařit velké množství tekutiny. Džem krásně želíruje a zachová si průzračnou červenou barvu. Je to prý mětoda starých cukrářů, jak vyrobit krásně červený džem do lineckého cukroví.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ludmila B: Robím desaťročia (a predo mnou moja mamka) podľa tohto receptu: https://www.toprecepty.cz/recept/2007-rybizova-mar.... Síce používam lis na ovocie, ale je to rýchle a v podstate bez práce. Ten váš spôsob bez odšavovača oceňujem, ale pektín do ríbezlí skutočne netreba. Lekvár tuhne chladnutím, za horúca nie je tuhý. A je výborný. ;-)

    Odpovědět

  • Ludmila B Ludmila B(autor receptu)

    tejaja: Můžete mít pravdu, vím, že rybíz obsahuje hodně pektinu, ale nikdy jsem rybízovou marmeládu bez pektogelu nedělala . Jinak mně spíš šlo o to, že tento způsob velmi elegantně odšťavnil rybíz, receptů na marmelády je jistě mnoho, v žádném případě nešlo o ingeredience, ale pracovní postup. Jinak děkuji, třeba příště zkusím bez Labely .:-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Dávať do ríbezlí Pektogel je úplne zbytočné. Ríbezle obsahujú veľmi veľa pektínu, hustnú krásne aj bez ďalšieho pridaného.

    Odpovědět

Zapomněl/a jsem heslo